Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveiset Thaimaasta eduskuntaan – vierastyöläisten kohtelu olisi kokoomuslaisten ja perussuomalaisten mieleen

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Olen myynyt kymmenen vuotta hedelmiä ja vihanneksia Malmin Prismassa, ja luulen tunnistavani laatutavaran missä tahansa. Niin nytkin, kyläkaupassa siamilaisella saarella.

”Thao rai”, tiedustelen hyvännäköisten mangojen hintaa. Tiskin takana kauppa-apulainen tuijottaa. Thaintaitoni ei tosiaan ole kummoinen.

”Ei se ymmärrä, se on Myanmarista”, kauppias selventää kassakoneen äärestä. Ihmettelen, miten syrjäseudun kyläkauppaan on eksynyt burmalainen apulainen. ”Thait on niin laiskoja ja kalliita”, yrittäjä julistaa. ”Valittavat kaikesta.”

Kerron, että meillä moni ajattelee maanmiehistään samoin.

Hyppään tuktukiin. Kuski ei ole saarelaisia, vaan Isanin maakunnasta – Thaimaan köyhästä Kainuusta. Sieltä suurin osa Suomeen tulevista marjanpoimijoistakin tulee. Ajamme hotellityömaan ohi. Tohina on kova: kymmenet miehet ahkeroivat polttavassa auringossa, pitkälti käsipelillä. Kysyn, ovatko rakennusmiehet Isanista.

”Myanmarista tietenkin”, kuski sanoo. ”Minimipalkka on 300 bahtia (7,5 euroa) päivässä. Myanmarilaisen saa halvemmalla.”

Kerron, että meilläkin palkat ovat työnantajien mielestä liian suuret.

Kuskin mukaan Thaimaassa on arviolta kolme miljoonaa vierastyöläistä, joista kaksi miljoonaa tulee Myanmarista. Monet ovat paenneet vuosikymmeniä rehottanutta poliittista ja etnistä sortoa, mutta turvapaikkaa ei Thaimaasta heru.

Kerron, että meillä moni arvostaisi thaihallituksen tiukkaa pakolaislinjaa.

Illalla luen netistä ruotsalaisen kansalaisjärjestön raporttia myanmarilaistyöläisten asemasta Thaimaassa. Useimmat työskentelevät laittomasti niin kutsutuissa 3V-hommissa – vaarallisissa, vaativissa ja vastenmielisissä. Lomaa ei välttämättä saa vuosiin, työpäiviä on seitsemän viikossa, palkalla ei tahdo tulla toimeen, ammattiliitoissa ei saa toimia.

Muistan, että kokoomuksen eduskuntaryhmälle pitää lähettää täältä postikortti.

Eikä tässä vielä kaikki: iltaisin vierastyöläisillä on käytännössä ulkonaliikkumiskielto. Uudessa lakihankkeessa heidän lapsiltaan halutaan evätä maksuton peruskoulutus. Hallitus korostaa, että paperittomat ulkomaalaiset ovat turvallisuusriski.

Kyllä pitää postikortti pistää myös perussuomalaisten eduskuntaryhmään.

Terveiset lomaparatiisista! Ilmat ovat paremmat ja ruoka tulisempaa, mutta muuten olisitte kuin kotonanne!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!