Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten kanssa Berliiniin – näillä vinkeillä viihtyvät teinit ja aikuisetkin

Majoittuminen ja syöminen on edullista. Ostosten ja kirpputorien kiertämisen lisäksi Berliinissä on loistava tilaisuus kertoa lapsille Euroopan lähihistoriasta.

Matka
 
Kollwitzplatzilla Prenzlauer Bergissä on luomumarkkinat aina torstaisin. Myös lauantaimarkkinoilla on paljon luomua.
Kollwitzplatzilla Prenzlauer Bergissä on luomumarkkinat aina torstaisin. Myös lauantaimarkkinoilla on paljon luomua.
Tärpit

Museoita ja muuta

 Tekniikkamuseo on Potsdamer Platzin lähellä, Trebbiner Strasse 9.

 Tietokonemuseo, Karl-Marx-Allee 93a.

 Luonnontieteellinen museo, Invalidenstrasse 43.

 Juutalaismuseo, Lindenstrasse 9–14.

 

 Berliner Unterwelten, Brunnenstrasse 105, maanalaisten opaskierrosten aikataulut berlinerunterwelten.de

 Eläintarha Zoologischer Garten, Hardenbergplatz 8.

 Maxim Gorki Theater, Am Festungsgraben 2.

Berliinistä on tullut suosittu lomakohde, ja sen ovat keksineet myös perheet. Lentoja saa halvalla, ja majoituksessakin voi säästää.

Lasten ja teinien kanssa Berliiniä voi ottaa haltuun monella tavalla. Samat kauppaketjut hallitsevat kuin muissakin suurkaupungeissa.

Lasten kanssa on välillä hauskempaa liikkua vaikka kotoisassa Prenzlauer Bergissä, jossa on paljon pikkuputiikkeja, kirpputoreja ja kodikkaita kahviloita.

Kouluikäisten kanssa voi myös matkata Euroopan historiaan.

Majoitus

Hostellit ovat kätevä vaihtoehto perheille, koska niissä on isojakin huoneita. Taso on usein samaa luokkaa kuin hotelleissa.

Lomailimme viime syyslomalla Berliinissä seurueessa, johon kuului kaksi perhettä. Majoituimme Transit Loft -nimiseen hostelliin tai oikeastaan nuorisohotelliin, joka sijaitsee hyvällä paikalla Prenzlauer Bergissä.

Samalla kadulla on kivoja kahviloita ja muun muassa viihtyisä viinibaari, jossa voi istua lastenkin kanssa.

Huoneita on jopa kuuden hengen ryhmille, ja hinta on 49–89 euroa yöltä. Hostelli on rakennettu vanhaan kypärätehtaaseen, ja loftmaiset huoneet ovat pelkistettyjä mutta erittäin siistejä. Kaikissa huoneissa on omat kylpyhuoneet.

Hostellissa yöpyy esimerkiksi luokkaretkeläisiä, mutta henkilökunta vahtii, ettei meno villiinny. Yöpyjiä on kaiken ikäisiä.

Aamiainen on hyvää perustasoa ja riittävän runsas lapsillekin. Tosin perheelle kannattaa tarjota loman aikana ainakin yksi ylellinen kahvila-aamiainen.

Prenzlauer Bergissä: Hotel Transit Loft, Immanuelkirchstrasse 14 A. Pfefferbett Hostel, Christinenstrasse 18–19. Edullinen hotelli Mittessä: Hotel Jurine, Schwedter Strasse 15.

Kahvilat ja ravintolat

Prenzlauer Berg on kahviloiden ja ravintoloiden taivas, ja niitä löytää helposti vain kuljeskelemalla. Lasten ja teinien kanssa matkustaessa kannattaa kerätä vinkkejä ja suunnitella etukäteen, varsinkin talvisaikaan.

Hyviä katuja ovat Wörtherstrasse, Kollwitzstrasse, Rykestrasse ja Oderbergerstrasse.

Takuuvarma kaupunginosa on myös Friedrichshain, jossa viihtyisiä paikkoja on muun muassa Boxhagener Platzilla ja sen lähiympäristössä. Kreuzbergiinkin voi suunnata syömään.

Seurueemme vietti eniten aikaa Prenzlauer Bergissä. Lasten suosikkeja oli eksoottinen pizzeria I Due Forni. Suuri hallimainen paikka on ilmeisesti aina täynnä, sekaan mahtuu silti.

Myös viehättävä vietnamilaisravintola Si an oli aikuisten, lasten ja teinien mieleen.

Venäläinen Datscha Friedrichshainissa on niin kodikas, että siellä voi istua pitkäänkin.

Ylipäätään lapset ja teinit saavat Berliinissä opetella, että lomalla voi nauttia myös istuskelusta ja juttelemisesta, aamulla, päivällä tai vaikka illallakin.

