Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaa on täynnä vastakohtia – tässä kohteet historian, luonnonrauhan ja biletyksen ystäville

Muinaisia temppeleitä, vanhoja kulttuureja, viidakkometsiä ja kirkasvetisiä hiekkarantoja. Tai sykkiviä turistisaaria, ostoskeskuksia ja neonvaloja. Thaimaassa voi kokea tämän kaiken.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Vuosisataista historiaa Chiang Maissa

Vanhaa kaupunkia ympäröivä vallihauta, muurien rauniot ja yli 500 vuotta vanhat temppelit kertovat lannakulttuurin kukoistuksesta. Chiang Mai ja pohjoinen Thaimaa ovat yhä maan henkisen elämän keskuksia.

Oranssikaapuisia buddhalaismunkkeja kulkee erityisesti vanhassa kaupungissa, ja temppeleihin voi pysähtyä katsomaan meditaatio- ja rukoushetkiä.

Kannattaa piipahtaa ainakin Wat Chedi Luangissa. Se seisoo jo raunioituvan ja 1441 rakennetun, lannatyyliä edustavan buddhalaisen rakennuksen, chedin ympärillä. Näkemisen arvoinen on myös pieni lähes kokonaan tiikkinen Wat Phan Tao.

Hanne-Mari Tarvonen

Auringonlaskua kannattaa hurauttaa ihailemaan vuoren laelle Wat Phra That Doi Suthepille, joka perustettiin 1383. Temppelille saavuttua on vielä kivuttava 306 askeleen portaat, jotka rakennettiin meditaatiota varten.

Pohjois-Thaimaan suurin kaupunki Chiang Mai perustettiin 1296. Se oli vuosisatoja lannakulttuurin keskus ja puolustautui Burman ja Mongolian hyökkäyksiä vastaan, kunnes se liitettiin Siamin kuningaskuntaan eli nykyiseen Thaimaahan 1775.

Chiang Maissa on vähemmän matkailijoita kuin Etelä-Thaimaan niemimaalla ja saarilla.

Alueella on vahva ulkomailta muuttaneiden työntekijöiden yhteisö. Kaupungista on viime vuosina kehittynyt digitaalisten nomadien ja verkkomarkkinointiammattilaisten keskus.

Palvelut ja ravintolatarjonta kehittyvät nopeasti, mutta hinnat eivät ole kivunneet korkeuksiin.

Hyvän ruoan ystävien kannattaa nauttia lounas tai illallinen vaikkapa kattoterassiravintola Italicsissa. Se tarjoaa sekä italialaista että thaimaalaista ruokaa.

Jos sattuu olemaan kaupungissa sunnuntaina, kävelytoria voi suositella sekä ostoksille että ruoasta nauttimiseen. Markkinoilta löytää kaikkea paikallisista käsityötuotteista ja taiteesta halpoihin vaatteisiin, kenkiin ja suitsukkeisiin. Tingi rohkeasti, sillä hinnoissa on turistilisä.

Chiang Main ympäristössä on upeita vesiputouksia, luontopolkuja ja pikkukyliä vuorten keskellä. Kaupungista on helppo paeta vihreiden kukkuloiden keskelle.

Kenelle sopii: Kulttuuri-, luonto- ja ruokamatkailijoille, perheille.

Miten pääsee: Lennot Helsingistä Bangkokiin (esimerkiksi Finnair, Norwegian, Turkish Airways) ja lennot Bangkokista Chiang Maihin (esimerkiksi AirAsia, Bangkok Airways).

Sunnuntain kävelytori kerää paikallisia ja matkaajia kaduille. Tuktuk on halpa ja helppo tapa liikkua ympäri Chiang Maita.
Sunnuntain kävelytori kerää paikallisia ja matkaajia kaduille. Tuktuk on halpa ja helppo tapa liikkua ympäri Chiang Maita.
Sukellusta ja biletystä Samui-saarilla

Reppureissaajien Thaimaan-valloitus alkoi muutama vuosikymmen sitten Koh Samuista. Nyt saarella on pääasiassa kiinteistömogulien omistamia luksusresortteja, ja hulppeat hotellit tarjoavat viiden tähden palvelua.

Samui ei kuitenkaan ole täysin turistien vallassa. Paikallista elämää näkee, kun vuokraa skootterin ja huristelee ympäri saaren kehätietä.

