Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten into matkustaa Kreikkaan kasvoi huimasti – joka neljäs lomamatka suuntautuu Viroon

Matkat Turkkiin ja Venäjän päivämatkat vähenivät, ilmenee Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta

Matka
 
Pete Aarre-Ahtio
Suomalaisten matkailu Kreikkaan lisääntyi 66 prosenttia. Kuva Akropolis-vuorelta.
Suomalaisten matkailu Kreikkaan lisääntyi 66 prosenttia. Kuva Akropolis-vuorelta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Suomalaisten yöpymiset ulkomailla prosentteina syys-joulukuussa 2015

 Pohjoismaat 12 prosenttia.

 Venäjä ja Baltia 30 prosenttia (Viron osuus 25 prosenttia).

 Itä- ja länsi-Eurooppa 19 prosenttia.

 Etelä-Eurooppa ja Itäisen Välimeren maat 28 prosenttia.

 Amerikka 3 prosenttia.

 Aasia ja Oseania 8 prosenttia.

Suomalaisten matkustusinto Viroon on kasvanut pienen notkahduksen jälkeen. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Viroon tehtiin viime vuonna loppuvuodesta 459 000 vapaa-ajan matkaa. Lisäksi yön yli kestäneitä risteilyjä oli 116 000 ja päiväristeilyjä 208 000. Vuotta aiemmin Viron suosio oli laskusuunnassa. Nyt joka neljäs suomalaisten vapaa-ajanmatka ulkomaille suuntautuu Viroon.

Risteilyt Ruotsiin lisääntyivät viime syksynä. Kreikka lisäsi suosiotaan, mutta Turkin matkat vähenivät. Kreikkaan matkoja suuntautui 87 000, joka on 66 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Syyskuu oli selvästi suosituin kuukausi matkustaa Kreikkaan. Turkkiin tehtiin matkoja syyskaudella 72 000, mikä on 18 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Aasiaan suomalaisia matkusti huomattavasti enemmän edellissyksyyn verrattuna.

Venäjälle suuntautuvan vapaa-ajanmatkailun kokonaismäärä väheni huolimatta ruplan kurssin alamäestä. Yöpymiset Venäjällä lisääntyivät, mutta päivämatkat Venäjälle vähenivät runsaasti edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Syksyllä 2014 suomalaiset innostuivat Venäjän päivämatkoista niin, että ne kolminkertaistuivat. Nyt Venäjälle tehtiin 73 000 matkaa, mikä on neljä prosenttia suomalaisten ulkomaanmatkoista.

”Päivämatkat Venäjälle romahtivat viime syksynä. Ihmiset reagoivat ruplan arvon muutokseen jo vuosi sitten. Yöpymiset kuitenkin lisääntyivät viime syksynä”, Taru Tamminen Tilastokeskuksesta sanoo.

Espanja on suomalaisten kestosuosikki. Matkoja sinne tehtiin viime syksynä kolme prosenttia enemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Kanariansaarille suuntautui 116 000 matkaa. Manner-Espanja on myös vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten loppuvuoden lomailukohteena. Manner-Espanjaan ja Baleaarien saarille tehtiin loppuvuonna 133 000 matkaa. Joulukuu oli loppuvuoden suosituin kuukausi matkustaa Kanarialle ja lokakuu Manner-Espanjaan.

Keski-Euroopassa suosiotaan nosti Saksa. Matkoja sinne tehtiin 111 000, joka on 24 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoden syys-joulukuuhun.

Ulkomaille tehtiin viime vuonna syys-joulukuussa kaikkiaan 2,5 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Ulkomaan vapaa-ajanmatkojen määrä lisääntyi kahdeksan prosenttia edellisvuoden syyskaudesta. Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin 1,4 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin loka-, marras-, joulukuussa 2015 sekä tammikuussa 2016 yhteensä 5 022 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!