Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkoinen Ateena kannattaa kokea talvella

Kesällä Ateena on kuuma, likainen ja täynnä turisteja. Silloin ateenalaisetkin suuntaavat saarille, pois kaupungista. Talvella on aurinkoa ja hyvällä tuurilla lämpöäkin, ja Akropoliilla saa vaellella melkein yksin.

Matka
 
Korttelitaverna sinnittelee Akropoliin juurella, vaikka asiakkaita on yhä vähemmän
Korttelitaverna sinnittelee Akropoliin juurella, vaikka asiakkaita on yhä vähemmän
To Kati Allo, suomeksi jotain ihan muuta, on pieni, vanhanaikainen korttelitaverna, joita Ateenan keskustasta on nykyään enää vaikea löytää. Perinteisessä kreikkalaisessa ravintolassa tarjoillaan ruokia, joita sinä päivän on satuttu tekemään, ja laitetaan ne esille vitriiniin. Näin tekee myös tavernayrittäjä Konstantinos "Dino" Bakatselos, jonka vanhemmat perustivat paikan yli 30 vuotta sitten. Hiljaisina iltoina Dino viihdyttää itseään soittamalla bousukilla perinteisiä kreikkalaisia lauluja.
Fakta

Osoitteita Ateenassa

Akropolis-kukkula ja Akropolis-museo. Museossa myös kiva ravintola ja kauppa.

www.theacropolismuseum.gr

Hotellit Herodion ja Philippos.

www.herodion.gr

www.philippos.gr

Ravintoloita Antika, Monastirakin alueella, Adrianon-kadun länsipäässä, lähellä Thission metroasemaa. Hyvin tehtyä peruskreikkalaista, rauhallinen palvelu ja mukava ympäristö.

Yiasemi, Antifiotikalla, Plakan ”yläosassa”. Romanttinen villa-tunnelma, nuorten suosikki, kahvi tarjoillaan perinteisen kreikkalaisen makean suupalan, eli gliko tou koutalioun kanssa.

www.yiasemi.gr

Aiolou, Aiolou-katu 31. Mukavaa, modernia ja perinteistä kreikkalaista ruokaa eri puolilta maata. Leppoisa ja ystävällinen tunnelma.

www.stinaiolou.gr

Karamanlidika, Viiden tähden kappadokialaista ja bysanttilaista deliruokaa hauskassa lihakaupassa. Ehdoton suosikki! Sokrates-kadulla, lähellä halleja.

www.karamanlidika.gr

Shoppailua

High street -muotia ja kenkäkauppoja löytyy Ermou-kadulta ja ympäristöstä.

Attica-tavaratalo, parin korttelin päässä Syntagmalta, Panepistimiou-kadulla, on Ateenan Stockmann tai KaDeWe, mutta melko kallis.

Public-tavaratalo Syntagmalla myy elekroniikkaa ja kirjoja, myös englanniksi. Ylimmässä kerroksessa kahvila, josta on hienot näkymät Syntagmalle.

Kolios-herkkukauppa Athinas-kaduilla.

Kreikkalaista muotia

Ioanna Kourbela. Kepeitä ja fiksuja nykyajan vaatteita, todella nuorekas hääpukukokoelma. Kaksi liikettä Plakassa.

www.ioannakourbela.com

Chaniotakis, Syntagman tuntumassa, Stadiou-kadulla. Ateenalaisia, käsintehtyjä, mutta edullisia klassikkokenkiä ja laukkuja naisille.

www.chaniotakis.com

Talvella Ateenaan? Eihän sinne ole Suomesta edes suoria lentoja!

Monen eurooppalaisen yhtiön lennoilla pääsee yhdellä vaihdolla kätevästi ja nopeasti perille. Ja vieläpä edullisesti.

Esimerkiksi Lufthansa lentää Ateenaan Helsingistä Münchenin kautta noin kuudessa tunnissa ja halvimmillaan alle 200 eurolla.

Jos herää kuuden tai seitsemän aamukoneeseen, voi nauttia Syntagman aukion auringonpaisteesta puolenpäivän jälkeen.

Myös SAS, KLM ja Turkish Airlines lentävät kaupunkiin kohtuuhintaan sesongin ulkopuolella. Ebookersin kautta saa myös hyviä lento+hotelli-tarjouksia.

Aurinko paistaa Ateenassa lähes 300 päivää vuodessa, ja lämpötila saattaa joulu–tammikuussakin keskipäivällä kohota 20 asteen tuntumaan.

