Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoisturismin suosio kasvaa – onko vapaaehtoisista enemmän haittaa kuin hyötyä?

Matka
 
Mari Manninen
Elefantit kylpevät päivittäin suojelukeskuksen edessä, jossa turistit voivat helposti kuvata niitä.
Elefantit kylpevät päivittäin suojelukeskuksen edessä, jossa turistit voivat helposti kuvata niitä. Kuva: Mari Manninen

Fakta

Jos silti tahdot vapaaehtoistyöhän

Ohjeita vapaaehtoiselle orpokotiin:

 

 Selvitä maan isoilta, kansainvälisiltä järjestöiltä hyvät paikat.

 Suhtaudu varauksella, jos orpokoti ei vaadi taustatietojasi ja suosituksia.

 Älä mene paikkaan, joka ottaa päivämatkailijoita ”hoitamaan” orpoja tai jonka lapset käyvät kaupungilla esiintymässä matkailijoille. Nämä rahastukset eivät ole hyväksi lapsille.

 Kysy onko erityisosaamisellesi käyttöä.

 Mene paikkaan, jossa vapaaehtoiset eivät tee suoraan töitä lasten kanssa vaan auttavat vakituisia työntekijöitä. Näin et vie lapsilta vakituisia hoitajia.

 Varmista, että paikalla on pitkän ajan suunnitelma, mihin vapaaehtoisia käytetään ja kuinka lapset tästä hyötyvät.

 Älä pane sosiaaliseen mediaan kuvia lapsista. Heillä on oikeus yksityisyyteen.

 Tutustu lasten hyväksikäyttöä estävien järjestöjen vinkkeihin. Hyvä orpokoti ei esimerkiksi päästä lasta ulkoilemaan lyhytaikaisen vapaaehtoisen kanssa.

 

Ohjeita vapaaehtoiselle muihin paikkoihin:

 

 Kysy, mihin maksamasi raha käytetään ja kuka hyötyy työstäsi.

 Pohdi/kysy, vietkö vapaaehtoistyölläsi paikalliselta työmahdollisuuden.

 Tarjoa erityisosaamistasi, jota paikallisesti ei löydy.

 Varo paikkoja, joissa villieläinten hoitamisen ohessa luvataan eläinten koskettelua. Se ei ole eläimille hyvästä.

 Jos hankit vapaaehtoismatkan matkatoimiston kautta, vaadi matkatoimistoa selvittämään vastaukset kysymyksiisi.

Päälähteet: Telegraph, www.thinkchildsafe.org

Olen erilaisella kaukolomalla.

Hakkaan puuvartisella lapiolla märkää maanpintaa ja yritän katkoa ruohonjuuria. T-paita on liiskautunut selkään. Viiden minuutin välein on pidettävä juomatauko.

Kohtalotoverit Ranskasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista tasoittavat polun kuoppia ja harjaavat puupenkkejä termiitinjätöksistä.

Maksan viikosta 400 euroa (ja lisäksi matkat ja viisumin), jotta voin ahertaa Laosin käristävän auringon alla. Korvaukseksi saan erinomaisen aamiaisen, lounaan ja illallisen sekä sängyllisen kopperon, jonka jaan kämmenenkokoisen hämähäkin ja muurahaisjoukkion kanssa.

Samalla saan viettää aikaa elefanttien kanssa, sillä lomailen tai raadan Pohjois-Laosin Sayabouryssa Elefanttien suojelukeskuksessa.

Sinne on ostettu ja pelastettu norsuja raskaista metsätöistä, jossa ne loukkaantuvat ja kuolevat. Keskus myös antaa rahaa viereiselle norsuklinikalle.

Haluan lahjoittaa työtäni tähän hyvään tarkoitukseen. Olen siis palanen vauhdikkaasti kasvaneessa vapaaehtoisturismissa.

Me rikkaan maailman ihmiset maksamme siitä, että pääsemme köyhään maailmaan maalaamaan taloja, viihdyttämään orpokotien lapsia ja hoivaamaan loukkaantuneita apinoita ja uhanalaisia lintuja.

Kukaan ei tunnu tietävän, paljonko meitä on, mutta vapaaehtoistöitä tarjoavia – tai myyviä – kohteitakin lienee maailmassa tuhansia.

Mari Manninen
Poikaset ovat vähän väliä karkuteillä. Taustalla poikastenhoitometsä, johon matkailijat eivät pääse.
Poikaset ovat vähän väliä karkuteillä. Taustalla poikastenhoitometsä, johon matkailijat eivät pääse.

Elefantit tulevat viidakosta viiden laumana: Mae Thongkhoun, Mae Boun Nam, Mae Ven, Mae Dok ja Mae Kham Ohn.

