Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teiden tulivuori on suomalaisten suosikkikohde

Matka
 
Sirpa Pääkkönen HS
Teiden huippu näkyy kirkkaalla säällä ympäri Teneriffaa.
Teiden huippu näkyy kirkkaalla säällä ympäri Teneriffaa. Kuva: Sirpa Pääkkönen HS

Keskellä Teneriffaa kohoaa saaren uljas maamerkki, rauhallisena uinuva tulivuori Teide. Se näkyy ympäri saarta, elleivät pilvet tai Afrikasta tuulten mukana tupruava hiekkapöly peitä näkyvyyttä.

Teide ja sitä ympäröivä kansallispuisto on Teneriffan kävijöille lähes ohittamaton käyntikohde. Matkailijoita saapuu vuorta katsomaan satojatuhansia vuosittain, jopa muutama miljoona.

Teidelle köröttelevät kiemuraisia vuoristoteitä pitkin myös suomalaisten matkanjärjestäjien retkibussit.

Juuri tähän aikaan vuodesta Teneriffalla on hyvin paljon suomalaisia. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Puerto de la Cruzin pikkukaupungissa törmää tuon tuosta suomalaisseurueisiin. Monet eläkeläispariskunnat viettävät siellä talvikuukausia. Pidempään kaupungissa viihtyville järjestetään viikottain karaoke, jossa koti-ikävää voi taltuttaa laulamalla suomalaisia iskelmiä.

Lapsiperheitä katukuvassa näkyy vähemmän ennen hiihtolomien alkua.

Suomalaisille Kanarian saaret ovat vuodesta toiseen yksi suosituimmista matkakohteista. Tilastokeskuksen mukaan Kanarialle myytiin vuonna 2014 lähes 350 000 matkaa, joista valmismatkoja oli 240 000.

Matka Teidelle retkibussilla, paikallisbussilla tai omalla autolla kulkee subtrooppisesta kuumuudesta havupuuvyöhykkeen läpi viileälle laavakenttien alueelle ja alppi-ilmastoon. Sinne kannattaa varata mukaan pipo ja hanskat.

Talvella Teiden huippu saa yleensä lumipeitteen, mutta tänä talvena lumituiskuja ei ole vielä koettu. Paikallisten mukaan talvi on ollut poikkeuksellisen lämmin. Kun kylmä ilmamassa saapuu, pakkanen voi laskea viiteentoista tai kahteenkymmeneen miinuasasteeseen. Kylmintä on tavallisesti helmikuussa.

Havupuuvyöhykkeellä kasvaa kanarianmäntyä ja kanervia. Puut ovat korkeita ja hyvinvoivan näköisiä. Saarella viihtyvät lepakot ja hyönteiset. Lintuja on paljon, kuten kanarianpeippoja ja naurukyyhkyjä.

Pilvien yläpuolelle päästään kahden kilometrin korkeudessa. Itse vuori, Teide, on korkeudeltaan 3 718 metriä, ja se on Espanjan korkein vuori. Matkailijat viedään köysirata-asemalle, josta kieputaan vuoren seinämää pitkin 3 500 metrin korkeuteen näköalapaikalle. Kraateriakin pääsee patikoimalla katsomaan, mutta siihen pitää hakea lupa Teneriffan kansallispuiston verkkosivuilta hyvissä ajoin.

Kraateri muistuttaa suomalaista soramonttua, suomalaisopas kuittaa näkymän. Vuoren näköalapaikoilta alaspäin katsottuna laavamaisemat ja kiviröykkiöt vievät mielikuvat kuuhun, vaikka mielestäni Lanzarote on vielä kuumaisempi ja karumpi. Teidellä näkyy sieltä täältä vihreää.

Teideltä pääsee patikoimaan alas kahtakin eri polkua, mutta oppaan mukaan matkaan täytyy varata aikaan viitisen tuntia. Reitit ovat melko vaativia.

Bussi vie katsomaan Teiden kansallispuistoon kuuluvaa La Cañadasin kivipuistoa ja Esperanzan metsää. Kansallispuistossa voi pysähtyä katsomaan Garcian kiviä. Siellä jököttää kivenmurikka, jolla on kanarialaisille tyypilliseen tapaan lempinimi. ”Jumalan sormi” törröttää ylöspäin hieman muista kivistä erillään.

Kivi on merkityn polun ulkopuolella, eikä sitä saa mennä taputtelemaan. Jos kansallispuistossa rikkoo sääntöjä, voi saada roimat sakot. Kansallispuiston sääntöihin kuuluu muun muassa se, että pienintäkään kiveä tai oksaa ei saa viedä mukanaan. Liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla.

Tulivuori Teide nukkuu nyt rauhallista unta, mutta se on aiheuttanut pahaa tuhoa. 1700-luvun alussa oli voimakkaita purkauksia. Garachicon kaupunki tuhoutui täysin, kun laava syöksyi kaupungin niskaan. Edellinen purkaus oli vuonna 1909. Nyt vuori on rauhallinen ja tarjoaa elämyksiä matkailijoille ja paikallisille asukkaille.

Sirpa Pääkkönen HS
Hissi vie Teidellä näköalapaikalle, joka on 3500 metrin korkeudessa.
Hissi vie Teidellä näköalapaikalle, joka on 3500 metrin korkeudessa.
Sirpa Pääkkönen HS
Muista kivistä erillään kohoava kivi on saanut lempinimen ”Jumalan sormi” paikassa, jota nimitetään Garcian kiviksi.
Muista kivistä erillään kohoava kivi on saanut lempinimen ”Jumalan sormi” paikassa, jota nimitetään Garcian kiviksi.
Sirpa Pääkkönen
Teiden kansallispuistossa maisema muistuttaa paikoin kuuta.
Teiden kansallispuistossa maisema muistuttaa paikoin kuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!