Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha tekee onnelliseksi vain, jos sillä ostaa matkan

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Keskimäärin ihminen on surkea arvioimaan, mitä hänen kannattaisi rahoillaan tehdä.

Antakaa kun selitän. Koska suurin tavoitteemme on onnellisuus, käytämme valtavasti energiaa erilaisiin onnellisuuspyrintöihin. Jos rahaa jää perustarpeiden yli, edessämme on valinta: kannattaako varat käyttää materiaan vai vapaa-aikaan – kumpi tekee meistä onnellisempia?

Usein kuvittelemme, että raha kannattaa kuluttaa tavaraan. Sisäinen investointipankkiirimme laskee, että yksi kokemus jää unholaan, mutta uusi härveli sulostuttaa elämää vuosia. Totta kai se on parempi sijoitus! Tässä teemme virheen. Virhe korostuu joulun aikaan, kun – ihmiselle tyypillistä epäitsekkyyttä osoittaen – yritämme ilahduttaa läheisiämmekin tavaralla.

Jos uskoisimme viisaampiamme, toimisimme toisin. Huomauttihan jo Aristoteles yli 2 000 vuotta sitten, että ihmiset hamuavat esineitä onnea etsiessään, mutta vapaa-aika tuo onnen.

Antiikkista viisautta tukee myös 2014 ilmestynyt laaja yhdysvaltalaistutkimus. Siinä haastateltiin tuhansia ihmisiä tavaroiden ja kokemusten vaikutuksesta onnellisuuteen. Sekä shoppailu että kokemukset aiheuttivat kutkuttavaa jännitystä, mutta elämänsä tärkeimpinä investointeina ihmiset muistivat matkat, hetket läheisten kanssa ja muut elämykset.

Materia menettää arvonsa, mitä kauemmas hankintahetkestä mennään. Mutta jo pelkkä matkan suunnittelu ja odotus synnyttävät ihmisissä iloa itse kokemuksesta puhumattakaan.

Tutkijat arvelivat, että elämysten ylivoima perustuu ihmisen rikkaaseen mielikuvitukseen. Voimmehan pelkän mielikuvituksemme avulla paeta arjen ahdistusta tai jopa fyysistä kipua. Kaamoksessa ja loskassa jaksaa, kun matkustaa ajatuksissaan aurinkoon.

Kokemusten vahvuus materiaan verrattuna on sekin, että niitä eivät heikennä onnellisuutta syövät ansat: taipumuksemme tottua ja herkkyytemme vertailla itseämme muihin.

Nykyisin kaikki perustellaan talouspuheella. Leikatkaa siis tavarasta ja sijoittakaa ylijäämä yhteiseen matkaan, ihan sama minne, kunhan elätte ja koette yhdessä. Samalla kasvatatte mittareista tärkeintä: bruttokansanonnellisuutta.

Kirjoittaja on tietokirjailija, jonka Mad Success -menestysoppaassa suositellaan sijoittamaan reissaamiseen sekä omat että lainatut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!