Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barcelonan Sagrada Familia saattaa valmistua

Matka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sagrada Familiaan on tarkoitus lisätä kuusi uutta tornia.
Sagrada Familiaan on tarkoitus lisätä kuusi uutta tornia. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Yksi maailman kuuluisimmista kirkoista, Barcelonan Sagrada Familia eli Pyhän perheen kirkko, on siirtynyt viimeiseen rakennusvaiheeseensa 133 vuotta peruskiven muuraamisen jälkeen.

Ihan heti Barcelonassa ei kirkon harjannostajaisia päästä kuitenkaan juhlimaan, koska viimeisen vaiheen kerrotaan kestävän vielä 11 vuotta. Valmista pitäisi olla 2026.

Kuuluisan espanjalaisarkkitehdin Antoni Gaudin (1852–1926) suunnittelemaa kirkkoa alettiin rakentaa 1882. Suunnittelija itse haudattiin kirkon kryptaan 1926, joten valmistuminen on suunniteltu hänen kuolemansa satavuotisjuhlallisuudeksi.

Roomalais-katoliseen kirkkoon on tarkoitus lisätä vielä kuusi tornia, minka jälkeen torneja on yhteensä 18. Korkein torneista nousee National Geographicin haastatteleman tämänhetkisen pääarkkitehdin Jordi Faulín mukaan 172 metriin.

Se tekee Sagrada Familiasta Euroopan korkeimman uskonnollisen rakennuksen. Maailman korkein uskonnollinen rakennus on tällä haavaa Marokon Casablancassa sijaitseva Hassan II:n moskeija, joka on 210 metriä korkea.

Gaudi ei ollut alkuperäinen arkkitehti. Hän peri projektin kollegaltaan Francisco de Paula del Villar y Lozanolta, joka riitaantui rahoittajien kanssa hieman töiden aloittamisen jälkeen.

Gaudi hylkäsi alkuperäiset piirustukset ja aloitti hiljalleen mahtipontisen kirkon suunnittelun saatuaan huomattavan summan nimettömäksi jääneeltä lahjoittajalta.

Gaudi kuoli 1926 jäätyään raitiovaunun alle. Kirkon rakentaminen kuitenkin jatkui omalla painollaan hänen suunnitelmiensa mukaan. Ja on jatkunut tähän päivään saakka, vaikka Espanjan sisällissodan puhjettua 1936 kapinalliset polttivat ja tuhosivat kirkkoa. Alkuperäisiä suunnitelmia, kipsimalleja ja piirroksia katosi.

Nyt Sagrada Familia on 70-prosenttisesti valmis, joten viimeiset 30 prosenttia valmistuvat verrattain tiuhaan tahtiin. Jos valmistuvat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!