Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisämaksuja turhasta? Nettimatkatoimistot voivat velottaa kymmeniä euroja jopa luottokortilla maksamisesta

Matka
 
olli nurminen / hs
Kuva: olli nurminen / hs
Fakta

HS vertaili: Mitä maksaa luottokortilla maksaminen?

 Ebookers: 12 euroa

 Kilroy: 16 euroa

 Flightfinder: 36,80 euroa

 Supersaver: 37,65 euroa

 Tripsta: 39,78 euroa

 Bravofly: 43,36 euroa

 Opodo: 44,31 euroa

 Travellink: 44,31 euroa

 Travelstart: 45,26 euroa

 Travelgenio: 60,46 euroa

 

Paljonko lisämaksuille

tulee yhteishintaa?

 Ebookers: 54 euroa

 Flightfinder: 83,80 euroa

 Bravofly: 117,96 euroa

 Tripsta: 150,40 euroa

 Travellink: 211,71 euroa

 Opodo: 211,71 euroa

 Travelgenio: 232,71 euroa

 Kilroy: 243 euroa

 Supersaver: 281,05 euroa

 Travelstart: 285,66 euroa

 

Lisäpalveluiden hinnat vaihtelevat varauksittain. Esimerkkihinnat ovat meno-paluulennoille Helsingistä Balille talvilomaviikolla.

Hintatiedot on kerätty 21.9.2015.

Klik, klik, klik. Ei kiitos, ei kiitos, ei kiitos.

Lomamatkan lennot pitäisi varata, mutta maksamaan ei pääse ennen kuin on käynyt läpi pitkän listan kysymyksiä lisäpalveluista. Tarjolla on esimerkiksi matka- ja matkatavaravakuutusta, peruutus- ja konkurssiturvaa sekä muutos- ja palvelupakettia.

Jos ottaisi ne kaikki, lentolipulle tulisi lisähintaa kalleimmillaan lähes 300 euroa. Se saa lentolipun varaajan ihmettelemään: mitkä lisäpalveluista kannattaa ostaa? Saako niistä todellista vastinetta rahalle? Mitä ei ainakaan tarvitse ottaa?

Matkailijan pitää olla kriittinen, kun varaa lentoihin liittyviä lisäpalveluita, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylitarkastaja Satu Toepfer.

”Tietyt asiakaspalvelun peruselementit, kuten varausnumero ja matkakuvaus, täytyy saada maksutta joka tapauksessa. Palvelua ei voi loputtomiin palastella maksulliseksi.”

Moni nettimatkatoimisto veloittaa esimerkiksi siitä, että varausnumero lähetetään tekstiviestinä puhelimeen.

Ennen kuin ostaa nettimatkatoimiston tarjoaman matkavakuutuksen, kannattaa varmistaa, sisältääkö oma kotivakuutus myös matkavakuutusta ja onko matkatoimiston tarjoamassa paketissa riittävästi turvaa.

Toepfer suosittelee vertailemaan vakuutusten hintoja ja kattavuutta tarkkaan, koska niissä voi olla isoja eroja. Osa on täysin turhia.

Artikkeliin liittyvät

”Kannattaa miettiä, mihin turvaa tarvitsee. Ainakin vakuutukset lentoyhtiön konkurssin varalta ovat tarpeettomia, jos varauksen maksaa luottokortilla, koska luottokortilla maksetun hinnan voi vaatia suoraan luottokorttiyhtiöistä”, hän sanoo.

Ebookersilla on muihin nettimatkatoimistoihin verrattuna myynnissä vain vähän lisäpalveluita.

”Asiakaspalautteen perustella nykyiset lisäpalvelut ovat riittäviä”, perustelee markkinointipäällikkö Aki Juusola.

Asiakkaat kokevat monet palvelupaketit turhiksi tai eivät ainakaan osaa kaivata niitä. Kilroy taas tarjoaa monenlaisia vakuutuksia, jotta kukaan ei lähtisi ilman turvaa matkaan, sanoo kaupallinen johtaja Katriina Tammi.

Ahkerimmin lisäpaketteja myyvät Supersaver ja Travelstart. Niiden palvelut ovat myös vertaillusta kymmenestä nettimatkatoimistosta kalleimmat.

Pitkiä ja vaikeaselkoisia ehtoja lukiessa menee helposti kymmeniä minuutteja, ja varausaika voi umpeutua. Kun varauksen aloittaa alusta, alkuperäistä hintaa ei välttämättä ole enää tarjolla.

Näin kävi, kun HS teki testivarauksia nettimatkatoimistojen verkkosivuilla. Ruudulle pompahtaa viesti, joka kertoo, että hinta on muuttunut.

Jos päättää jatkaa ja pääsee vihdoin viimeiselle sivulle maksamaan varausta, tulee taas uusi yllätys: jos maksaa luottokortilla, nettimatkatoimisto perii palvelumaksun.

Vaihtelu on suurta: lisämaksu oli 12–60 euroa runsaan 800 euron hintaisen varauksen maksamisesta.

Kallein matkatoimisto perii luottokorttimaksusta siis viisi kertaa enemmän kuin halvin toimisto.

”Kustannukset koostuvat monista asioista, kuten maksuista luottokorttiyhtiölle,käsityöstä ja hallinnollisista kuluista”, sanoo viestintäjohtaja Claes Tellman Etravelista. Se vastaa Supersaver- ja Travelstart-sivustoista.

Satu Toepfer sanoo, että nettimatkatoimistot saavat pyytää lisämaksun luottokortin käyttämisestä, kunhan maksu ei ylitä luottokortista aiheutuvia todellisia kustannuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!