Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietari on herkuttelijan kaupunki – täältä löydät parhaat ravintolat

Ravintoloita on jokaiseen makuun, ja kahviloissa houkuttelevat makeat herkut.

Matka
 
Sirpa Pääkkönen / HS
Jelisejevin herkkupuodin keskellä on pieni kahvila.
Jelisejevin herkkupuodin keskellä on pieni kahvila. Kuva: Sirpa Pääkkönen / HS
Fakta

Hotellihuoneen saa nyt halvalla Pietarista

 Ruplan arvon heikkeneminen on tehnyt Pietarista suomalaisille edullisen.

 Keskitasoisesta keskustahotellista saa huoneen muutamalla kymmenellä eurolla.

 Viiden tähden hotellista huoneen voi saada alle sadalla eurolla.

 Tarjonta on laaja hostelleista luksushotelleihin.

 Viisumin saa kätevästi matkatoimistoista. Siihen kannattaa varata vähintään kahdeksan arkipäivää.

Tallinna tunnetaan Suomessa hyvien ravintoloiden kaupunkina, mutta harva tietää, että myös Pietarista on runsaassa kymmenessä vuodessa tullut mainio ravintolakaupunki.

Yhteistä molemmille on, että ravintoloiden sisustuksessa käytetään hyväksi historiallisia miljöitä.

Monessa pietarilaisessa ravintolassa ja kahvilassa kohtaa 1800-luvun miljöön ja sisustuksen. Ravintoloita on nimetty kuuluisien kirjailijoiden kuten Gogolin ja Puškinin mukaan.

Pääkatu Nevski prospektille ravintoloita on noussut vieri viereen. Pietarissa varsinkin japanilaiset ravintolat ovat suosittuja.

Nevskiltä kannattaa poiketa sivukaduille, koska jännittävimmät paikat voivat löytyä juuri sieltä. Kahviloista saa yleensä myös pieniä ruoka-annoksia.

Rubinstein-katu lähellä Fontanka-jokea on erinomainen ravintolakatu. Välillä omistajat vaihtuvat ja ravintolat ovat remontissa.

Kadulla on hyvätasoinen meksikolaisravintola Tres Amigos, jossa on iltaisin tanssiesityksiä. Itämaista eksotiikkaa sisustukseltaan tarjoavat kaksi Tea House -ravintolaa keskellä Rubinsteinia.

Tarjolla on hyvää kasvisruokaa, mutta vesipiipun polttaminen voi häiritä. Vastapäätä on vuosi sitten avattu sympaattinen Kirjakahvila, jonka hyllyillä on vanhoja kirjoja tuomassa ajan patinoimaa tunnelmaa.

Rubinstein-kadulla on myös Onni- eli Stšastje-ketjuun kuuluva ravintola. Ketjun ravintoloissa on hauska sisustus ja hyvää ruokaa.

Ydinkeskustassa lähellä Iisakin kirkkoa Pienellä ja Suurella Merikadulla (Malaja Morskaja ja Bolšaja Morskaja) on monia hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Jelisejevin herkkukauppa Nevski prospektilla on entisöity 1800-luvun asuun. Sieltä saa ostaa monenlaisia makeisia ja herkkuja. Keskellä kauppaa pylvään ympärillä kiertää pieni kahvila, jonne voi pysähtyä hetkeksi kahville.

Kaunis ja perinteinen kahvila on myös Singer Nevskillä sijaitsevan kirjakaupan yläkerrassa. Ikkunasta aukeavat komeat näköalat Kazanin tuomiokirkolle.

Sirpa Pääkkönen / HS
Gogol-ravintolassa on hyviä jälkiruokia.
Gogol-ravintolassa on hyviä jälkiruokia.

Malaja morskajan alkupäässä lähellä Nevski prospektia on ravintola Gogol, joka on sisutettu kauniisti 1800-luvun tyyliin ja Gogolin henkeen.

Tarjoilijat pukeutuvat aikakauteen sopiviin asuihin. Naisilla on pitkät hameet ja esiliinat.

Listalla on venäläisiä ruokia. Kanarialintu sirkuttaa häkissä, ja vanha piano odottaa soittajaa. Jälkiruuat ovat erinomaisia.

Etnisistä ravintoloista varsinkin georgialaiset ovat mainioita. Niitä on ympäri kaupunkia.

Myös venäläistä ruokaa tarjoavia ravintoloita on paljon, mutta omaan makuuni georgialaiset ovat parempia. Niissä ruoka on hyvin maustettua ja kyytipoikana on paikallista leipää.

Moika-joen rannalla sijaitsee klassikkoravintola, Dostojevskin romaanin mukaan nimetty Idiootti, joka on säilyttänyt suosionsa. Se on monille suomalaisille tuttu, koska se mainitaan useissa matkaoppaissa.

Omistajat vaihtuvat välillä, jolloin ruokalistakin uudistuu, mutta kellariravintolan dostojevskiläinen tunnelma pysyy.

Kirjallista historiaa on myös entisen Kulkukoira-ravintolan paikalla sijaitsevalla ravintolalla Taiteiden aukion kulmauksessa.

1900-luvun alussa Kulkukoira oli taiteilijoiden kokoontumispaikka, musiikki soi, ja kabareessa tanssittiin. Ravintolassa on vieläkin ohjelmaa, mutta samanlaista taiteilijaravintolan mainetta sillä ei enää ole.

Pietarissa pääsee tutustumaan myös menneen maailman loistoon. Luksusta tarjoavat suurten hotellien ravintolat ja Jelisejevin herkkukauppa ja ravintola.

Sirpa Pääkkönen / HS
Europa-hotellin kahvilassa tarjotaan kahvin kanssa pikkuleipiä.
Europa-hotellin kahvilassa tarjotaan kahvin kanssa pikkuleipiä.

Hotelli Europa kaupungin sydämessä Nevski prospektilla kuuluu eliittiin. Huoneet ovat kalliita, mutta baarin voi piipahtaa kadulta.

Siellä soi flyygeli, kynttilät palavat pöydissä, ja tarjoilijoilla on viimeisen päälle hienot mustat puvut työasuina. Toinen loistoravintola on Iisakin kirkon vieressä hotelli Astoriassa.

Tarjoilijoista nuoret puhuvat usein hyvää englantia, mutta varsinkin syrjemmällä on paikkoja, joissa ei ole ruokalistoja englanniksi. Usein listoissa on kuitenkin kuvia annoksista.

Palvelurahan jättäminen on vaihtelevaa. Joissakin ravintoloissa laskuun kirjoitetaan, että palvelumaksu ei sisälly hintaan, ja laskua voi halutessaan pyöristää 5–30 prosenttia ylöspäin.

Erikoisin tilanne minulle on sattunut Suomi-talon lähellä Bolšaja Konjušennaja -kadulla. Jätimme nuorelle opiskelijapojalle palvelurahaa.

Kun seuraavana päivänä palasimme samaan kahvilaan, tarjoilija sanoi antavansa alennusta, koska olimme edellisenä päivänä maksaneet liikaa.

Venäläiset ovat perinteisesti makean ystäviä. Niinpä kahviloissa on houkuttelevia leivoksia ja kakkuja tarjolla.

Kahvi ei kuitenkaan ole samanveroista kuin Suomessa. Lähes joka paikassa, jossa olen tilannut kahvia, cappucino ja latte ovat olleet puolta laihempia kuin Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!