Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanarian vihreä puoli – Gran Canarialla ja Lanzarotella riittää luontoa ja designia

Kanarian saarilla voi tehdä paljon muutakin kuin lekotella rannalla. Vehreät laaksot, vuoristomaisemat ja tulivuoren päällä grillattu ruoka kutsuvat kokeilemaan.

Matka
 
Jaana Rinne
Ralf Örn
Gran Canarian pohjoisosan Moyassa polku vie subtrooppisen laurisilva-metsän läpi. Se innoitti runoilija Tomas Moralesia.
Gran Canarian pohjoisosan Moyassa polku vie subtrooppisen laurisilva-metsän läpi. Se innoitti runoilija Tomas Moralesia. Kuva: Ralf Örn
Fakta

Busseilla pääsee

 Finnair ja Norwegian lentävät Helsingistä suoraan Gran Canarian Las Palmasiin. Lanzaroten pääkaupunkiin Arrecifeen Finnair lentää Teneriffan ja Norwegian Lontoon kautta.

 Yhden hengen meno-paluulippu maksaa tammikuussa 240–400 euroa.

 Molemmilla saarilla on helppo liikkua vuokra-autolla tai busseilla. Bussiverkko kattaa saaret tehokkaasti.

 Gran Canaria: www.globalsu.net

 Lanzarote: intercitybuslanzarote.es

Gran Canaria

Agaeten laakson ikuinen kevät

Gran Canarialla on ikuisen kevään ilmasto. Saaren vehreyttä ei etelän hiekkarannoilla huomaa. On mentävä pohjoiseen.

Agaeten laaksossa ilmasto tunkee aisteihin auringosta makeuden imeneinä appelsiineina ja rypäleitä puskevina köynnöksinä.

Los Berrazalesin viini ja kahvitilan pihalla tuoksuu kahvi. Viljelijä Victor Lugo kertoo, että kahvia viljeltiin laaksossa jo 1800-luvulla. Hän pyytää puraisemaan raakaa kahvipapua. Se maistuu kiiviltä ja taatelilta.

Seuraavaksi Gran Canarian George Clooneyksi kutsuttu Lugo kaataa kuppiin samaa espressoa, jota kertoo tarjonneensa fyysikko Stephen Hawkingille. Jos Hawking yöpyi laaksossa, hänen olisi kannattanut lomailla Las Longuerasin maalaistalossa.

Loma ”Punaisessa talossa” on hidasta matkailua hitaimmillaan. Laaksossa ei ole mitään muuta tekemistä kuin kaktusten elämän ja kissojen seuraaminen.

Ja syöminen. Elsa -kokin ruoat ovat mannaa kotiruoan ystäville. Muu aika kuluu puutarhassa ja uima-altaalla. Kävelemällä pääsee rannikolle Agaeten kylään.

Puerto de las Nievesin satama

Turistihälinään kyllästyneet lomailevat myös Agaeten kylän satamassa, Puerto de las Nievesissa. Paikka henkii vanhaa merenkävijöiden tunnelmaa. 1600-luvulla sokeriruokolasti lähti satamasta maailmalle.

Kalastajien majat ovat yhä toiminnassa, ja Fred Olsen -yhtiön katamaraanilla pääsee tunnissa Teneriffalle.

Maisema on tyly mutta kiehtova. Kun katsoo seurueita, jotka syövät mustalla hiekalla grillattuja sardiineja, tajuaa, miksi Nievesista pidetään. Täällä ei kulje rihkamakauppiaita, eikä kukaan ole ottanut liikaa.

Arkisin on hiljaista, mutta viikonloppuisin kadut täyttyvät saaren asukkaista.

Cofradia de Pescadores de Puerto de las Nieves -ravintolan tarjoilija kantaa pöytään grillatuilla merenelävillä täyteen lastatun parrilladan.

Atlantista nousee mustekalaa, simpukoita, rapuja, hammasahvenia, meriahvenia ja tonnikalaa. Jos haluaa pyytää itse oman ruokansa, voi kysellä kalastajilta, pääsisikö mukaan.

www.bodegalosberrazales.com, www.grancanarianaturalandactive.com, www.guiaderestaurantesencanarias.com

Vuoristossa

Värikkäällä kukolla on kantava kieku. Se tepastelee Parador de Cruz Tejedan pihalla ja nokkii Kiinassa tehtyjä ponchoja. Niitä myydään kaikissa maailman turistirysissä, myös 1 500 metrin korkeudessa, aivan kyläläisten punomien korien vieressä.

