Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dubai on muutakin kuin pilvenpiirtäjiä ja ostoskeskuksia – tässä vinkit aktiivilomailuun

Dubai on kasvanut vauhdilla, eikä loppua näy. Siellä voi kokeilla aavikkoratsastusta, vesiurheilua, maustebasaarin ja lenkkeilyä rantabulevardilla.

Minna Kalajoki
Fakta

Kuuden tunnin lento

 Finnair lentää suoraan Helsinki-Vantaalta Dubaihin 15.4.2016 saakka ja Norwegian 25.3.2016 asti.

 Noin kuusi tuntia kestäviä lentoja on joka päivä.

 Aikaero Dubaissa on +2 tuntia.

 Lentokentältä hotelliin pääsee parhaiten taksilla, ellei hotelli satu olemaan metroreitin varrella.

 Passin pitää olla voimassa vielä kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Turistiviisumilla, jonka saa ilmaiseksi maahan tullessa, voi oleskella maassa 90 päivää.

 Dubaihin tehdään myös pakettimatkoja.

 Ajantasaiset vinkit Dubain tapahtumista kootusti osoitteessa timeoutdubai.com.

Viikossa ehtii jo pitkälle, aavikolta rannalle ja ostoskeskusten kimalluksesta basaareihin.

Kun Dubain pakolliset nähtävyydet on koettu, kokeile seuraavaksi näitä:

Ratsasta aavikolla auringonlaskuun

Jos olet joskus haaveillut ratsastavasi kohti auringonlaskua, Dubai Desert Conservation Reserven luonnonsuojelualueella se onnistuu. Matka Dubaista taittuu alle tunnissa.

Taksit vievät alueen portille, josta vieraat haetaan. Al Mahan aavikkokeidas luksushotelleineen on varmasti yksi Dubain alueen kauneimmista, sillä se sijaitsee aivan luonnonsuojelualueen keskellä.

Tiellä on syytä edetä varovasti, sillä alkukantaisen näköiset keihäsantiloopit ja lempeät gasellit eivät autoja hätkähdä. Aavikkoratsastukseen ei vaadita kovin kummoista ratsastustaitoa, hieman rohkeutta vain.

Arabiratsut ovat varmajalkaisia ja upottavassa hiekassa kuin kotonaan. Eivät säntäile, eivätkä kuulemma pelkää edes antilooppeja. Arabianhevonen ei syyttä ole niemimaalla suuressa arvossa.

Koko päivän paketteihin kuuluu vapaavalintaisia aavikkorientoja ratsastuksesta kamelisafariin ja opastettuihin luontoretkiin.

Päivän kruunaavat gourmetlounas, kylpylähoidot ja lekottelu Al Mahan ylellisellä uima-altaalla.

Päiväpakettien lisäksi aavikolla voi yöpyäkin, tosin kalliisti.

Lenkkeile rannalla paikallisten tavoin

Kite Beachin ranta on monen Dubaissa asuvan suosikki. Nimensä se on saanut leijojen lennättämiseen sopivista tuulista. Lapset keräävät simpukankuoria kotiin vietäväksi, ja ennen kaikkea siellä käydään lenkillä.

Maritta Chin
Kite Beachin juoksurata on Naz Tronicin mielestä juuri sopiva, neljätoista kilometriä edestakaisin. Hän yrittää juosta joka aamu.
Kite Beachin juoksurata on Naz Tronicin mielestä juuri sopiva, neljätoista kilometriä edestakaisin. Hän yrittää juosta joka aamu.

Hyvä aloituspiste on rantaviivan Umm Suqeim Beachin pääty, josta saa samalla parhaat kuvat seitsemän tähden Burj Al-Arab -hotellista. ”Purjehotelli” tunnetaan postikortteja koristavana Dubain symbolina.

Joustava alusta ja autottomuus houkuttelevat rannalle monenlaisia juoksijoita heti aamutuimaan. Paikalliset hölkkäävät luontevasti dish-dash- ja abaya-asuissaan, siinä missä länsimaalaiset paljastavat treenatut vartalonsa.

Kite Beachillä on suihkut ja pukukopit sekä päivä päivältä täydentyviä ravintolapalveluita. Yksi suosituimmista on hampurilaisrekka Salt.

Hyppää aikakone abraan

Kun ostoskeskusten merkkiliikkeet on nähty, on aika tutustua toisenlaiseen tapaan tehdä ostoksia. Määränpää on Al Ghubaiban metroasema Bur Dubain kaupunginosassa.

Samalla puolella Creekiä eli kaupunginosia erottavaa merenlahtea sijaitsee Dubain historiaa esittelevä Heritage Village. Kaikkien mielestä se ei tosin ole näkemisen arvoinen.

Dubain museo on läheisessä Al Fahidin linnoituksessa, jonka kerrotaan olevan vuodelta 1787.

Basaaritunnelmaan siirrytään ottamalla vesitaksi eli abra Deira Old Souk Stationille. Dirhamin hintainen matka vie lahden toisen puolen kauppakujille eli soukeihin.

