Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman kaunein kirjakauppa – turistit maksavat päästäkseen Harry Potter -kirjailijaa innoittaneeseen kirjakauppaan

Lellon kirjakauppa on maailman kaunein, tai ainakin yksi kauneimmista.

Matka
 
Maailman kaunein kirjakauppa lumoaa Harry Potter -faneja
Maailman kaunein kirjakauppa lumoaa Harry Potter -faneja
Maailman kauneimmaksi kirjakaupaksi ylistetty portolainen Lello joutuu perimään sisäänpääsymaksua ihailijoiden vuoksi. Syynä ovat Harry Potter ja kaupassa vakituisesti asioinut J.K.Rowling. Toimittaja: Pilvikki Kause. Kuvaaja: Daniel Rodrigues.
Fakta

Kauniita kirjakauppoja maailmalla

Herran huone Maastrichtissa

Jylhien kivikaarien alla on lähes harras tunnelma. Boekhandel Dominicanen perustettiin 700-vuotiaaseen kirkkoon Maastrichtissa Hollannissa. Kahvinurkassa voi istua ristinmalliseen pöytään.

www.boekhandeldominicanen.nl  

Valon karuselli Bukarestissa

Romanian Bukarestin juuri avattu ylpeys ja älykköjen hengailupaikka on Cărturești Carusel. Rakennus kuului pankkiirisuvulle, joka menetti omaisuutensa kommunismiaikaan. Kunnostettu talo on nyt kirjakauppa ja kulttuuritila.

carturesticarusel.ro  

Muotivinkkejä Milanossa

Milanolainen Corso Como hellii muodin ja kuvataiteen palvojia. Lifestyleputiikki on sisustettu viimeisen päälle designhuonekaluilla. Kirjat on aseteltu kuin taideteokset. Myynnissä on myös vaatteita, kenkiä ja laukkuja.

www.10corsocomo.com  

Glamouria Buenos Airesissa

Loistokkaassa teatterissa tanssittiin tangoa 1900-luvun alussa. Nyt Grand Splendid on kirjakauppa Buenos Airesissa. Muhkea plyysiesirippu riippuu yhä salissa, kattomaalauksetkin säästyivät. Kirjahyllyt korvasivat istuimet.

www.yenny-elateneo.com/local/grand-splendid  

Lapset piilosilla Pekingissä

Pekingin valtavassa lastenkirjakaupassa ei tylsisty. Poplar Kid’s Republic on oiva paikka vaikka kuurupiilosille.

www.poplar.com.cn/front/store/index/1

Yli sadan ihmisen jono venyy kirjakauppa Lellon edessä pohjoisportugalilaisen Porton keskustassa. Ovimikko Lourenço Guedes säännöstelee sisääntulijoita.

Pieneen jugendrakennukseen pääsee kerralla rajoitettu määrä kävijöitä. Julkisivu näyttää siltä, kuin se olisi somistettu kermanvaalealla pitsillä.

”Odotusaika on noin 45 minuuttia”, Guedes arvioi espanjalaispariskunnalle, joka pohtii asettumista jonon hännille.

Hän neuvoo ostamaan kolmen euron lipun vastapäisestä kioskista.

”Jos sisällä ostaa kirjan, sen hinnasta saa saman verran alennusta”, hän tähdentää.

Espanjan La Riojasta saapunut Maria Marin perustelee, miksi turistit vaivautuvat notkumaan kaltevalla kadulla ja peräti maksamaan sisään kirjakauppaan.

”Harry Potterin vuoksi! Eikös kirjoissa kerrota tästä kaupasta, ja elokuvia taidettiin filmatakin täällä”, hän on muistavinaan.

Daniel Rodrigues
Kauppias José Manuel Lellon suku on pitänyt kirjakauppaa samassa rakennuksessa 110 vuotta.
Kauppias José Manuel Lellon suku on pitänyt kirjakauppaa samassa rakennuksessa 110 vuotta.

Pekingiläinen Yao Jiang on kaivellut tarkat tiedot netistä ennen matkaa.

”Selvitin, että Harry Potterit kirjoittanut kuuluisa J.K.Rowling ammensi innostusta tarinoihin kaupan koristeellisesta sisustuksesta ja varsinkin hyvin erikoisista portaista.”

Daniel Rodrigues
Pekingiläiset Rong Xiao Lin ja Yao Jiang haltioituivat tilasta.
Pekingiläiset Rong Xiao Lin ja Yao Jiang haltioituivat tilasta.

Kun Jiang astuu sisään, hän seisahtuu miehensä kanssa haltioituneena. Korkeaa ja pitkänomaista tilaa reunustavat tummasta puusta veistetyt kaarevat kirjahyllyköt. Seinissä ja katoissa rönsyilee ylenpalttisia ruusukkeita ja köynnöksiä.

