Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilvipassi voisi ehkä jouduttaa itärajan ylitystä

Matka
 

Pilvipassi kuulostaa amsterdamilaisen kahvilan kanta-asiakaskortilta. Idea kuitenkin on, että matkustajan ei tarvitsisi kantaa mukanaan passia. Biometriset tunnisteet, kuten kasvokuvat ja sormenjäljet, kulkisivat viranomaisten välillä tietoverkoissa.

Australia suunnittelee parhaillaan pilvipassin koekäyttöä Uuden-Seelannin kanssa.

Poliisihallituksen hankepäällikkö Mika Hansson pitää Australian kokeilua positiivisena.

”On ajateltavissa, että tällaista kokeilua laajennettaisiin muuallekin, jos pilotointi onnistuu. Australian ja Uuden-Seelannin välillä on kokeiluun sopiva tilanne, koska maiden kansalaiset eivät tarvitse rajan toisella puolella passia. Yleensä on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä ulkomailla, vaikka sinne matkustettaessa ei passintarkastusta olisikaan”, Hansson muistuttaa.

Voitaisiinko henkilöllisyystodistuksista luopua kokonaan?

”Se olisi valtavan iso juttu. Sitten viranomaisten lisäksi tietojärjestelmien kautta tunnistamisen pitäisi onnistua myös yksityisillä toimijoilla kuten pankeissa ja kaupoissa. Se ei olisi ongelmatonta.”

Suomalaisten matkustaminen Pohjois- ja Schengen-maihin on melko vaivatonta jo nyt. Voitaisiinko passitonta rajanylitystä kokeilla itänaapurin kanssa?

”Pelkästään teknisesti ajateltuna se olisi mahdollista. Itäraja on ruuhkainen ja rajavartiostoa työllistävä. Pilvipassi ei poistaisi rajatarkastusta mutta helpottaisi ainakin jonkin verran kansalaisten tilannetta. Varsinkin heidän, jotka toistuvasti ylittävät rajan.”

”Jotta todellista hyötyä saataisiin, pitää ratkaista viisumi- ja rajanylitysmerkintäasiat sekä se, että rajan toisella puolella pitää henkilöllisyys kuitenkin pystyä todistamaan asiakirjalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!