Ihminen ei välttämättä kurottelemallakaan yllä koskettamaan Aasian elefantin selkää. Ne painavat yli kaksi tonnia, ja niiden kärsässä on niin paljon lyöntivoimaa, että ne voivat kajauttaa toisen norsun tajuttomaksi.

Vaikea kuvitella, millaisia vielä isommat Afrikan elefantit ovat.

Meidän viiden vapaaehtoisen laumasta kuuluu huokaus: ”Oi, Noy!” Tänään norsujen mukana on kolmevuotias vallaton Noy, joka poikasen vimmalla kirmailee sinne tänne ja tuhoaa kärsällään aitoja.

Norsuilla on kullakin selässään hoitajansa – paitsi tietysti pienellä Noylla – ja laumaa seuraa kymmenkunta tavallista päiväturistia, jotka ovat olleet hakemassa lauman viidakosta.

Päivittäin pieni ryhmä tarkkailee elefantteja ja saa perusteellisen luennon niiden elämästä ja sukupuuton uhasta.

Laosissa norsuja on alle 500 villinä ja alle 500 metsä- ja turistitöissä. Koska omistajilla ei ole varaa ottaa isoruokaisia norsuja moneksi vuodeksi ansiotöistä, ne eivät juuri lisäänny.

Mari Manninen
Norsunkakkapaperista maalataan muistipelikortteja.
Norsunkakkapaperista maalataan muistipelikortteja.

Suojelukeskus tarjoaa elefanteille raskauden ja poikasen hoidon ajaksi ylläpidon ja ostaa ne, jos omistaja siihen suostuu.

Nyt on päivämatkailijoiden retken huipennus. Norsut niiaavat jalkojaan, ja yksi vuorollaan pungertaa itsensä eläimen selkään. He pääsevät viiden minuutin talutuskierrokselle.

Myös me vapaaehtoiset saamme päivittäisen viiden minuutin palkintomme. Moni osaa jo pompata pukkihypyllä selkään norsun pään yli. Keinumme korkealla niskan päällä askelten tahtiin.

Sanomme ”Sai”. Elefantti kääntyy vasemmalle. Sanomme ”Kwa” ja suuntaamme oikealle.

Sitten hoitajat vievät elefantit kylpemään rantaveteen. Kärsät tööttävät korkealta ja rintakehät murisevat matalalta. Norsut nauttivat. Katselijat laiturilla lepertelevät ja hihkuvat.

Tavalliset matkailijat ostavat lähikaupungista yhden yön norsuretken 160 eurolla. Opiskelijoille ja muille pienituloisille viikon 400 euroa maksava vapaaehtoispaketti tuntuu halvalta, vaikka joutuukin rehkimään.

Paiskimme töitä aamupäivällä kolme tuntia ja iltapäivällä toiset kolme. Lapioimme kakkaa pihalta. Sahaamme tukeista pölkkyjakkaroita.

Opettelemme tekemään norsun kuituisesta lannasta, puunkuoresta ja vedestä paperia. Paperista taittelemme kasseja myytäväksi.

Vapaaehtoisia tulee ja menee. Aasiaa rinkka selässään kiertävät kanadalaiset pyörähtävät norsulassa viisi päivää, yhdysvaltalainen norsuihin hullaantunut nainen on yli kuukauden.

Käkätämme, kiistelemme ja puhumme selän takana pahaa töiden välttelijöistä. Iltaisin juomme kaljaa. Osa naisista flirttailee paikallisten työntekijöiden kanssa, vaikka se on kiellettyä. Sellainen ei Laosin maaseudulla ole tapana.

Ennen kaikkea uskomme auttavamme elefanttien asiaa. Mutta onko meistä oikeasti apua?

Kun paikallinen tarttuu lapioon, hän juurii rikkaruohoja kymmenessä minuutissa yhtä paljon kuin minä tunnissa. Käsissäni lantapaperista tulee kuhmuraista ja paperipusseista vinoja.

Mari Manninen sotkee norsunkakkaa puunkuorivesimössöön.
Mari Manninen sotkee norsunkakkaa puunkuorivesimössöön.

Suojelukeskuksen myyntipäällikkö Jozef Coremans kuitenkin vakuuttaa, että vapaaehtoisista on käytännön hyötyä. Toki tuomme rahaakin, sillä meistä ei ole muita kuin ruokakuluja.

”Isossa puutarhassa kasvaa ruokaa elefanteille. Sinne vakiväen palkkaaminen olisi liian kallista, koska työtä on kausittain. Lisääntymisalue täytyy raivata usein, ja elefantinlantapaperia on tehtävä”, hän selittää.

