Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Euroopan Galapagos” on vaarassa tuhoutua huviloiden ja venesataman alle

Matka
 

Yli miljoona vuotta vanhan, Makedoniassa sijaitsevan Ohridjärven ekosysteemi on vaarassa tuhoutua, kertoo kansainvälinen tiedelehti New Scientist verkkosivuillaan.

Luonnon monimuotoisuutensa vuoksi ”Euroopan Galapagos” -nimen saanut järvi on koti yli 350 lajille, joita ei löydy mistään muualta maailmasta.

Ohridjärven rannalla sijaitsevan samannimisen kaupungin pormestari Nikola Bakraceski julkisti viime keväänä suunnitelman rakentaa järven rannalle luksushuviloita ja venesatama.

Rakennustyömaan alle jäisi muun muassa järvelle elintärkeä suoalue, joka suodattaa kaupungista järveen valuvaa likavettä ja majoittaa siinä sivussa paikallista liskolajia sekä neljää uhanalaista perhoslajia.

”Ohridjärvi on kuin Graalin malja biologeille ympäri maailmaa, mutta se on nyt kohtaamassa luonnonkatastrofin”, sanoo saksalaisen Giessenin yliopiston tutkija Christian Albrecht New Scientistille.

Albrecht kuului tutkijaryhmään, joka porautui kaksi vuotta sitten lähes 600 metrin syvyyteen Ohridjärven sedimenttiin eli sen pohjaan tutkiakseen alueen monitahoista historiaa.

”Järvi ei ole yhtä vanha kuin kuuluisat suuret järvet Baikal tai Tanganjika, mutta omassa kokoluokassaan sen luonto on monimuotoisin maailmassa. Olen todella huolissani alueen kotoperäisistä lajeista. Niistä monet rajoittuvat vain muutaman neliömetrin alueelle järvessä”, Albrecht kertoo.

Suurin osa esimerkiksi järven kaloista, madoista ja etanoista elää ainoastaan Ohridjärvessä.

Pitkäikäinen järvi on yli miljoonan vuoden olemassaolonsa aikana ehtinyt selvitä muiden muassa jäätiköitymisistä ja tulivuoren purkauksista. Sieltä on myös kaivettu ylös yli 20 000 kiloa räjähteitä 1900-luvun sotien jäljiltä. Nyt sitä uhkaa luonnon pahin vihollinen, ihminen.

Unkarilainen halpalentoyhtiö Wizzair aloittaa lennot Lontoon Lutonin lentokentältä Ohridiin keväällä.

Huolestuneet kansalaiset ovat käynnistäneet adressin nimeltä Ohrid SOS järvivanhuksen pelastamiseksi.

Helsingin Sanomat tutustui Ohridjärveen ja muihin Makedonian parhaisiin kohteisiin keväällä 2014. Lue toimittaja Maria Petterssonin reportaasi täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!