Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekingin toisenlaiset kierrokset – kaupungin voi kokea vaikka moottoripyörän sivuvaunusta

Paras kiertoajelu Kielletystä kaupungista vanhoille asuinkujille eli hutongeille poljetaan pyörällä. Kiertokävelyillä syödään katukojujen herkut ja tutustutaan hutongien bordellihistoriaan.

Matka
 
Santi Román
Kiinalaismatkailijat parveilevat hutongien kojuilla ostamassa matkamuistoja ja pikkusyötävää.
Kiinalaismatkailijat parveilevat hutongien kojuilla ostamassa matkamuistoja ja pikkusyötävää. Kuva: Santi Román
Polkien 

Tietenkin Pekingissä pitää kiertää pyörällä, sillä Peking tunnetusti on polkupyörien kaupunki.

Bike Beijingin päiväretkellä ryhmä itse valitsee kohteita. Meillä on mielessä kiinalaisimmilta näyttävät paikat: Kielletty kaupunki, Rumputorni ja Lama-temppeli. Punaista seinää ja keltaista kattoa, leijonapatsaista, punaisia lyhtyjä, munkkeja ja suitsukkeita.

Me kolme suomalaista poljemme kiltisti jonossa oppaan perässä. Aluksi ajoradan vieressä oleva pyörätie on autokaistan levyinen. Pyörän päältä ja keskemmältä tietä näkee paljon paremmin kuin kävellen: korkeat talot niskaa vääntämättä ja puistonpätkää pitkälle.

Tie menee läpi Tiananmeninaukion. Pyöräilyvauhti on sopiva, jotta ehtii rauhassa katsella, kun kiinalaiset parveilevat ottamassa selfieitä Maon-kuvan edessä.

Mirko Iannace / mvphotos
Tiananmeninaukiolla otetaan selfieitä Maon-kuva taustalla.
Tiananmeninaukiolla otetaan selfieitä Maon-kuva taustalla.

Oppaamme Zheng Jing eli Sandy vie meidät ensimmäiseksi Kiellettyyn kaupunkiin. Vaellamme puiselta hallilta toiselle ja yritämme tungoksessa kurkkia ikkunoista sisään.

Sandy selostaa: Tässä palatsihallissa keisari piti aamupalavereita. Tässä keisari vaihtoi vaatteita seremonioihin. Tässä keisarinna otti vastaan jalkavaimojen aamusiunauksen.

Sandy on Pekingin hurmaavin opas, yhtä hymyilevää tarinointia: ”Keisari asui tässä palatsihallissa, kunnes palvelijattaret yrittivät yhtenä yönä kuristaa hänet hengiltä…”

Sandy kertoo auliisti mitä vain keksii kysyä hänen peri kiinalaisesta elämästään. Kuten äidistään, joka järjestää sokkotreffejä 27-vuotiaalle tyttärelleen. Kurkistus kiinalaiseen arkeen on turistille harvinaista herkkua.

Lounaan jälkeen poljemme kohti hutongeja. Sandy vetää joukkoa madellen. Pekingissä ei tiedä, milloin bussi kiilaa eteen, jalankulkija hyppää tielle tai sähkömopo ilmestyy rinnalle kuin tyhjästä. Liikenteen arkajaloille kierros ei siis sovi.

Kiipeämme 600 vuotta vanhaan puiseen Rumputorniin, jossa viisi henkeä hakkaa jättimäisiä rumpuja perinteistä tahtia. Aikanaan rummuilla ilmoitettiin päivän alusta ja lopusta.

mvphotos
Rumputorni rummutti aikanaan aikaa, nyt hupia turisteille.
Rumputorni rummutti aikanaan aikaa, nyt hupia turisteille.

Lama-temppelissä poltamme suitsukkeita ja buddhalainen Sandy opettaa turhankin tarkasti buddhalaisuuden saloja.

Välillä puikkelehdimme vanhoilla asuinkujilla eli hutongeilla ja rimputamme pyöränkelloa jatkuvasti. Niin, eihän Peking ole enää pyörien kaupunki kuin mielikuvissa. Ruuhkaisilla kaduilla valtaa pitävät autot.

Päivän kierros alkaen noin 600 yuania/hlö eli runsaat 80 euroa (riippuen ryhmän koosta). www.bikebeijing.com/tours/Old_Beijing.htm

Päryytellen

Gael Thoreaulla on pulma. Hän on saapunut hotelliin sivuvaunullisella moottoripyörällään viemään norjalaisperheen Pekingin-kiertoajelulle.