On muitakin syitä lähteä Ateenaan talvilomalle tai pitkää viikonloppua viettämään. Halvat hotellit, hyvät shoppailumahdollisuudet, kulttuurielämyksiä, ei ole liian kuuma, eikä liikaa valmismatkaturisteja.

Hotellihuoneet ovat talvella selvästi sesongin hintoja halvempia. Joulukuussa hotellien käyttöaste oli vaivaiset 30 prosenttia. Hyviä tarjouksia on esimerkiksi Booking.comissa.

Neljän tähden boutique-hotellin sai Akropoliin kukkulan juurella joulukuussa 70 eurolla yö. Hintaan sisältyi runsas ja hyvä aamiainen sekä jacuzzin käyttö hotellin kattoterassilla.

Kevättä kohti hotellien käyttöaste kasvaa. Hinnatkin nousevat mutta pysyvät kuitenkin kohtuullisina.

Ruoka on Ateenassa edullista ja hyvää, kunhan vähänkin katsoo ja ottaa etukäteen selvää, missä kannattaa syödä.

Plakan, Monastirakin ja Akropoliin turistialueilla päivällisen kevyine juomineen saa kahdella kolmella kympillä. Lounaasta selviää helposti jopa viidellä eurolla, jos syö souvlaki-paikoissa.

Turistikortteleissa tosin on vaikeaa löytää juuri se ravintola, jossa ruoka on keskinkertaista parempaa eikä huonompaa.

Milka Alanen
Anafiotika on Ateenan vanhan kaupungin Plakan "ylin" osa, josta on tullut nuorten suosima ravintola- ja illanviettoalue. Ruoka ja juoma ovat kalliimpia kuin vähemmän suosituilla alueilla, mutta tunnelma on rento ja mukava.
Anafiotika on Ateenan vanhan kaupungin Plakan "ylin" osa, josta on tullut nuorten suosima ravintola- ja illanviettoalue. Ruoka ja juoma ovat kalliimpia kuin vähemmän suosituilla alueilla, mutta tunnelma on rento ja mukava.

Jos Monastiraki ja Plaka muistuttavat liikaa aurinkorannoista, kannattaa etsiä ravintoloita ”yläkaupungin” puolelta, esimerkiksi Syntagman aukiolta alas lähtevän Ermoun kävely- ja ostoskadun pohjoispuolelta.

Aiolou-kadulla on mukava shoppailla ja myös monia kivoja ravintoloita ja kahviloita.

Aioloun kanssa samansuuntainen Athinas-katu ja sen ympäristö ovat arki-Ateenan sydäntä. Siellä on muun muassa Koliosin halva- ja hunajakauppa, jossa myydään maan parhaita perinteisiä kreikkalaisia herkkuja.

Halvaa saa isoista paloista ja muovilaatikkoon pakattuna. Hunajaa, tahinia, ja leivonnaisia on niin montaa sorttia, ettei niistä millään pysty kokematon edes valitsemaan. Ehdoton suositus!

Alanen Milka
Leivoskauppa Ermou-kadulla.
Leivoskauppa Ermou-kadulla.

Jos taas haluaa kokea jotain eläimellistä, kannattaa jatkaa Athinasia ylöspäin kohti mielenosoituksista tuttua Omonian aukiota ja poiketa Ateenan halleille, Varvakeiosin katetulle torille.

En ole missään maailman kymmenillä toreilla nähnyt yhtä aikaa niin paljon lähes päälle vyöryvää vaalean- ja tummanpunaista lihaa, kananpaloja, lampaanruhoja ja -päitä, kieliä, siansorkkia, kalaa ja merenelävää.

Paikka on perjantaisena aamuna aivan tukossa, ja siellä valitsee hirveä mekkala, kun kauppiaat yrittävät saada asiakkaat ostamaan tuotteet juuri heiltä.

Paikalle ajetaan muun muassa mopoilla, joiden perään pienten ravintoloiden omistajat lastaavat ostoksensa.

Tuntuukin, että jos selviää halleista ilman, että saa lihakirveestä päähänsä, on kuitenkin mahdollista jäädä mopedin alle.

Siistimmästä touhusta pitävän kannattaa suunnata Syntagman toiselle puolelle, Kolonakin kaupunginosaan. Siellä sijaitsevat fiinimmät ja kalliimmat kahvilat, antiikki- ja taidekaupat, kulttuurilaitokset ja tietysti myös parhaat muoti- ja kenkäliikkeet.

Kolonaki on matkailijoiden keskuudessa aliarvostettu kaupunginosa. Siellä voi nähdä, kuinka ylempi keskiluokka elää.