Villapaita kannattaa ottaa mukaan vuoristoon, jossa illat ovat viileitä ja ilma 5–10 astetta rannikkoa viileämpää.

1 560 metrin korkeudesta voi ihailla saaren korkeimpia vuorenhuippuja. Maisema kuuluu saaren kauneimpiin.

Saaren gastronomiaan voi tutustua paradorin Roque Nublo -ravintolassa. Ravintola on saanut nimensä luonnon kivimuodostelmasta, ja pöydän antimet ovat vuoristosta ja merestä.

Gran Canarialla pöydässä on aina perunaa.

”Me syömme myös muuta kuin kuorineen keitettyjä Papas arrugadas -perunoita mojo-kastikkeineen. Lajikkeet vaihtelevat King Edwardista Artudateen. Maustamiseen käytetään anista, fenkolia, sahramia ja yrttejä”, tarjoilija kertoo.

Jälkiruoka kannattaa syödä 500 metriä alempana, Tejedan kylässä. Tejeda tunnetaan Bienmesabe-mantelipikkuleivistä. Niitä tehdään paikallisista manteleista. Kerrotaan, että valkoisista kukista kasvaa makeimpia manteleita.

Cruz de Tejeda s/n 35328, Parador Cruz de Tejeda www.paradores-spain.com

Puerto Moganissa

Etelän lomakylistä paras on vihoviimeinen länteen mentäessä. Puerto Mogania kutsutaan Pikku-Venetsiaksi. Se on liioittelua, sillä Moganissa ei ole dekadenssia nimeksikään.

Sitä paitsi pienen lomakylän historia ulottuu vain 1980-luvun puoliväliin.

Kanaaleja veden päälle rakennetussa satamassa riittää. Ja kukkia. Punaiset ja oranssit ihmeköynnökset eli bougainvilleat kiipeävät villeinä valkoisten talojen seinillä.

Lomakylä ei tarvitse historiaa, jos on aurinkotakuu ja vähintään 20 asteen keskilämpötila, purjelaivasatama ja kalastussatama.

Esteettömässä Moganissa asutaan huoneistoissa. Yöelämä rajoittuu saksofonia soittavaan jazz-muusikkoon ja italialaisiin nuoriin, jotka tilaavat pullon punaviiniä ja kinkkua Bodega Jamonissa.

Jäätelöbaarissa tatuoidut kädet vatkaavat artesaanijäätelöä rannalta palaaville uimareille. He nuolevat tötteröitään ja katsovat vaaleanpunaisena mereen putoavaa aurinkoa.

Puerto Mogan Venecia apartments, laveneciadecanarias.net El Sirocco Apartments www.costa-mogan.com

Homoystävällinen Kanaria

Helmikuussa seksuaalivähemmistöt kokoontuvat karnevaaleille. Miehet pukeutuvat naisiksi ja päästävät vapaalle.

Playa del Ingles kuuluu Euroopan suosituimpiin gay-kohteisiin Aguilan, Las Burrasin ja San Agustinin ohella. Räätälöityä ohjelmaakin on: risteilyjä, purjehduksia, kokoontumisia ja baareja.

Maspalomasin 2 000 hehtaaria kultaista hiekkaa, 17 kilometriä rantaa ja 400 hehtaarin dyynit kuuluvat homoyhteisön kohtauspaikkoihin.

19.–28.2. Carnival, 1.–15.5. Gay Pride Maspalomas, 11.–16.5. Circuit Festival

Ralf Örn
Lanzaroten rannikon Los Herviderosissa Atlantin mainingit vyöryvät valtavalla voimalla laavakallioiden luoliin. Los Hervideros tarkoittaa kiehuvia ruukkuja.
Lanzaroten rannikon Los Herviderosissa Atlantin mainingit vyöryvät valtavalla voimalla laavakallioiden luoliin. Los Hervideros tarkoittaa kiehuvia ruukkuja.
Lanzarote

Tuulen saari

Kraatterit, laava ja tuhkakentät, maanalaiset luolat ja tunnelit ovat Lanzaroten vetonauloja. Yhtä vetovoimainen on villein luonnon elementti, tuuli.

Saaren suurmies, taiteilija-arkkitehti Cesar Manrique (1919–1992) kunnioitti tuulta suunnittelemalla sille veistoksia. Kuuluisin on Juguetes del viento -tuulimylly Arrietassa.

Manrique muutti Hariaan tuulta pakoon. Mutta ei päässyt, sillä tuuli ravistaa palmuja myös hänen Harian-talonsa puutarhassa.

Tuulen käyttäytymistä kannattaa lähteä katsomaan myös Mirador del Rioon.