Perhe onkin jo ehtinyt vierailla Kielletyssä kaupungissa ja muissa merkittävissä nähtävyyksissä.

Mennään siis vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Lähdemme kolmen Changjiang-pyörän letkassa. Yksi turisti istuu kunkin kuskin takana, toinen sivuvaunussa.

Matalassa sivuvaunussa tuntuu, että autot tulevat päälle, mutta siihen tottuu äkkiä. Pilvenpiirtäjät näyttävät valtavilta, kun niitä tuijottaa näin alaviistosta. En ollutkaan tajunnut, kuinka paljon Pekingin katujen ylle kaartuu oksistoja.

Päänsärkyyn taipuvaisille kierros voi olla kurja, sillä pakokaasut leijuvat juuri nenän korkeudella.

Ensimmäinen yllätyspysähdys on Park View Greenin ostoskeskus. Se ei olekaan mikä tahansa ostoskeskus, vaan täynnä taidetta. Valtavia veistoksia jököttää kauppojen ja kahviloiden vierellä.

Taidetta roikkuu katonrajasta, sitä on piilotettu kioskien katoille, käytävien varsille, upotettu porraskaiteisiin, aseteltu pihalle.

”Salvador Dali!” henkäisee norjalaisrouva. Toden totta, jopa Dalin veistoksia löytyy ostoskeskuksen hotellin aulasta. ”Tämä on todella hieno paikka!”

Norjalaisrouva intoutuu ylistämään Ai Weiwein näyttelyä, jonka hän kerran ulkomailla näki.

Pian prätkäletka jo kurvailee isoilla teillä ohi autojen. Minun kuskini kertoo opettavansa työkseen kitaransoittoa ja harrastavansa heviä, joskus hän antaa vaunupyöränsä Gaelin firman käyttöön.

Tänään asiakkaisiin puree taide, joten seuraavaksi pysähdymme arvostetussa Red Gate Galleryssa, Pekingin vanhimmassa galleriassa vuodelta 1991. Se on kaupunginmuurien rippeiden keskellä törröttävässä tornissa. Kerroksissa roikkuu värikästä abstraktia taidetta.

Chen shuyi / mvphotos
Red Gate Gallery on Pekingin vanhin galleria ja yhä parhaita.
Red Gate Gallery on Pekingin vanhin galleria ja yhä parhaita.

Päryyttelemme kapeiden, roskaisten ja rapistuneiden hutongien halki. Välillä Gael käy siirtämässä tielle sattuvia, leveästi parkkeerattuja mopoja. Kerran hän peruuttaa sähkömiesten pakettiauton nurkan taakse. Paikalliset nauravat oudolle kulkueellemme.

Sitten poseerataan, ensin munanmuotoisen arkkitehtuurihelmen, Kansallisen konsertti- ja tanssitalon edessä, sitten Kielletyn kaupungin komeimman ulkonurkan kohdalla.

Moottoripyöräkierroksen jälkeen viluttaa. Näinkin lämpimällä olisi pitänyt olla paksumpi takki.

Kierroksia on monenlaisia. 4 tunnin kaupunkikierros 2300 yuania (runsaat 300 euroa) kahdelta hengeltä. www.beijingsideways.com/our-tours/

Maiskutellen

Kiinalaisella rouvalla on kujan kulmassa koppi, jossa hän paistaa levyllä kiinalaisia suolaisia lettuja. Letun sisään kääräistään happamantulisia kastikkeita, korianteria ja purjoa. Sitten rouva ojentaa letun kopin ikkunasta.

Suomalaisnaisten seurue huokailee ihastuneena.

Jos oppaamme, kokki Sue Zhou ei olisi meitä kojulle ohjannut, emme olisi sitä löytäneet. Vaikka olisimmekin, kopin vaatimaton, rähjäinenkin ulkomuoto ei olisi houkuttanut ostoksiin.

”Olen tutkinut ja testannut kaikki paikat, joista ostamme syötävää. Ne ovat turvallisia”, Sue sanoo.

Hänen vetämänsä Pekingin katuruokakierros onkin suosittu. Kuljemme Suen kanssa Jishuitanin ja Pinganlin metroasemien välissä kapeilla kujilla.

Ahdassalisessa syöttölässä maistamme nuudeleita, jotka tehdään takahuoneessa alusta loppuun itse. Osa on läpikuultavia, osa kellertäviä. ”Jos ne ovat valkoisia, ne on ostettu valmiina”, Sue opastaa.

Kulmakunnan vihannesmarkkinoilla maistamme jujubeja eli kiinalaisia taateleita ja kiinalaisesta orapihlajanmarjasta tehtyjä hyytelömäisiä karkkeja.