En aivan vakuutu. Jos lahjoittaisin lentolippurahani, sillä palkkaisi vuodeksi parikin paikallista peltotöihin. Niin minä en tee, sillä haluan kokemuksia.

Ainut tapa saada minulta edes jonkin verran rahaa, on ottaa minut maksusta töihin.

Toki vapaaehtoiskollegoistani valokuvaajasta ja eläinlääkäristä on suojelukeskukselle korvaamatonta hyötyä. Sellaisia taitoja ei tahdo Laosista löytyä.

Usein asiantuntijatkin tahtovat vapaaehtoisturisteina heilua kuokanvarressa. Se suututtaa yhdysvaltalaista Robert Andersonia, Community Learning Internationalin perustajaa.

Järjestö rakentaa Laosissa koulutytöille asuntoloita ja pyörittää kirjastovenettä.

”Kun länsimaalaiset tulevat tänne, he haluavat tehdä ruumiillista työtä. He eivät osaa edes käyttää työkaluja ja vievät paikallisilta töitä. Rehkivät riisipellolla pari tuntia, sitten syövät hyvää ruokaa”, Anderson puhisee.

Mari Manninen
Norsu kerjää banaania.
Norsu kerjää banaania.

Hän ei juuri huoli vapaaehtoisia, vaikka tulijoita olisi. ”Malesialaiset juristiopiskelijat ottivat juuri yhteyttä. 15 ihmistä olisi tullut viikoksi, ja he halusivat opettaa päivän. Pyysivät minua etsimään sopivia lapsia.”

Matkatoimistot ainakin hyötyvät auttamishalusta. Esimerkiksi Kilroy Travels välittää viikon matkaa Elefanttien suojelukeskukseen yli 700 eurolla. Se on 300 euroa enemmän kuin suoraan ostettuna.

Vapaaehtoiset voivat myös vahingoittaa niitä, joita he kuvittelevat auttavansa.

Vapaaehtoisia suorastaan vyöryy orpokoteihin. Siksi esimerkiksi Kambodzhan orpokodeissa on paljon lapsia, jotka eivät ole orpoja. Jotkut keskittyvät keräämään turisteilta rahaa. Unicef onkin varoittanut orpokotiturismin vaaroista.

Iso osa orpokodeista on toki oikeita ja avun tarpeessa. Nekään eivät aina osaa ohjata vapaaehtoisia järkevästi. Jos he opettavat jatkuvasti samoja englanninkielisiä loruja, heistä on enemmän haittaa kuin iloa.

Eivät eläinten pelastuskeskuksetkaan aina ajattele eläinten parasta. Vapaaehtoisille saatetaan antaa apinavauva syliin syömään pullosta, vaikka apinalle parasta olisi olla mahdollisimman vähän ihmisen kanssa tekemisissä.

Myös Elefanttien suojelukeskuksessa on ristiriitansa. Se kerää päivämatkailijoita, koska ei haluaisi heidän menevän paikkoihin, joissa elefantteja käytetään ratsastuskoneina aamusta iltaan. Se on norsuille kärsimystä.

Suojelukeskuksessa matkailijat käväisevät selässä viisi minuuttia, eikä selkään panna ikävää istuinkoria. Silti he ratsastavat.

Mari Manninen
Joka norsulla on hoitaja, joka viettää sen kanssa koko päivän,
Joka norsulla on hoitaja, joka viettää sen kanssa koko päivän,

”Ihmiset eivät tulisi, jos ratsastusta ei olisi ollenkaan. Tulevaisuudessa toivottavasti pääsemme vähästäkin ratsastuksesta eroon”, sanoo Anabel Lopez, suojelukeskuksen biologi.

Hän unelmoi ajasta, jolloin yksikään Laosin norsu ei ole metsätöissä tai ratsuna, vaan ne vaeltavat suojelualueella vapaina.

Andersonkin näkee vapaaehtoisturismissa myös hyvää. ”Arvostan ihmisten halua tehdä hyvää, mutta enemmän saisi aikaan lahjoittamalla rahaa vakiintuneille avustusjärjestöille.”

”Jos ihminen haluaa kehittää itseään, silloin vapaaehtoismatkailu on ihan hyvästä. Enemmän siinä maailmasta oppii kuin vain reissaamalla rinkkareittiä turistikohteesta toiseen.”

Vapaaehtoisrupeaman jälkeen matkailija luultavasti auttaa auliimmin hädänalaisia, ehkä miettii poliittisia valintojaankin uudesta vinkkelistä.

Viikko suojelukeskuksessa teki minusta lähetin. Olen jo sanonut lukemattomille ihmisille, että älkää ratsastako norsuilla.

Opin sen elefantin selässä.

Kirjoittaja sai juttumatkaa varten apurahaa Suomen ulkoministeriöltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!