Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unescon maailmanperintökohteen titteli tuo matkailijoita – Suomessa seitsemän kohdetta

Matka
 
Antti Hämäläinen
Vanha Rauma on suosittu matkailukohde ja Unescon maailmanperintökohde.
Vanha Rauma on suosittu matkailukohde ja Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Antti Hämäläinen

Ulkomailla matkatessa ykkösnähtävyydet ovat usein Unescon maailmanperintökohteita. Mutta mitä ne oikein ovat ja mitä ovat Suomen kohteet?

Unesco on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, jonka tavoitteena on edistää maailmanrauhaa ja kansojen välistä yhteistyötä sekä edistää kaikkien maailman lasten koulutusmahdollisuuksia. Se perustettiin samana vuonna kuin YK, 1945.

Unescon maailmanperintöluetteloa on ylläpidetty vuodesta 1972. Listalla on yli tuhat kohdetta. Listalle päästäkseen kohteella on oltava huomattavaa kansainvälistä arvoa ja sen on täytettävä vähintään yksi Unescon asettamista kriteereistä, kuten oltava ”ihmiskunnan luovaa neroutta ilmentävä mestariteos” tai edustettava ”häikäisevää luonnonkauneutta tai esteettistä painoarvoa”.

Unescon maailmanlistan kriteerit ovat luettavissa täältä.

Nähtävyydet nousevat turistin silmissä aivan toiselle tasolle, jos ne ovat Unescon maailmanperintökohteita. Silloinhan nähtävyys on samalla listalla esimerkiksi Ateenan Akropoliksen tai Kambodžan Angkorin temppelien kanssa.

Päivi Ängeslevä
Angkorin temppelialue Kambodžassa on suosittu nähtävyys.
Angkorin temppelialue Kambodžassa on suosittu nähtävyys.

Unesco myös tukee kohteita taloudellisesti. Rahoituksensa järjestö kerää jäsenmaksuista ja lahjoituksista.

Suomesta Unescon maailmanperintölistalle on noussut seitsemän kohdetta. Niistä kuusi on kulttuurikohteita ja yksi luontokohde:

Suomenlinna (listalle vuonna 1991), Vanha Rauma (1991), Petäjäveden vanha kirkko (1994), Verlan puuhiomo ja pahvitehdas (1996), Sammallahdenmäki (1999), Struven ketju (2005) ja Merenkurkun saaristo (2006).

Suomen kohteista voi lukea lisää museoviraston sivuilta.

Pekka Sakki / lehtikuva
Verlan tehdasmuseon pahvin kokoojakone on 1890-luvulta. Tehdas lopetti toimintansa 1964, ja siitä tuli Suomen ensimmäinen tehdasmuseo 1972.
Verlan tehdasmuseon pahvin kokoojakone on 1890-luvulta. Tehdas lopetti toimintansa 1964, ja siitä tuli Suomen ensimmäinen tehdasmuseo 1972.

Kaksi Suomen seitsemästä kohteesta on Raumalla. Rauman kaupungin matkailuneuvoja Jenna Ylipuranen sanoo, että Unescon kohteilla on vaikutusta kaupungin turismiin.

”Kyllä ne etenkin ulkomaalaisten turistien määrään vaikuttavat. He tulevat nimenomaan näitä kohteita katsomaan”, Ylipuranen kertoo.

Hänen mukaansa eniten Raumalla käy saksalaisturisteja. Perässä tulevat ruotsalaiset ja ranskalaiset.

”Ja kesäisin näkee suuria japanilaisryhmiä ennen kaikkea Vanhaa Raumaa kiertämässä.”

Ehkä erikoisin Suomen Unescon maailmanperintökohteista on Struven ketju, joka ylettyy kymmenen valtion alueelle.

Saksalaisen tähtitieteilijä F. G. W. Struven johdolla selvitettiin ketjun avulla maan muotoa ja kokoa 1800-luvun puolivälissä.

Ketju alkaa Norjan Hammerfestin Fuglenesista ja päättyy Ukrainan Staro-Nekrassowkaan, Mustanmeren tuntumaan. Kolmioketjun 34 kohdetta on suojeltu. Niistä kuusi on Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!