Heidän joukkoonsa voi maastoutua käymällä vaikkapa manikyyrissä, pedikyyrissä ja shoppailemassa. Tyylikäs drinkki, konsertti, ja fine dining -päivällinen onnistuvat Kolonakissa.

Syntagmalta koilliseen lähtevän pääväylän varrella on muun muassa Walter Gropiuksen suunnittelema Yhdysvaltain suurlähetystö ja Megaro Musikis -niminen kulttuurikompleksi.

Megarossa on klassisen musiikin lisäksi muita konsertteja, balettia, tanssia ja luentoja.

Kädet, varpaat ja hiukset saa Ateenassa kuntoon selvästi halvemmalla kuin Tallinnassa. Hintataso kertoo karulla tavalla Kreikan taloustilanteesta.

OECD:n mukaan kreikkalaisten keskipalkka on noin tuhat euroa, mutta palkkaerot ovat suuret. Kauneustyöläisten kuukausipalkat ovat niitä heikoimpia, 200–400 euron paikkeilla.

Ateenassa on helppoa ja edullista liikkua julkisilla ja taksilla. Metroliput maksavat 1,20 euroa ja taksimatka keskustan sisällä 3,50–5 euroa.

Taksia pitää aina välillä muistuttaa mittarin käytöstä, eikä luottokortteja kannata tarjota. Pieni käteinen on Kreikassa edelleen valttia.

Alanen Milka
Kyproslainen nuori pari edustaa Exharhiaa tyypillisimmillään. He tulivat Ateenaan etsimään töitä, joita kotisaarelta ei ole löytynyt.
Kyproslainen nuori pari edustaa Exharhiaa tyypillisimmillään. He tulivat Ateenaan etsimään töitä, joita kotisaarelta ei ole löytynyt.

Jokaiselle löytyy lempikaupunginosa. Reppumatkailijat ja opiskelijat suuntaavat Exharhiaan. Hipahtava, anarkistien ja ylipäätään nuorten kaupunginosa on värikäs ja täynnä baareja ja kahviloita, edullisia majoituspaikkoja ja tägejä. Exharhialla on pitkä historia poliittisen aktivismin pesäpaikkana.

Taloustilanne näkyy ja kuuluu Ateenassa. Rakennuksissa on mielenosoittajien kirjoittamia tägejä, ja kokonaisia kauppakeskuksia on tyhjillään. Kerjäläiset ja mielenosoittajat ovat vahvasti osa katukuvaa.

Talouskuri on aiheuttanut kärsimystä, työttömyyttä ja putoamista sosiaaliturvan ulkopuolelle. Kokonakissa ja muissa hyvätuloisten kaupunginosissa taloushuolet eivät kosketa kaikkia.

”Taloudessa on niin paljon kyse psykologiasta. Uskomme esimerkiksi, että jos todella haluaa löytää töitä, niitä kyllä löytyy”, sanoi poikaystävänsä kanssa Kolonakissa kahvitellut Christina Maragkoudaki joulun alla.

Kun juttelee opiskelijoiden ja nuorten työttömien kanssa Exharhiassa, vastaus on, että ei löydy.

Mielenosoitukset ovat kuitenkin ateenalaisten mukaan viime kesästä rauhoittuneet. Matkailijan ei tarvitse pelätä, ellei itse tahallaan hakeudu keskelle mielenosoittajajoukkoa.

Ateenan-matkan kruunaa käynti Akropoliilla ja uudessa Akropolis-museossa.

Jos käy museossa ensin, osaa ehkä arvostaa kukkulalla näkemäänsä paremmin, varsinkin, jos Kreikan historia on vain hämärästi muistissa.

Akropoliille kannattaa ehdottomasti kiivetä ja maksaa kalliilta tuntuva lippu sisään. Joskus on vain hyvä nousta arjen kaaoksen yläpuolelle. Parthenonin temppelin kupeesta näkee merelle asti ja koko Ateenan.

Sieltä näkee myös kauas historiaan.

Alanen Milka
Monastirakin metroaseman läheisyydestä pääsee kiipeämään Akropoliille, mutta jos haluaa välttää ruuhkat ja pahimmat turistirysät, kannattaa vuorelle kiivetä "takapuolelta", Aakropolis-museon kupeesta.
Monastirakin metroaseman läheisyydestä pääsee kiipeämään Akropoliille, mutta jos haluaa välttää ruuhkat ja pahimmat turistirysät, kannattaa vuorelle kiivetä "takapuolelta", Aakropolis-museon kupeesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!