Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heitätkö lentolipun roskikseen tai julkaisetko siitä kuvan sosiaalisessa mediassa? Ei kannattaisi

Lentolipun ja tarkastuskortin avulla ulkopuolinen saa helposti urkittua matkustajan lento- ja yhteystietoja.

Matka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Lentoa varten printattua lentolippua tai paperista tarkastuskorttia eli boarding passia ei pidä heittää julkiseen roskikseen lennon jälkeen. Turvallisempi paikka on paperisilppuri.

Matkustusdokumentteihin printattujen tietojen avulla ulkopuolinen voi päästä käsiksi matkustajan lento- ja yhteystietoihin ja aiheuttaa pahimmillaan mittavaa vahinkoa.

Finnairilta kerrotaan, että lipussa näkyvän varausnumeron tai tarkastuskorttiin printatun lipun numeron avulla ulkopuolinen saa helposti käsiinsä muun muassa matkustajan sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron, kanta-asiakasnumeron, samalla varauksella olevien muiden matkustajien nimet sekä varaukseen sisältyvät muiden lentojen tiedot. Halutessaan ulkopuolinen voi vaikkapa perua myöhemmän lennon.

Jos matkustaja on kirjannut osoitteensa lentoyhtiön verkkopalveluun, ulkopuolinen näkee myös sen. Vaikka osoitetta ei näkyisi, sen voi selvittää helposti puhelinnumeron avulla julkisista numerohakupalveluista, jos puhelinnumero on julkinen.

Pahimmillaan varas voi vaikkapa käydä tyhjentämässä matkustajan asunnon sillä välin, kun tämä rentoutuu rantalomalla.

Netistä löytyy ohjelmia, jotka analysoivat tarkastuskorttien tietoja ulkopuoliselle. Jos kortissa on viivakoodi, myös sen avulla saa urkittua tietoa matkustajasta.

”Tarkastuskortti on henkilökohtainen matkustusasiakirja siinä missä lippu tai passikin. Suosittelemme kovasti, että boardarista pidetään yhtä hyvää huolta kuin lipusta tai passista”, sanoo viestinnän asiantuntija Satu Haataja Finnairilta.

Haatajan mukaan ihmisten ei pitäisi julkaista sosiaalisessa mediassa kuvia tarkastuskortistaan.

”Jos näemme niin tapahtuvan, puutumme siihen. Meillä on netissä sosiaalinen check in -mahdollisuus, jossa voi kertoa matkalle lähdöstään turvallisemmin kuin julkaisemalla kuvan boarding passista.”

Kun ihmiset vaikuttavat olevan tietämättömiä riskeistä, voisiko tarkastuskorttiin printata muistutuksen siitä, mitä uhkia paperilapun hukkumiseen liittyy?

”Otamme kaikki ideat ilolla vastaan. Olemme uusimassa tarkastuskorttejamme ensi vuonna ja asiaa tarkastellaan siinä yhteydessä”, Haataja sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!