Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin lisäpalvelu kannattaa ostaa?

Matka
 
Muutospaketti

Mitä sisältää? Moni lentolippu ei oikeuta muutoksiin varauksen jälkeen. Muutospaketilla matkustaja voi muuttaa esimerkiksi matkapäivää, mutta ei kohdetta, lentoyhtiötä eikä matkustajaa.

Matkustajan pitää myös maksaa mahdolliset muutoskulut. Jos lipun hinta nousee muutoksen takia, matkustaja maksaa alkuperäisen ja uuden hinnan erotuksen.

Paljonko maksaa? 99 euroa (Supersaver, Travelgenio ja Travelstart), 100 euroa (Opodo ja Travellink).

Kannattaako ostaa? Muutospaketista voi olla hyötyä, jos on epävarma matkapäivissä. Paketti ei silti takaa, että muutos on mahdollinen, jos esimerkiksi lennolla ei ole tilaa sinä päivänä, jolle muutoksen haluaa tehdä.Koska palvelu ei ole täysin joustava, sitä kannattaa harkita tarkkaan.

Palvelupaketti

Mitä sisältää? Palvelupaketin sisältö vaihtelee matkatoimistoittain. Osa mainostaa, että sen avulla voi valita istuinpaikan, tilata erikoisaterian tai lisätä erikoismatkatavaroita varaukseen.

Ilman palvelupakettia osa matkatoimistoista ei välttämättä auta lentoyhtiön konkurssitilanteessa, etsi vaihtoehtoja aikataulunmuutostilanteissa eikä lisää kanta-asiakaskorttia varaukseen.

Paljonko maksaa? 9,90 euroa (Travelstart), 9,99 euroa (Tripsta), 10 euroa (Flightfinder, Opodo ja Travellink), 12,90 euroa (Supersaver), 19 euroa (Kilroy), 19,90 euroa (Travelgenio).

Kannattaako ostaa? Useimmiten ei. Jos lentoyhtiö menee konkurssiin ja varauksen on maksanut luottokortilla, luottokorttiyhtiö maksaa lipun hinnan takaisin. Jos taas lentoyhtiö muuttaa aikatauluja, sillä on velvollisuus reitittää matkustajat uudelleen. Sitä varten ei tarvitse ostaa palvelupakettia.

Toiveenateriasta tai istuinpaikasta voi välittää itse lentoyhtiölle varauksen jälkeen. Kanta-asiakaskortin saa lisättyä varaukseen ottamalla yhteyttä lentoyhtiön asiakaspalveluun tai esittämällä kortin lähtöselvityksessä.

Peruutusturva

Mitä sisältää? Matkustaja saa rahat takaisin, jos hän sairastuu tai joutuu onnettomuuteen ennen matkaa. Supersaver vähentää palautettavasta summasta käsittelykuluja 45 euroa per matkustaja. Travelgenio palauttaa 85 prosenttia lipun hinnasta. Lisäksi se veloittaa hallinnollisia kuluja, joita ei tarkemmin eritellä.

Bravoflyn ja Ebookersin hintaan sisältyy myös matkatavara- ja sairaanhoitovakuutus, Opodolla ja Travellinkillä pelkkä matkavakuutus.

Paljonko maksaa? 28 euroa (Flightfinder), 35 euroa (Supersaver ja Travelstart), 39,90 euroa (Opodo ja Travellink), 42 euroa (Ebookers), 49,99 euroa (Tripsta), 52 euroa (Kilroy), 53,35 euroa (Travelgenio), 74,60 euroa (Bravofly).

Kannattaako ostaa? Peruutusturvasta voi olla hyötyä, jos ei ole ennestään matka- eikä matkatavaravakuutusta. Kannattaa vertailla vakuutusyhtiöiden tarjoamien vakuutusten hintoja ja syynätä vakuutusehdot tarkkaan.

Matkavakuutus

Mitä sisältää? Vakuutus voi kattaa esimerkiksi matkalla alkavan sairauden tai siellä tapahtuvan onnettomuuden hoitokulut, sairaskuljetuksen Suomeen, korvauksen muuttuneesta paluumatkasta lääkärin määräyksestä ja lähiomaisen matkakustannukset vakuutetun luo. Osassa matkatoimistoista vakuutus sisältyy peruutusturvaan, eikä sitä tarjota erikseen.

Paljonko maksaa? 58 euroa (Supersaver ja Travelstart), 115 euroa (Kilroy).

Kannattaako ostaa? Jatkuvasti voimassa oleva matkavakuutus tulee yleensä edullisemmaksi kuin vakuutuksen ottaminen joka matkalle erikseen.

Matkatavaravakuutus

Mitä sisältää? Vakuutus korvaa kadonneita tai varastettuja matkatavaroita. Korvaussumma vaihtelee vakuutuksen antajan mukaan 700 ja 800 euron välillä.

Paljonko maksaa? 17 euroa (Supersaver ja Travelstart), 20 euroa (Kilroy).

Kannattaako ostaa? Vakuutuksesta voi olla hyötyä, ellei matkatavaroita ole erikseen vakuutettu. Kannattaa vertailla myös vakuutusyhtiöiden tarjontaa.

Konkurssiturva

Mitä sisältää? Jos lentoyhtiö menee konkurssiin, lentolipun hinnasta saa korvauksen.

Paljonko maksaa? 9 euroa (Flightfinder), 15 euroa (Opodo ja Travellink), 18,60 euroa (Supersaver ja Travelstart), 21 euroa (Kilroy), 47,74 euroa (Tripsta).

Kannattaako ostaa? Ei, jos varauksen maksaa luottokortilla. Silloin rahat saa takaisin luottokorttiyhtiöstä.

Mobiilipalvelu

Mitä sisältää? Matkatoimisto lähettää varaustiedot tekstiviestinä puhelimeen. Viesti sisältää esimerkiksi varausnumeron ja lentotiedot, joillakin matkatoimistolla myös esimerkiksi matkakohteen sääennusteen.

Paljonko maksaa? 2,50 euroa (Opodo ja Travellink), 2,90 euroa (Supersaver, Travelstart ja Tripsta).

Kannattaako ostaa? Nämä tiedot saa maksutta heti varauksen jälkeen sähköpostilla, jolloin varausvahvistuksen voi tulostaa. Osa matkatoimistoista, esimerkiksi Ebookers, tarjoaa vastaavia tietoja ilman lisämaksuja mobiilisovelluksessaan. Säätiedot voi tarkistaa maksutta itse netistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!