Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jeanne d’Arc sai oman museon Ranskan Roueniin

Kerettiläisyydestä syytetyn Jeanne d’Arcin roviotuomio julistettiin vuonna 1431 arkkipiispan palatsissa

Matka
 
Minna Uusivirta
Museo sijaitsee arkkipiispan palatsissa kapean sivukujan varrella.
Museo sijaitsee arkkipiispan palatsissa kapean sivukujan varrella. Kuva: Minna Uusivirta

Aivan Ranskan Rouenin katedraalin takana sijaitsee vastaremontoitu arkkipiispan palatsi. Sinne avattiin viime keväänä Jeanne d’Arc -museo, jonne kapealta sivukujalta opastaa vain oven päällä oleva banderolli.

Juuri tässä palatsissa kerettiläisyydestä syytetyn Jeanne d’Arcin roviotuomio julistettiin 1431. Samassa paikassa järjestettiin 1456 myös uusintaoikeudenkäynti, jossa hänet todettiin syyttömäksi.

Museossa ei ole ainuttakaan 1400-luvulta peräisin olevaa esinettä, vaan päähenkilön elämästä lapsuudesta taisteluihin ja voittoihin kerrotaan muun muassa videoiden avulla.

Tarinaa kuljettavat uusintaoikeudenkäynnin dramatisoidut todistajalausunnot, jotka luovat tiivin tunnelman.

Palatsin goottilaisessa kryptassa museovieras saa katsomon hämärässä seurata kolmiulotteista animaatiota, jossa rakennuksen holvikaaretkin heräävät eloon. Takariviin pääsee myös pyörätuoliilla, sillä palatsin remontissa esteettömyys on huomioitu hyvin.

Thomas Boivin
Jeanne d'Arcin ratsastajapatsas on palatsin entisessä keittiöhallissa.
Jeanne d'Arcin ratsastajapatsas on palatsin entisessä keittiöhallissa.

Jos haluaa seurata Orléansin neitsyen vaiheita tarkasti, perustiedot Ranskan ja Englannin välisestä satavuotisesta sodasta ovat paikallaan, tai ne kannattaa ainakin lukaista museon seinältä. Kertomuksen juonesta saa silti kiinni ilman vankkaa aikakauden tuntemustakin.

Museon ensimmäinen osa on opastettu, mutta loppupuolen voi käydä läpi omaan tahtiin.

Jälkimmäinen osa käsittelee Jeanne d’Arciin liittyvää historiantutkimusta ja esimerkiksi sitä, miten monella tavalla hänen tarinaansa on historiassa väännetty ja käännetty erilaisten myyttien tai tulkintojen pohjaksi.

Muun muassa erilaiset propagandajulisteet, maalaukset, lehtileikkeet ja puheet paljastavat, kuinka Jeannen legendaa hyödynnettiin vaikkapa Napoleonin aikana ja ensimmäisessä maailmansodassa. Toisessa maailmansodassa hän taipui sekä Vichyn hallinnon että vastarintaliikkeen ikoniksi.

JFLANGE
Rouenin katedraalissa on Jeanne d'Arcin roviolla polttamista kuvaava patsas.
Rouenin katedraalissa on Jeanne d'Arcin roviolla polttamista kuvaava patsas.

Kierroksen lopuksi voi vielä ihailla Jeanne-aiheisia kulttuurin tuotteita, kuten värikkäitä posliiniastioita, ponnekkaita elokuvajulisteita tai pikkuisia tinapatsaita.

Museon jälkeen historiakierrosta on Rouenissa mahdollista jatkaa vierailemalla Jeanne d’Arcin tornissa, jossa hän oli vangittuna, tai place du Vieux-Marchén torilla, johon rovion paikalle on pystytetty Jeannen muistomerkki.

 

Historial Jeanne d’Arc, 7, rue Saint-Romain. Avoinna ti–su klo 9.45–19.45. Aikuisten sisäänpääsy 9,50 euroa ja alennusryhmien 6,50 euroa. Neljän hengen perhelippu 26 euroa. Roueniin on Pariisista 133 kilometriä. Matka kestää junalla runsaan tunnin. www.historial-jeannedarc.fr/en

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!