Hörpimme kioskista ostettua pekingiläistä perinnejugurttia, joka on tekeytynyt jugurtiksi myyntiastiassaan, pienessä keramiikkaruukussa. Haukkaamme höyrytettyjä, täytettyjä taikinapalloja taikinapallokojusta.

Maistamme keltaista viiniä viinakaupassa, jossa myytävät kauhotaan isoista saviruukuista.

Koko ajan kyselemme Sue-oppaaltamme, ja hän osaa vastata jokaiseen kysymykseen:

Miksi kiinalaisessa ruuanlaitossa käytetään usein sherryltä maistuvaa viiniä? (Poistaa lihasta ja meriruuasta häiritseviä sivumakuja kuten riistamaisuutta.)

Miksi pekingiläiset järsivät nuudeleiden kanssa raakoja valkosipulinkynsiä? (Auttaa sulattamaan raskasta ruokaa.)

Miksi ravintoloiden kylteissä on arabiaa? (Pekingissä on perinteisesti paljon muslimeita ravintolanpitäjinä.)

Kierroksen lopuksi parhaaksi katuruuaksi valitaan suolainen pannukakku. Seuraavia sijoja ei löydy, sillä yhden suosikki oli fenkolilla täytetty leipänen, toisen nuudelisoppa, kolmannen juuri puristettu kuuma soijamaito – jota muut inhosivat.

Kierrokset enintään viidelle hengelle. Noin 1300 yuania eli vajaat 200 euroa. www.bespoketravelcompany.com/travel/signature-experiences/street-food-market-tour/

Pällistellen

Tälläkin vanhan asuinkujan, hutongin, kulahtaneella talolla on historiansa.

”Tässä oli bordelli”, sanoo hutong-kierroksen vetäjä Lars Ulrik Thom. ”Eikä mikä tahansa bordelli, vaan luokitukseltaan korkeatasoisin.”

Parinkymmenen hengen turistijoukko kuuntelee korvat höröllä. Meitä on vähän liikaa, joten oppaan kuuluvakin ääni tahtoo hukkua.

Aikanaan tämän ”teehuoneen” oven taakse rikkaatkin miehet pääsivät vain suosittelijan avulla. He saivat keskustella naisten kanssa ja kuunnella, kun nämä soittivat musiikkia.

Vähitellen ja lahjojen ansiosta suhde saattoi kehittyä pidemmälle. Korkeimman luokituksen prostituoidut olivat hienoista, sittemmin köyhtyneistä perheistä.

Ulkona Bada Hutongilla oli halvimpia katuprostituoituja, ja kujien varrella eri tasoisissa teehuoneissa naisia siltä väliltä.

Tämä Tiananmenin aukion eteläpuoleinen alue oli seksikaupan keskus Ming-dynastian ajoilta (1368–1644) kommunistien valtaantuloon asti vuonna 1949.

Lars Ulrikin perustama Beijing Postcards järjestää Pekingin kiinnostavimmat hutong-kävelyt. Beijing Postcards koluaa arkistoja, kerää vanhoja valokuvia Pekingistä ja haastattelee hutongien asukkaita. Se siis tallentaa historiaa ja jakaa sitä turisteille.

Kierroksia ja luentoja on monenlaisia: Kiinalaisten naisten elämä ennen ja nyt. Miten hutongit syntyivät ja mitä niille on tapahtumassa? Mitä tehtiin oopiumiluolissa?

Tänään olemme Sai Jin Hua -kiertueella. Hän oli legendaarinen kiinalainen prostituoitu, jonka monet kiinalaiset uskovat hillinneen ulkovaltojen väkivaltaisuuksia Pekingissä 1900-luvun alussa. Saksaa taitavana Sai tutustui ulkovaltojen saksalaiseen komentajaan.

”Katsokaa, miten valtava tämä kaksikerroksinen talo on. Se oli Sai Jin Huan omistama bordelli hänen loistoaikoinaan”, Lars Ulrik sanoo.

Talo pikkiriikkisen kujan päässä on iso mutta kovin rapistunut.

Sain käsittämättömän mäkinen elämä on kiinnostava — monta avioliittoa, aikaa ulkomailla, välillä rutiköyhänä ja välillä äveriäänä bisnesnaisena. Sai on silti vain teemahenkilö kierrokselle, jossa pätkä Kiinan historiaa avautuu kuin itsestään.

Beijing Postcards järjestää kierroksia silloin tällöin. Hinta on usein 200 yuania/hlö (noin 30 euroa). Myös yksityiskierroksia. www.bjpostcards.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!