Ralf Örn
Lanzaroten El Golfoon tullaan ihmettelemään Vihreää laguunia. Happomaisen vihreä väri johtuu levästä. Juuri tässä Raquel Welch nousee aalloista bikineissään Miljoona vuotta eKr -elokuvassa (1966).
Lanzaroten El Golfoon tullaan ihmettelemään Vihreää laguunia. Happomaisen vihreä väri johtuu levästä. Juuri tässä Raquel Welch nousee aalloista bikineissään Miljoona vuotta eKr -elokuvassa (1966).

Manriquen kannoilla

Lanzarote on Kanarian tyylikkäin saari. Designista voidaan kiittää Cesar Manriquea.

Harva tietää Lanzaroten presidentin nimen, mutta Manrique tunnetaan. Vain 73 vuoden ikäisenä liikenneonnettomuudessa kuollut Manrique oli taiteilija, jonka muusa oli Lanzaroten tulivuoriperäinen luonto.

Hänen teoksissaan saaren mielikuvitukselliset laavamuodostelmat yhdistyvät uusimpaan designiin.

Opiskeltuaan taidemaalariksi Madridissa Manrique muutti New Yorkiin. Hän palasi kotisaarelleen 1968.

Hän ryhtyi taisteluun Lanzaroten omaleimaisuuden puolesta massaturismia vastaan.

Ensimmäiseksi päätettiin, etteivät rakennukset saa olla palmua korkeampia. Kaapelit piilotettiin maan alle ja mainostaulut kiellettiin.

Kylissä talot maalattiin valkoisiksi ja ikkunanpuitteet vihreiksi ja rannikolla merensinisiksi.

Vuosikymmenten aikana syntyi museoita, puistoja ja ainutlaatuisia nähtävyyksiä.

Näkemisen arvoisia ovat esimerkiksi Manriquen Jameos del Aquan luolaan rakennettu yökerho, laavakupliin rakennettu koti Taro de Tahiche ja Jardin de Cactus -puisto.

Jardin de Cactus, Carretera General del Norte s/n Guariza, www.turismolanzarote.com, Fundacion Cesar Manrique Taro de Tahiche, www.fcmanrique.org

Tulivuoren grillaamaa kanaa

Ajelu Timanfayan kansallispuiston kuunmaisemassa on hurja kokemus. Kierroksen voi tehdä dromedaarilla, mutta herkempi valitsee linja-auton.

Ralf Örn
Tulivuori kypsentää lounaan Timanfayan kansallispuistossa.
Tulivuori kypsentää lounaan Timanfayan kansallispuistossa.

Hiljaisempaankin vauhtiin yhdistettynä jyrkät mutkat tuovat onnettomuuden mahdollisuuden lähelle.

Kauhukierros päättyy kansallismuseon El Diablo -ravintolaan. Ravintolan ovella vieraat toivottaa tervetulleeksi punainen piru hiilihanko kädessä.

Paholaisen ravintolan kanaa ei valmisteta millä tahansa hiilillä, vaan tulivuoren hehkuvalla lämmöllä. Se kypsentää särpimen, vaikka edellisistä tulivuorenpurkauksista on kulunut jo parisataa vuotta.

Lautaselle nostettu kullanruskea kana näyttää ja maistuu houkuttelevalta.

Ruta de los Volcanes, parquesnacionalsdecanarias.es

Viininviljelyä laavassa

Viini on hyvä tapa tutustua Lanzaroteen. Viinitarhoja riittää, ja majoittuminen esimerkiksi Teguisen pikkukaupunkiin on inspiroiva kokemus.

Viinin viljely on tuulen saarella haastavaa, mutta San Bartolomen La Geriassa viiniköynnöksiä suojaavat tuulelta laavakivistä huolellisesti pinotut, puoliympyrän muotoiset aidat.

Aitojen suojissa viiniköynnös puskee esiin maaperään kaivetuista koloista epätodellisin vihreänä.

Bodegas Rubiconin malvasia-köynnökset viihtyvät maan kosteutta ylläpitävässä laavatuhkassa. Tarhan Moscatel-viini kuuluu saaren parhaisiin.

Lasillinen Castillo de San Josen nykytaiteen museon uudessa Que Muac -ravintolassa pääkaupunki Arrecifessa todistaa, että paikallinen viini toimii

Viinissä maistuu Lanzaroten maisema, ja seinän kokoisista ikkunoista näkee satamaan.

Bodegas Rubicon, Crta. Teguise–Yaiza, 2. La Geria, www.bodegasrubicon.com

Picasa
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!