Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beninissä riittää mielenkiintoista koettavaa kaikille aisteille

Tarjolla on hienoja hiekkarantoja, elämäniloa, hyvää rytmimusiikkia ja maukasta ruokaa.

Matka
 
Jaana-Mirjam Mustavuori
johanna tirronen
Katunäkymät Beninissä ovat värikkäät.
Katunäkymät Beninissä ovat värikkäät. Kuva: johanna tirronen
Fakta

Näin valmistaudut Beninin matkaan

Terveystilanne?

WHO luokitteli Beninin vuosi sitten maihin, joissa oli riski saada ebola-tartunta. Maassa ei kuitenkaan todettu yhtään ebola-tapausta, ja koko Länsi-Afrikassa epidemia hiipuu.

Milloin mennä?

Paras aika on marraskuusta helmikuuhun.

Miten perille?

Yhden tai kahden vaihdon edestakaiset lennot maksavat 700–1000 e. Beninissä yleisin tapa matkustaa on kimppataksi tai mopotaksi. Myös linja-autot kulkevat.

Mistä varata matka?

Matkahakupalvelut auttavat, samoin Aventura-matkatoimisto.

Mitä maksaa?

Yöpyminen halvassa hotellissa maksaa 10–20 e, keskihintaisessa 30–45 e, kalliimpiakin on. Halvimmillaan saa vatsan täyteen viidellä eurolla. Bussimatka maan halki etelästä pohjoiseen maksaa

12 e. Auton kuljettajineen saa hintaan 90 e/päivä.

Matkakassa?

Kätevin tapa saada paikallisvaluuttaa on nostaa sitä pankkiautomaatista visakortilla. Mukaan kannattaa varata käteiseuroja.

Mitä mukaan?

Hyvät jalkineet, aurinko- ja hyttyssuoja, malarialääkitys, taskulamppu.

Oletko käynyt Beninistä? No, eipä ole vielä moni mukaan.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Benin on toistaiseksi säästänyt matkailijoiden suurelta joukolta.

Benin tunnettiin aiemmin nimellä Dahomey. Dahomey oli 1500-luvulta alkaen kansainvälisen orjakaupan keskus. Dahomeyn nimi muutettiin Beniniksi 1975.

Benin oli mahtava, muinainen kuningaskunta Nigerian alueella.

Nykyään Benin on yksi Länsi-Afrikan vakaimmista demokratioista. Se on siis turvallinen maa reissata, mutta matkailijalle on monta muutakin hyvää syytä lähteä Beniniin. Poimimme seitsemän parasta.

1Afrikan Venetsia

Moottorivene puksuttaa Nokoué-järven selkää kohti Ganvién kylää. Kalastajia näkyy kaikkialla.

Olemme lähellä Cotonoun kaupunkia. Tätä paikkaa kutsutaan Afrikan Venetsiaksi.

Ganviéssa koko elämä eletään veden päällä. Talot seisovat pitkien paalujen varassa matalassa laguunissa, ja kyläläiset liikkuvat paikasta toiseen kapeilla veneillä.

Kelluvalla kylätorilla tomaatti-, ananas-, polttopuu- ja leipäkauppiaat myyvät tuotteita omista veneistään. Muutamissa paalujen päälle rakennetuissa taloissa toimii sekatavarakauppoja, bensiiniasema ja kampaamo.

Ganvié sai alkunsa, kun paikalliset pakenivat järvelle Dahomeyn kuningaskunnan sotilaita, jotka halusivat myydä heidät eurooppalaisille orjakauppiaille.

Vanhojen uskomusten vuoksi vedessä taisteleminen oli kielletty, ja siksi Ganvién asukkaiden esi-isät perustivat siirtokunnan keskelle Nokoué-järveä.

2Pantterin perillinen

Kuningas Kpodegbe Toyi Djiglan kapuaa valtaistuimelle punaisiin pukeutuneena. Hän pitelee kädessään valtikkaa, jossa sanotaan olevan salaista voimaa.

Hoviväki kumartaa kuningasta niin, että päät koskettavat valtaistuinsalin lattiaa. Ei auta kuin seurata perässä.

Tällä samalla paikalla Alladassa on ollut kuninkaanpalatsi 700 vuotta. Perimätiedon mukaan kuninkaan suku on saanut alkunsa pantterin ja metsästäjän avioliitosta.

Myös nykyinen kuningas voi halutessaan muuttua pantteriksi, kerrotaan. Tästä osoituksena valtaistuimen molemmin puolin makaa kaksi pehmoeläinpantteria.

Beninissä elää 54 kuningasta. He edustavat eri alueita, polveutuvat vanhoista kuningassuvuista ja nauttivat suurta kansansuosiota. Kuninkaat pitävät yllä vanhoja seremonioita, tarinoita ja tansseja.

Kuninkaiden valtakausi päättyi Beninissä Ranskan siirtomaaherruuteen. Nykyisin maata johtaa presidentti, joka konsultoi kuninkaiden neuvostoa tärkeissä kysymyksissä.

Moniin kuninkaanpalatseihin järjestetään opastettuja kierroksia.

3Kuninkaan suu

Opas hyppää jokiveneeseen viimeisenä. Veneestä näkyy kalastajia laskemassa verkkoja. Naiset pesevät pyykkiä, ja lapset polskivat rantavedessä.

Joen rantamilla kasvaa kookospalmuja, sokeriruokoa ja mangrovea.

Ollaan Mono-joella, joka virtaa Grand Popon kylän läpi. Toisella puolella Grand Popoa vyöryvät Guineanlahden mainingit. Naapurimaan Togon rajalle on matkaa kolmekymmentä kilometriä.

