Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma on täynnä lottobiljonäärejä

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Mikä matkailussa on parasta? Se, että matkalla joutuu pakostakin elämään hetkessä. Menneitä tulee märehdittyä – ja tulevaa murehdittua – huomattavasti vähemmän reissun päällä kuin kodin arjessa.

Toiseksi parasta on se, että kaukaa näkee lähelle. Maailmalla olen monesti saanut tervettä perspektiiviä myös omaan elämääni Suomessa: olen rikkonut luutuneita rutiinejani tai oivaltanut itsessäni typeryyksiä, jolle pitäisi tehdä jotain.

Yksi niistä on yletön negatiivisuus. Koskaan en tule pääsemään siitä kokonaan eroon, mutta aina kun kielteisten ajatusten kierre on ottamassa vallan, yritän muistella erästä kohtaamista.

Olimme Tiibetissä, jossa uskotaan jälleensyntymiseen. Istuimme satumaisen kauniissa vuoristomaisemissa, luostarin portailla. Munkki kertoi meille buddhalaisesta sanonnasta. Sen mukaan ihmiseksi syntyminen on suunnilleen yhtä harvinaista kuin että sokea, kerran sadassa vuodessa pintaan nouseva kilpikonna osuisi sattumalta ainoaan valtameressä ajelehtivaan pelastusrenkaaseen.

Aloin miettiä todennäköisyyksiä. Sanotaan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Googlasin: Lottovoiton todennäköisyys on suunnilleen 0,0000065 prosenttia. Tänään syntyneistä taas ehkä jopa 0,03 prosenttia putkahtaa Suomeen.

Entä sen todennäköisyys, että sinä ja minä olemme ylipäätään syntyneet? Googlasin lisää: valistunut arvio on, että yksi 400 biljoonasta. Todennäköisyys syntymällemme on siis käytännössä nolla.

Kaikki maailman ihmiset ovat heittäneet noppaa, jossa on neljäsataa tuhatta miljardia tahoa – ja osuneet siihen yhteen päävoittoon. Suomalaiset ovat päälle vielä tuplanneet.

Ja tässä istun, valittamassa ja synkistelemässä. Pelkäämässä. Sitähän Tiibetin munkki tahtoi meille alleviivata: olemme menettäneet suhteellisuudentajumme.

Vaikka meitä on yli seitsemän miljardia ja jokaisella omat ongelmamme, olemme kaikki saaneet käsittämättömän harvinaisen lahjan. Joskus siitä voisi olla kiitollinenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!