Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten matkailu Suomeen vähentyi – eniten kasvoi kiinalaisturistien määrä hotelleissa

Matka
 
Juha Metso
Viipurilainen Maria Gerasimed lasketteli viime syksynä Joutsenossa.
Viipurilainen Maria Gerasimed lasketteli viime syksynä Joutsenossa. Kuva: Juha Metso

Yöpymiset suomalaisissa majoitusliikkeissä laskivat viime vuonna 3,1 prosenttia. Suurin romahdus tapahtui venäläisten matkailijoiden kohdalla. Heidän määränsä väheni 43,5 prosenttia, kun verrataan marraskuun 2015 yöpyjiä samaan ajankohtaan edellisenä vuotena. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedoista.

Venäläiset olivat kuitenkin edelleen suurin matkailijaryhmä. Heitä yöpyi marraskuussa suomalaisissa hotelleissa ja muissa majoitusliikkeissä 53 000.

Kaikkiaan yöpymisvuorokausia oli marraskuussa lähes 1,3 miljoonaa.

Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä väheni enemmän kuin kotimaisten matkailijoiden määrä. Ulkomaalaisille tilastoitiin 330 000 yöpymisvuorokautta, mikä on 8,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuotena samaan aikaan. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 1,1 prosenttia, ja heille kirjattiin majoitusliikkeissä runsaat 929 000 yöpymisvuorokautta.

Ruotsalaiset olivat venäläisten jälkeen toiseksi suurin yöpyjäryhmä. Heitä yöpyi Suomessa viime marraskuussa lähes 31 000. Lisäystä edellisvuoteen oli 4,3 prosenttia. Kolmanneksi eniten matkailijoita tuli Saksasta.

Tärkeimmistä Suomeen suuntautuvista matkailijamaista suurin kasvu tuli kiinalaisten yöpymisistä, 32,2 prosenttia. Heille kirjattiin Suomen majoitusliikkeissä lähes 9 000 yöpymisvuorokautta.

Japanilaisille ja virolaisille tilastoitiin marraskuussa runsaat 14 000 yöpymisvuorokautta kummallekin. Japanilaisten yöpymiset lisääntyivät 18,7 prosenttia edellisvuodesta, kun taas virolaisten yöpymiset vähenivät 1,1 prosenttia.

Maakunnittain yöpymisten kokonaismäärä majoitusliikkeissä kasvoi marraskuussa eniten Ahvenanmaalla, 19,3 prosenttia. Yöpymisten määrä kasvoi myös Satakunnassa ja Keski-Suomessa. Suurimmat yöpymisten vähennykset mitattiin Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Hotellihuoneiden käyttöaste koko maassa oli marraskuussa 50,6 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 51,0 prosenttia. Maakunnista korkein hotellihuoneiden käyttöaste mitattiin Uudellamaalla, 65,3 prosenttia. Helsingin hotellihuoneiden käyttöaste oli 71,1 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta marraskuussa oli koko maan osalta 93 euroa vuorokaudelta. Vuotta aiemmin se oli 92,2 euroa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!