Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiskunnan suloinen ja outo levy matkustaa Linnunradalla – Minkä laulun itse lähettäisit avaruuteen?

Matka
 
Roosa Murto
Kirjoittaja on toimittaja.

Tiesitkö, että avaruudessa leijailee tälläkin hetkellä valaanlaulua? Ja suudelman ja surffauksen ääntä. Ja perulaista häämusiikkia.

Ne matkustavat pitkin avaruutta kultaisella levyllä, jonka mukana on neula ja käyttöohjeet.

Kyseessä on avaruustutkimuskeskus Nasan 40 vuotta sitten toteuttama hanke, jonka tarkoitus oli lähettää tervehdys avaruuden muille mahdollisille olennoille. Kaksi identtistä levyä lähetettiin matkaan vuonna 1977.

Projektia johti tähtitieteilijä ja astrobiologi Carl Sagan yhdysvaltalaisesta Cornellin yliopistosta.

Hänen tehtävänsä oli päättää tiiminsä kanssa, mitä ihmettä avaruuteen kannattaisi postittaa. Kymmenen kuukauden ajan tiimi puntaroi, mitä ulkoavaruuden olennot tahtoisivat tietää meistä tai miten he suhtautuisivat eri ääniin ja kuviin.

Tiimi päätti esimerkiksi jättää pois väkivaltaiset kuvat, ettei ystävällinen ele näyttäisi vahingossa vihamieliseltä. Tarkoitus ei myöskään ollut niinkään kommunikoida kenenkään kanssa, vaan luoda aikakapseli, joka tallentaa tapojamme maapallolla.

Levyt ovat kullalla päällystettyjä kuparilevyjä, joita suojaa alumiinikotelo. Kannen piirroksissa on selitetty muun muassa aurinkokunnan sijainti Linnunradalla.

Levyn toinen puoli sisältää 115 valokuvaa, joissa esiintyy muun muassa Sydneyn oopperatalo, hiekkadyynejä ja sukupuolielimet. Kenties oudoin otos on ihmisistä, joista yksi nuolee, yksi puree ja kolmas kaataa vettä kannusta suuhunsa.

Toinen puoli levystä taas koostuu äänistä. Ensin on tervehdykset 55 eri kielellä. Puhujat saivat itse valita, mitä he haluavat sanoa.

Indonesia: ”Hyvää yötä naiset ja herrat. Hyvästi ja nähdään ensi kerralla.”

Amoy-murre, Kiina: ”Avaruuden ystävät, miten kaikki voitte? Oletteko jo syöneet? Tulkaa kylään, jos teillä on aikaa.”

Kymri: ”Hyvää terveyttä teille nyt ja ikuisesti.”

Englanti: ”Hei maapallon lapsilta.”

Musiikkia on 90 minuuttia. Mukaan pääsivät muun muassa perulainen häälaulu, Ludwig van Beethovenin sinfonia ja Chuck Berryn kappale Johnny B. Goode. Jos itse saisi valita, mikä kappale olisi niin järisyttävä, että haluaisi avaruusolioiden kuulevan sen? Esimerkiksi Beatlesin Here Comes the Sun ei päässyt mukaan bändin jäsenten suostumuksesta huolimatta, koska he eivät omistaneet kappaleen tekijänoikeuksia.

Liikuttavin on kuitenkin 12 minuutin montaasi äänistä maapallolla.

Sydämenlyönti. Surffaus. Myrsky. Villikoira. Aivosignaaleja, joita tallennettaessa vasta kihlautunut nainen ajatteli rakkaustarinaansa. Ja se ryhävalaiden laulu.

Valaiden laulu oli äänitetty Bermudassa vuonna 1970. Sen takana ollut biologi kuvaili sitä maailman kauneimmaksi valastervehdykseksi. Levyllä osa laulusta soi myös eri kielien taustalla, koska ajatus oli, että avaruusolioille laulu voi käydä järkeen.

Hankkeessa mukana ollut Timothy Ferris totesi vuonna 2012 Smithsonian-insituutin lehdessä olevansa tyytyväinen valintoihin, jotka tiimi teki.

”Merkitsee paljon pitää käsissään jotakin, joka tulee kestämään miljardeja vuosia. Suosittelen sitä kaikille. Se on terveellinen tapa katsoa maailmaa.”

Se on aivan totta. Projektissa kiinnostavinta ei ole pelkkä levy tai sen sisältö, vaan millaisia ajatuksia se ihmisissä herättää.

Kun itse kuulin aikoinaan levyn olemassaolosta, aloin itkeä. Minua liikutti, että ihmiskunta on edes keksinyt tehdä jotakin niin suloista ja outoa. On käynnistetty työläs ja kallis projekti siksi, että.. että mitä? Että avaruudessa voi lillua epämääräistä rahinaa ja mutinaa ja muutama suttuinen kuva?

Minusta on syvästi lohdullinen ajatus, että joka ikinen hetki tuolla jossain matkustaa pusuja ja elefantteja kohti tuntematonta.

Kaikki eivät kuitenkaan näe asiaa niin. Jokainen, jonka kanssa aiheesta puhuu, suhtautuu siihen aivan eri tavalla. Kimppakämpän aamupalapöydässä vastaanotto oli kriittinen.

”Aikakapseli, jota kukaan ei löydä. Minusta se kuvastaa ihmisyyttä hyvin”, kämppis julisti ja lappasi suuhunsa muromysliä. Hänestä levy on surkea piste, joka kiitää pimeydessä – tai pikemminkin matelee.

”Voit miettiä, että kuinka pitkälle se pääsee tuolla vauhdilla. Ei kovin pitkälle. Niin että onko siinä mitään järkeä?”

Toinen kämppis taas jäi miettimään kokouksia, joissa ääniä valittiin.

”Miettikää nyt! Isoja tärkeitä tyyppejä puvut päällä nahistelemassa, laitetaanko sinne simpanssi vai papukaija. Että puheenjohtaja, papukaija ei kyllä kuvasta meidän ihmiskuntaamme.”

Äitini taas ajatteli heti, että ehkä meitäkin kohti matkaa parhaillaan jonkun muun kansan lähettämä vastaava yllätys. Ja mitä kävisi, jos se sattuisi putoamaan omalle takapihalle. . .

Keskustelu kultaisesta levystä onkin kuin luonnetesti siitä, miten eri valossa maailman ja sen ihmiset voi nähdä. Niin pieni avaruudessa lilluva esine ja niin monia eri tulkintoja!

Projektin vetäjä Carl Sagan suhtautui itse siihen runollisesti. Kirjassa Murmurs of Earth: The Voyager Interstellar Record hän kirjoitti tietävänsä, miten epätodennäköistä on, että kehittynyt sivilisaatio löytää aluksen ja saa levyn pyörimään.

Hänestä projekti kuitenkin on tärkeä: sen kautta osoitamme olevamme laji, jolla on toivoa ja sitkeyttä, ainakin vähän älykkyyttä, huomattavasti anteliaisuutta ja käsin kosketeltava tapa ottaa yhteyttä kosmokseen.

”Minusta tämän pullon lähettäminen kosmiseen mereen kertoo jotakin hyvin toiveikasta elämästä tällä planeetalla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!