Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokoneeseen pääsee yleensä ilman henkilötodistusta, jos matkustaa Schengen-alueella

Matka
 
Lähteet: Trafi Rajavartiolaitos.
Mikko Stig / Lehtikuva
Finnair ei kysy henkilötodistusta Schengen-alueella matkustavilta.
Finnair ei kysy henkilötodistusta Schengen-alueella matkustavilta. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Eräs lukija ihmetteli, miksi häneltä ei ole tarkistettu henkilöllisyyttä, kun hän on astunut Finnairin lentokoneeseen. Hän lensi Finnairilla viimeksi Wieniin, Pariisiin ja Brysseliin, mutta lähtötiskillä ei kysytty kertaakaan passia, ajokorttia tai henkilökorttia.

Kyse ei ole huolimattomuudesta tai välinpitämättömyydestä, vaan vapaasta liikkumisesta Schengen-alueella, joka koskee myös lentomatkailua.

Wien, Pariisi ja Bryssel sijaitsevat Schengen-alueella, jonka sisällä matkustavilta ei EU-asetusten mukaan ole pakko tarkistaa henkilöllisyyttä lentokoneeseen mennessä.

Lentoyhtiöt voivat tarkistaa henkilöllisyyden, jos haluavat.

”Noudatamme EU-säännöksiä. Emme ole muutamaan vuoteen kysyneet henkilöllisyyttä Schengen-alueelle lentäviltä matkustajilta”, kertoo Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä.

”Pariisin iskun jälkeen kuitenkin tarkastimme henkilöllisyyden Pariisin-lennoillamme, viranomaisten antamien ohjeiden mukaan.”

Tallqvist muistuttaa, että kaikki matkustusasiakirjat [passi tai uudenmallinen henkilökortti] pitää olla aina mukana, vaikka niitä ei juuri lentokoneeseen noustessa tarvitse näyttää. Niitä voidaan kysyä koska tahansa.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin nettisivuilla kerrotaan, että moni lentoyhtiö tarkistaa matkustajien henkilöllisyyden, sillä yhtiöillä on velvollisuus kuljettaa takaisin ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja matkustavat ihmiset.

”Schengen-alueella henkilöllisyyden tarkistamisesta päättää siis lentoyhtiö. Kaikille matkustajille tehdään kuitenkin turvatarkastus, mikä on lentoturvallisuuden kannalta olennaista”, Trafin ylitarkastaja Auli Kankkunen sanoo viime keväänä päivätyllä nettisivulla.

Käytäntöjä ei ole muutettu.

”Niihin ohjeisiin ei ole mitään lisättävää”, Kankkunen kertoo.

Schengenin vapaan liikkuvuuden alueeseen kuuluvat Suomen lisäksi Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Rajavartioviranomaiset tarkistavat aina henkilöllisyyden, kun matkustetaan Schengen-alueen ulkopuolelle tai palataan sieltä.

Pakolaiskriisin takia rajavalvonta on kiristynyt useissa Schengen-maissa, ja rajatarkastuksia tehdään Schengen-alueen sisälläkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!