Puuportaat leimuavat fuksianpunaisina keskellä salia. Väki pakkautuu poseeraamaan portaikon kaareville ala-askelmille valokuviin.

Rappuset jakautuvat kahdeksi kierteeksi, joita pujotellaan minitasanteiden kautta avoimeen toiseen kerrokseen. Yao Jiang ryhtyy selailemaan englanninkielisiä kirjoja tuliaisiksi.

”Haluamme tähdentää sukulaislapsille, että lukemista pitää vaalia koko elämän ajan.”

Eri kielten sorahtelu sekoittuu sakeaksi huminaksi.

”C´est superbe, n´est pas”, ranskalaisnainen huokailee miestoverilleen niska kenossa. Arkkitehtuurin taidonnäytteen kruunaa lasivitriinikatto.

Juan Manuel Diaz Rodiño ihastelee näkemäänsä galegoksi iäkkään äitinsä kanssa. Maria do Carmo Rodiño Fontoira kapuaa päättäväisesti keppeineen vadelmanvärisiä portaita.

”Äiti täytti 85 eikä ollut vielä käynyt täällä. Lello on yksi upeimmista tai peräti kaunein kirjakauppa maailmassa”, galicialainen Rodiño valistaa.

Daniel Rodrigues
Maria do Carmo Rodiño Fontoira tuli poikansa Juan Manuel Diaz Rodiñon kanssa Galiciasta.
Maria do Carmo Rodiño Fontoira tuli poikansa Juan Manuel Diaz Rodiñon kanssa Galiciasta.

Liiketoimintaa tässä rakennuksessa 110 vuotta harjoittaneen suvun perillinen, kauppias José Manuel Lello kuulostelee asiakkaiden hehkutusta myhäillen. Rakennusta ylistetään tavan takaa kansainvälisissä julkaisuissa.

”Meidän kaupan arkkitehdit ja perustajat eivät totisesti olleet vaatimattomia. He julistivat, että interiööristä tulee häikäisevä ja ainutkertainen kirjallisuuden ja taiteen temppeli. Olemme ylpeitä huomiosta”, kauppias hyrisee.

Mutta vielä viime kesänä Lelloa ahdisti. Historiallisen Livraria Lello & Irmãon suosio turistikohteena sen kuin paisui ja uhkasi tukahduttaa kaupan ja portolaisten kulturellin kohtaamispaikan.

”Meillä ramppasi päivittäin valehtelematta viisituhatta kävijää. He vain ottivat kuvia eivätkä ostaneet mitään. Tungos kävi aivan sietämättömäksi. Pelkäsin kaupan kuolevan”, hän päivittelee.

Avuksi otettiin ostoksissa hyvitettävä pääsymaksu, ja seuraamukset yllättivät kaupan työntekijät.

”Myyntimme on jopa nelinkertaistunut! Taidamme olla portugalista käännetyn kaunokirjallisuuden huippukauppiaita. Matkailijat hankkivat tuhansittain vaikkapa Fernando Pessoaa englanniksi, ranskaksi, espanjaksi, koska kirjasta saa sen kolme euroa takaisin”, Lello nauraa.

Trafiikki on toivotusti vähentynyt ja aidot kirjallisuuden ystävät löytäneet tiensä takaisin, hän kiittelee. Vakituiset asiakkaat pääsevät erikoiskortilla jonon ohi.

Kauppis Lello myös tietää, ettei yhtäkään Harry Potter -leffaa ole filmattu täällä.

”Totta on se, että J.K. Rowling asui Portossa joitakin vuosia ja oli kauppamme asiakas. En itse muista häntä, mutta meillä on vanhoja työntekijöitä, jotka muistavat hänet täydellisesti.”

J.K. Rowlingin sanotaan hahmotelleen Potteria kaupan toisen kerroksen pikkukahvilassa.

Hän mallasi Tylypahkan kääntyilevät rappuset puodin portaiden mukaan, ja velhokoulun kirjastossa on fanien mielestä ilmiselviä lellomaisia vaikutteita.

”On melkoisen todennäköistä, että kirjakauppa sekä muita paikkoja Portossa toimivat inspiraation lähteenä Rowlingille”, kauppias Lello myöntelee.

Kirjakaupan 60 000 teoksen valikoimaan kuuluu tavanomaista runsaampi kirjo Pottereita. Floridalainen Page Tredennick kanniskelee kassalle Harry Potter -värityskirjaa ja portugalilaisherkkujen keittokirjaa.

”Porton yhteys Potteriin ja J.K. Rowlingiin on hauska aivan mustia viittoja myöten”, hän hämmästelee.

Tylypahkan noitien viittoja näkyy nimittäin kaduilla solkenaan. Musta kaapu on portugalilaisten korkeakouluopiskelijoiden perinteinen tunnusmerkki.

www.livrarialello.pt

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!