Café Butter, Pappelallee 73. Si An, Rykestrasse 36. I Due Forni, Schönhauser Allee 12. Datscha, Gabriel Max Strasse 1.

Philip Game / MVphotos
Mauerparkin jättikirppis on elämys, vaikkei mitään ostaisikaan.
Mauerparkin jättikirppis on elämys, vaikkei mitään ostaisikaan.
Kauppoja ja kirpputoreja

Teinien ja varhaisteinien kanssa ainakin yksi lomapäivä pitää todennäköisesti viettää kaupoissa.

Ketjuja on keskittynyt erityisesti Kurfürstendammin alueelle, mutta entisen Länsi-Berliinin kuuluisa ostoskatu on nykyään kulahtanut, eikä siellä ole juuri kahviloita tai ruokapaikkoja.

Lähellä on KaDeWen perinteikäs tavaratalo. Berliinin edullinen hintataso näkyy siinäkin, että edes KaDeWessä se ei nouse välttämättä pilviin.

Shoppailun toinen on ääripää on teinien himoitsema Primark-ketju, jossa myydään törkeän halvalla lähinnä vaatteita, alusvaatteita ja asusteita.

Alexanderplatzin Primark on hysteerinen paikka ja arkenakin niin täynnä, että tuskin sekaan mahtuu. Kokemuksen voi ottaa huumorilla, jos kykenee.

Kirpputorit ovat vastapainoa halpisvaateketjuille. Varsinkin Mauerparkin iso kirpputorialue on lapsillekin nähtävyys, vaikka sieltä ei edes löytäisi ostettavaa. Myös Rathaus Schönebergin kirppis toimii talvisin.

Mauerpark, Bernauer Strasse 63. Rathaus Schöneberg, John F. Kennedy-Platz. KaDeWe, metroasema Wittenbergplatz

Nähtävyyksiä ja historiaa

Berliini on museoiden kaupunki. Lapsia ja nuorisoa viihdyttävät tekniikka-, tietokonepeli- ja luonnontieteen museot. Testattuja suosikkeja ovat myös kierros maanalaisessa Berliinissä ja tietenkin eläintarha eli Zoo.

Holokausti-muistomerkillä voi hiljentyä miettimään historian kauheuksia tai kokea tilataideteoksen omalla tavallaan.
Holokausti-muistomerkillä voi hiljentyä miettimään historian kauheuksia tai kokea tilataideteoksen omalla tavallaan.

Berliini on myös 1900-luvun historian keskipiste. Toisesta maailmansodasta ja natseista kertominen lapsille voi olla hankalaa, eikä kukaan voi neuvoa, missä iässä se olisi syytä tehdä.

Holokausti-muistomerkki on lempeä tapa pohjustaa Euroopan synkimpiä vaiheita. Se on meditatiivinen ja rauhoittava tilateos, jonka hiljaisuudessa kaiken ikäiset voivat pysähtyä omien ajatustensa äärelle. Siellä voi myös juosta mielin määrin.

Isompien lasten kanssa voi vierailla juutalaismuseossa.

Jos toinen maailmansota tuntuu liian rankalta, voi keskittyä lähihistoriaan ja etsiä Berliinin muurin jälkiä. Niiden äärellä aikuinenkin herää tajuamaan, miten absurdeja ja traagisia aikoja kaupungissa on eletty.

Ihania leikkipuistoja on paljon. Berliinissä asuva kirjailija Eppu Nuotio suosittelee oman kaupunginosansa Schönebergin Volkspark Wilmersdorfia. Suosittu leikkipuisto on Zoologische Gartenissa eli eläintarhassa.

Katja Hoffmann / MVphotos
Leikkipuistoja on paljon, ja laitteet ovat usein mielikuvituksellisia.
Leikkipuistoja on paljon, ja laitteet ovat usein mielikuvituksellisia.

Eppu Nuotio ehdottaa nuorisolle myös teatteriesitystä. Maxim Gorki -teatterin Verrücktes Blut -näytelmä kertoo koululuokasta ja tunnista, jolloin kaikki muuttui. Esityksessä on englanninkieliset tekstit, mutta Nuotion mukaan se ei kaipaa niitä.

Muurin jäljillä: East Side Gallery, Mühlenstrasse, lähin asema Ostbahnhof. Bernauer Strasse Mitten kaupunginosassa. Paikalla on tunneleita, joita pitkin idästä paettiin lännen puolelle.

Mauerparkissa on säästetty pätkä Berliinin muuria. Live-musiikkia on tarjolla usein.
Mauerparkissa on säästetty pätkä Berliinin muuria. Live-musiikkia on tarjolla usein.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!