Kaikki matkustajat hyppäävät veneestä joensuussa, jota kutsutaan kuninkaan suuksi, la bouche du roi.

Täällä taivas, joki, meri ja maa yhtyvät. Hiekkaranta jatkuu kilometritolkulla molempiin suuntiin. Uimaan mennessä täytyy varoa vedenalaisia virtauksia.

Palmunlehvistä kyhätyn katoksen alla makaa kolme sotilasta. He eivät ole juoneet makeaa vettä kolmeen päivään.

Opas jakaa eväsvoileivät ja vesivarat tasan sotilaiden ja retken osanottajien kesken. Jakaminen on täällä maan tapa.

Paluumatkalla poiketaan kylään, jossa valmistetaan suolaa jokirannan suolaisesta maasta. Mustat siat, vuohet ja ankat vipeltävät kylän raitilla. Jossain kauempana kiekuu kukko.

4Voodoo

Meneillään on vuoden tärkein Mami Wata -rituaali Grand Popon hiekkarannalla. Mami Wata on länsiafrikkalainen vedenjumalatar.

Papit ja papittaret ovat pukeutuneet valkoisiin asuihin ja päähineisiin, ja heillä on runsaasti koruja kaulassaan, ranteissaan, käsivarsissaan ja nilkoissaan.

Rituaali huipentuu auringonlaskun aikaan. Silloin Mami Watan palvojat lähestyvät yksitellen transsissa merta. Kukin hyppää vuorollaan nousevaan aaltoon, josta kylän parhaat uimarit sitten poimivat heidät rannalle lepäämään.

Benin on voodoon syntypaikka, ja voodoo yksi maan pääuskonnoista. Muut pääuskonnot ovat kristinusko ja islam. Uskonnollinen suvaitsevaisuus on itsestäänselvyys.

Voodoo perustuu animistisiin uskomuksiin, joiden mukaan kaikessa elollisessa ja elottomassa on henki. Maassa on yli 250 jumalaa, ja matkailijoilla on mahdollisuus päästä seuraamaan värikkäitä rituaaleja.

Voodoo-päivä 10. tammikuuta on kansallinen vapaapäivä, ja silloin erityisesti rannikolla juhlitaan villisti.

5Pedjarin luonnonpuisto

Hotellin vastaanottotiskiin Cotonoussa on teipattu juliste, jossa elefantit käyskentelevät Pendjarin luonnonpuistossa. Viileän tyylikäs vastaanottovirkailija epäilee kuitenkin, ettei Beninissä ole enää elefantteja.

Seitsemänsataa kilometriä myöhemmin paljastuu, että vastaanottovirkailija oli väärässä. Kuski lyö jarrut pohjaan, kun jeepin eteen ilmaantuu puskasta kaksi nuorta uroselefanttia mittelemään voimiaan.

Ollaan Pendjarin luonnonpuistossa Pohjois-Beninissä.

Norsut rymistelevät aikansa, ja tanner tömisee. Sitten toinen luovuttaa, ja matka voi jatkua.

Hiekkatie polveilee ruohosavannien ja metsä- ja kosteikkoalueiden keskellä, ja jeepin katolta näkee elefanttien lisäksi gaselleja, antilooppeja, puhveleita, krokotiileja, virtahepoja, paviaaneja, pahkasikoja ja ihmeellisiä lintuja.

Yöllä kuuluu leijonan karjuntaa.

Puisto on yksi Länsi-Afrikan parhaista, sillä siellä näkee paljon villieläimiä. Puisto on saanut nimensä Beninin ja Burkina Fason rajalla virtaavasta Pendjari-joesta.

6Merikilpikonnafestivaali

Torvet soivat, ja sadat ihmiset kantavat käsissään suuria merikilpikonnien suojeluun kannustavia banderolleja ja plakaatteja Grand Popon kylän raitilla. Marssi huipentuu satojen merikilpikonnan poikasten vapauttamiseen Guineanlahden tyrskyihin.

Toiset pyydystävät ja toiset suojelevat uhanalaisia merikilpikonnia. Grand Popon kyläläiset pitävät niitä jumalolentoina, joiden syömisestä voi seurata merionnettomuus tai huono kalansaalis.

Rummutus ja tanssi jatkuvat hiekkarannalla vapautusseremonian jälkeenkin. Täällä osataan juhlia! Grand Popon merikilpikonnafestivaali järjestetään joka vuosi tammikuun alkupuolella.

7Huikea rytmimusiikki

Kuski laittaa heti television päälle, kun ilmastoitu pitkän matkan bussi nytkähtää liikkeelle Natitingousta kohti Cotonouta.

Ruutuun ilmestyy svengaavia musiikkivideoita, ja kaiuttimista tulvii musiikkia Togosta, Gabonista, Norsunluurannikolta, Nigeriasta, Kongosta ja tietysti Beninistä. Mahtava meininki!

Koko kymmenen tunnin bussimatka karusta ja vuoristoisesta Pohjois-Beninistä takaisin Guineanlahden rannan palmuvyöhykkeelle taittuu kuin huomaamatta.

Benin on rytmimusiikin ihmemaa, ja sitä on verrattu Kuubaan ja Jamaikaan. Kaikkialla soi: taksissa, baarissa, bussissa, kirkossa, häissä ja hautajaisissa.

Paikallista musiikkia rikastavat myös vapautuneiden orjien mukana Pohjois-Amerikasta seilanneet latinalaisamerikkalaiset rytmit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!