Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Birmingham on entinen rumilus, josta tulikin vetovoimainen

Britannian kakkoskaupungissa voi tutustua niin suklaan kuin ruumisarkkujenkin teolliseen historiaan.

Matka
 
Laura Yöntilä
MVPhotos
The Cube -tornitalo on Birminghamin maamerkki. Sieltä voi ihailla kanavia ja uuden elämän saaneita teollisuuskortteleita.
The Cube -tornitalo on Birminghamin maamerkki. Sieltä voi ihailla kanavia ja uuden elämän saaneita teollisuuskortteleita. Kuva: MVPhotos

Tarinan mukaan kuningatar Viktoria määräsi junan ikkunaverhot suljettaviksi Birminghamin kohdalla. Kukapa ikävää teollisuuskaupunkia haluaisi katsella tai siellä vierailla?

Ajat ovat muuttuneet sitten 1800-luvun, sillä Britannian kakkoskaupungin suosio on kasvussa. Rough Guide -matkaopas nimesi Birminghamin maailman kaupunkien kärkikymmenikköön vuonna 2015.

Cadburyn makea maailma

Birminghamin suuralueella voi matkata kuten Viktoria aikoinaan: junalla. Varttitunnin keskustasta etelään sijaitsee suklaatehdas Cadburyn maailma. Paikat kiertokäynnille kannattaa varata etukäteen, sillä suklaatehdas on monen koululuokan ja lapsiperheen ykkösretkikohde.

Cadbury on paitsi räikeitä värejä ja ihananimelää suklaata myös osa brittiläistä perimää. Tehtaan historia ulottuu 1800-luvulle, jolloin John Cadburyn perilliset siirsivät toiminnan Birminghamin kaupunkialueelta Bournvilleen.

Nyt perienglantilaisessa kylässä on myös Selly Manorin 500-vuotinen talo – alkujaan kaupungissa sijainnut röttelö, jonka Cadburyn patruuna kunnostutti museoksi viime vuosisadan alussa.

Cadburyn sanotaan antaneen inspiraation Roald Dahlin kuululle Jali ja suklaatehdas -kirjalle.

Laura Yöntilä
Cadburyn suklaan valmistusta voi seurata lasin takaa.
Cadburyn suklaan valmistusta voi seurata lasin takaa.
Coffin Works – haudan partaalla

Cadburyn suklaamaailmaan verrattuna Jewellery-korttelin Coffin Works vetoaa lähes päinvastaisella, joskin vähintään yhtä voimakkaalla charmilla. Kyse on museoksi muunnetusta tehtaasta, jossa sadan vuoden ajan valmistettiin koristeita ja verhoiluja ruumisarkkuihin.

Teemastaan huolimatta Coffin Works ei tarjoa makaaberia spektaakkelia vaan pikemminkin omaperäisen näkökulman Englannin historiaan viktoriaaniselta ajalta tähän päivään.

Miksi hautajaisista tuli erityisen mahtipontisia 1800-luvun lopulla? Millaisen murroksen hautausala koki sotien jälkeen? Millaista oli koristetehtaan raskas arki?

Coffin Works osoittaa, ettei todellinen fanittaminen rajoitu vain tähän elämään: kun Englannissa ollaan, vainajien arkkuvaatteet eli viimeiset pukineet voivat toistaa vaikkapa paikallisten jalkapallojoukkueiden värejä.

Kuosien valinnassa otettiin maahanmuuton lisäännyttyä huomioon myös se, etteivät valkoihoiselle sopivat värit istu esimerkiksi karibialaistaustaiselle. Ne tekevät tumman ihon kovin kalpeaksi.

Custard Factory: luovuutta vanhalla tehdasalueella

Mutta takaisin elävien kirjoihin ja nuorekkaan Birminghamin erityispiirteisiin.

Ihonvärillä tai tarkemmin värityksellä on oma merkityksensä juuri Birminghamissa, joka tuoreen tutkimuksen mukaan peittoaa muut saarivaltion kaupungit kiintoisassa kategoriassa: lähes puolella kaupungin asukkaista on tatuointi, useilla monia.

Custard Factoryn luovien alojen korttelissa työskentelevälle Holly Ashbylle täysin tatuoimaton ihminen on harvinainen tuttavuus. Silti Ashby, itse tatuointitaiteilija, ymmärtää jännityksen, jonka alan paikka voi ihmisissä herättää.

”Ihmiset saattavat ujostella tänne tulemista, mutta me emme halua sitä.”

Miehensä Robin kanssa studiota pitävä Ashby kertoo, miten toimintaa voisi jatkossa laajentaa ja kynnystä madaltaa vaikkapa taidenäyttelyjen avulla.

Ja Custard Factorylle omintakeinen taide on omiaan. Vanhan tehdasmiljöön putiikit ja galleriat tarjoavat persoonallisen vaihtoehdon kaupungin suurille ostoskeskuksille, joissa toki on myös oma vetovoimansa.

”Niin paljon historiamme kannalta merkittäviä rakennuksia ja arkkitehtuuria”, toteaa taidetta Birminghamissa opiskellut Holly Ashby ja viittaa Custard Factoryn ympäristöön.

”Ja me tavallaan otamme ne itsestäänselvyytenä.”

Laura Yöntilä
Rob ja Holly Ashbyllä on tatuointistudio Custard Factoryssa.
Rob ja Holly Ashbyllä on tatuointistudio Custard Factoryssa.
The Cube ja kaupungin kanavat

uudempaan arkkitehtuuriin voi tutustua käyskentelemällä Bullringin ostosalueella, tutustumalla Euroopan suurimmaksi mainittuun yleiseen kirjastoon tai ihastelemalla koko miljoonakaupungin panoraamaa The Cube -tornitalon ylimmästä kerroksesta.

Erityistä kutkutusta voi tuntea käytävällä, jonka lasiseinä tarjoaa kuilumaisen näkymän 25-kerroksisen rakennuksen pohjakerrokseen asti.

Sisämaan kaupunki on ylpeä myös kanavaverkostostaan, joka on pidempi kuin Venetsian vesitiet.

Temple Streetillä, Botanist-ravintolan baarissa, jo pitkään rannikolla asunut brittimies kertoo palanneensa vanhaan kotikaupunkiinsa ja olevansa otettu sen kohentuneesta ilmeestä.

Ei enää rottia kanavissa, niin kuin entisinä aikoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!