Soukissa myydään kaikkea tarpeellista ja tarpeetonta. Merkkilaukkujäljennösten kauppaajat eivät jätä turistia rauhaan. Tarjolla on matkamuistojen lisäksi taateleita ja teetä, luonnonlääkkeitäkin.

Kielistä kuuluvin on hindi, joka lienee Dubain puhutuin kieli intialaisittain lohkotun englannin rinnalla. Kaupungin väestöstä noin puolet on intialaista tai pakistanilaista alkuperää.

Mausteita arabialaisen ja intialaisen keittiön herkkuihin.
Mausteita arabialaisen ja intialaisen keittiön herkkuihin.

Maustekekojen murretut värit houkuttavat. Tarjolla on ainakin chiliä, kardemummaa, kuminaa, inkivääriä, muskottia ja tietysti sahramia. Sitä kauppaavat muun muassa sujuvasti suomeksi tervehtivät iranilaisserkukset Mohammed ja Jahib.

Serkuksilla on ollut aikaa opetella suomea, sillä suomalaiset matkatoimistot aloittivat matkat Dubaihin jo 1990.

”Kiertoajeluiden tarinat Dubain historiasta jäivät lyhyiksi, koska sitä ei juuri ollut”, kertoo tuolloin matkaoppaana työskennellyt ja edelleen Dubaissa asuva Marja Sabbagh. ”Kaupunki oli kooltaan murto-osa nykyisestä. Historia on kirjoitettu vasta viime vuosikymmeninä.”

Seuraava historiansivu täytetään sheikin uusimmalla projektilla, massiivisella Dubai Waterway -kanaalilla. Sen takia kaupunkia halkoo rakennustyömaa.

Kaikkein mielikuvituksellisimmat projektit eivät aina onnistu. Kartoissa vieläkin näkyvä maailmankarttaa muistuttava saaristo on vaivihkaa murentunut veteen.

Sabbagh vie vieraansa purjehotellin kupeessa sijaitsevaan turisteille pystytettyyn Souk Madinaan ja kaupungin libanonilaisiin ravintoloihin. Hän kehottaa valitsemaan hotellin huolella:

”Jos haluaa rantalomailla, hotellin pitäisi olla ihan rannalla, koska välimatkat ovat pitkät. Kävellen ei pääse juuri mihinkään, vaikka kartalla siltä saattaisikin näyttää.”

Nautiskele rantaklubilla
Maritta Chin
Rantaklubien tunnelma on hillitty ja suorastaan ylellinen.
Rantaklubien tunnelma on hillitty ja suorastaan ylellinen.

Vaikka oma hotelli ei olisikaan ylellinen rantahotelli, sellaiseen voi mennä viettämään päivää. Useimpien rantahotellien yksityisille ranta-alueille voi ostaa päivälipun.

Ylelliseen tunnelmaan voi tuudittautua vaikkapa aivan Palmusaaren päässä sijaitsevassa Rixos-hotellissa. Päivän loikoilu valkohiekkaisella rannalla – rantatuoli ja pyyhe kuuluvat hintaan – sekä uima-altaan, tenniskenttien ja kuntosalin käyttö maksavat päivästä riippuen noin 50 euroa. Kaikilla rantaklubeilla hinnat nousevat viikonlopuksi, joka muslimimaassa on perjantaista lauantaihin.

Dubain siluetti piirtyy komeasti lomakuvien taustalle, eivätkä liikenne tai muut ihmiset häiritse. Palmusaaren kärjen ja mantereen välissä sijaitsee myös tarkoin vartioitu sheikin lomasaari.

Kohoa korkeuksiin veden päällä

Yksi Dubain suosituimmista vesiurheiluvälineistä on Flyboard, jolla noustaan jopa 20 metriä veden pinnan ylle. Sieltä kelpaa katsella maisemia, sikäli kun tasapainoilulta ehtii.

”Seabreeze on myös suosittu. Hain näköinen umpinainen menopeli pomppii ja kääntyilee delfiinin lailla”, kertoo Rixosin rantaklubilla vesiurheiluvälineitä vuokraava Mohamed Gouse.

”Yhden lahjoitimme sheikin tyttärelle tuohon vastapäiselle saarelle. Se on kyllä ulkomuodoltaan lempeämpi valas.”

Yleisistä rannoista monen suosikki on Jumeirah Beach Residencen ranta eli JBR, joka sijaitsee sisävesisatama Marinan liepeillä. Monet hotelleista sijaitsevat juuri siellä.

Rantaviivan kohta tunnetaan myös Dubain ainoasta kävelykadusta, The Walkista.

Marinan metroasemalta pääsee suoraan esimerkiksi Mall of the Emirates- ja Dubai Mall -ostoskeskuksiin. Vesibussilla pääsee kaupungin toiselle laidalle Deiraan.

Tämän vuoden elokuussa Marinan vesissä bongattiin jopa valashai. Maailman suurin kala on onneksi ihmiselle harmiton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!