Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarunhohtoinen Tatarstan on Venäjän kolmanneksi suosituin matkakohde

On ainakin kolme syytä lähteä Volgan mutkaan

Matka
 
Reijo Härkönen
Christian Westerback / hs
Iivana Julma valtasi Kazanin 1552. Vladimir Lenin erotettiin Kazanin yliopistosta huonon käytöksen takia.
Iivana Julma valtasi Kazanin 1552. Vladimir Lenin erotettiin Kazanin yliopistosta huonon käytöksen takia. Kuva: Christian Westerback / hs
Se toinen kreml

Moskovan Kreml ei suinkaan ole Venäjän ainoa kreml, linnoitus. Pienellä kirjoitettuna kremlejä on monta, yksi niistä Kazanissa, Tatarstanin pääkaupungissa.

Moskovan Kreml on väriltään punainen, Kazanin puhtaan valkoinen. Aamupäivällä alueella vallitsee rauha, vain muutama ihminen suunnistaa Kul Sharifin sinikattoiseen moskeijaan, jonka kultaiset puolikuut kimmeltävät auringossa.

Itse asiassa moskeija on kremlin uusin, vain kymmenen vuotta vanha. Vieras voi nousta parvelle katselemaan taidokkaita mosaiikkeja ja puuleikkauksia, marmoria ja graniittia.

Nykyinen kreml näyttää tutulta jo 1700-luvun piirroksissa. Iivana, sittemmin Julma, oli vallannut Kazanin 1552. Tarinan mukaan hän rakennutti kremliin Syuyumbiken tornin suosikkineidolleen, joka oli lupautunut vaimoksi, jos torni valmistuu viikossa.

Kun 58 metriä korkea torni oli sovitussa ajassa valmis, neito nousi torniin ja hyppäsi alas.

Historian kaupunkeja

Historiallisiin kaupunkeihin Bolgariin ja Sviyazhskiin pääsee Kazanista Volgaa pitkin ja autollakin. Muinainen Bolgar on melkein kokonaan raunioina, mutta se on Unescon maailmanperintökohde kuten kreml.

Kaupungista on tullut etenkin muslimien pyhiinvaelluskohde, onhan se tataarien esi-isien perustama Suur-Bolgar. Täällä bolgaarit omaksuivat islamin vuonna 922.

Omassa palatsissaan esitellään maailman suurin painettu Koraani, kullalla, hopealla, turkoosilla ja malakiitilla koristeltu parimetrinen taideteos.

Toinen historian kaupunki on Sviyazhsk, pieni viehättävä saari Volgalla. Iivana Julma perusti linnoituksen tarkoituksena valloittaa Kazan. Kaupungista tuli ensimmäinen kristitty paikka Tatarstanissa.

Tatarstanin miehet

Historiaa hallitsevat miehet, jos on patsaita uskominen. Tšingis-kaani ja Iivana Julma ovat jo tuttuja, ja sitten 1800-luvulla Kazaniin alkoi tulla kulttuuriväkeä. Nikolai Gogolin näytelmä Reviisori tapahtuu täällä.

Fjodor Šaljapin lauloi Kazanissa jo vuosisadan lopulla. Puškinia vastaa Gabdulla Tukay, joka ensimmäisenä runoillaan osui tataarien sydämeen.

1800- ja 1900-lukujen vaihde olikin sitten vallankumousmiesten. Kazan on yliopistokaupunki, joka keräsi älymystöä. Nuoren Leninin patsas seisoo yliopiston edessä. Hänet tosin erotettiin huonon käytöksen takia.

Finnair lentää kolmesti viikossa Kazaniin. www.tourism.tatarstan.ru

Colourbox
Kul Sharifin moskeija on Kazanin kremlin uusin.
Kul Sharifin moskeija on Kazanin kremlin uusin.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!