Saaren pohjoisosan Hat Bo Phutissa ja eteläosan Hua Thanonissa sijaitsevat muslimiyhteisöjen kalastajakylät. Hua Thanonin markkinoilta voi napata paikallista ruokaa edullisesti.

Rannat ja palvelutaso vetävät matkailijoita saarelle. Saaren kaakkoisosassa sijaitseva pitkä valkoisen hiekan Lamai-ranta tarjoaa rauhaa ja hiljaisuutta.

Pohjoisen rannat ovat kivisempiä mutta rauhaisia, ja niiltä avautuu upea auringonlaskunäkymä Koh Pha-Nganin saarelle.

Klubien ja ravintoloiden Chawengiin kannattaa mennä, jos neonvalot ja raju yöelämä kiinnostavat. Vähäpukeiset thaitytöt viettelevät baareihin drinkkitarjouksilla, ja rannan klubeilla pauhaa housemusiikki. Tulitaiteilijat loistavat pimeässä yössä.

Koh Samuin pikkusisar Koh Tao tunnetaan maailman halvimpana ja yhtenä laadukkaimmista paikoista suorittaa open water diver -sukelluslupa.

Saarella on satoja sukelluskouluja, hotelleja, ravintoloita, pikkukauppoja ja kauneushoitoloita. Hinnat ovat halvat ja laatu korkea.

Paikallista elämää kaipaavan ei kannata suunnata Taolle, joka elää täysin turismista. Snorklaukseen ja sukeltamiseen se sopii yhä, mutta Taon suosio on valitettavasti johtanut siihen, että suuri osa kuvankauniin saaren koralliriutoista on kuollut.

Toivon pilkahduksia kuitenkin on, ja osalla riutoista tehdään luonnonsuojelutyötä.

Kenelle sopii: Pariskunnille, perheille, reppureissaajille.

Miten pääsee: Lennot Bangkokista Koh Samuihin (esimerkiksi Bangkok Airways, Thai Airways) tai lautta Krabista Koh Samuihin ja Koh Samuista Koh Taoon (esimerkiksi Ferry Samui- tai Lomprayah-lauttayhtiöt).

Baan Koh Pun kylässä Koh Jumin saarella eletään kalastuksesta ja asutaan veden äärellä.
Baan Koh Pun kylässä Koh Jumin saarella eletään kalastuksesta ja asutaan veden äärellä.
Rauhallisia keitaita ja luontoa Koh Jumissa

Kuvittele lähes koskematon Thaimaa 30 vuotta sitten. Piskuinen Koh Jumin saari Krabin kupeessa tarjoaa yhä koskematonta luontoa, viidakkoa ja rauhallisia keitaita, joissa on vähän matkailijoita.

Koh Jumin länsirannalla vuorottelevat vaatimattomammat ja muutamat paremmin varustellut bungalow-hotellit. Varsinaista satamalaituria ei kylien pikkulaitureita lukuun ottamatta ole, ja matkailijat noudetaan saarelle pitkillä longtail-veneillä.

Saaren ainut päällystetty tie vie pohjoisen Banyan Bay -lahdelta koillisen rauhalliseen Baan Koh Puhin kalastajakylään ja etelän Baan Koh Jumin kylään.

Skootterilla viilettäessä ohi vilahtavat kumipuumetsät, pienet puutalot, pikkubaarit ja paikalliset torit. Bensa-asema voi olla tankki vanhan herran pihassa, ja mies täytyy herättää riippumattonokosiltaan myymään polttoainetta.

Saari on Thaimaan helmiä, jos vaatimaton infrastruktuuri ja rento lukuloma riippumatossa innostavat. Sykettä kaipaava voi maksaa longtail-veneestä, jolla diskomusiikin ja superturismin Phi Phi -saarille pääsee tunnissa.

Reippailijat voivat kiivetä omatoimisesti tai oppaan kanssa Mount Pu -vuorelle. Nousu on hikinen, ja se kannattaa aloittaa aamuvarhain.

Pikkusaarella on muutama Thaimaan viehättävimmistä ja herkullisimmista ravintoloista.

Veden päällä Baan Koh Jumin kylässä, Koh Jum Seafood -ravintolan terassilla, kannattaa maistella mereneläviä ja kalacurreja.

Ranskalais-thaimaalaisen pariskunnan isännöimässä Oon Lee -bungalowissa henkilökohtainen palvelu on huipputasoa.

Valerien viinivalikoiman hinta-laatusuhde tekee vaikutuksen maassa, jossa halpisviini maksaa kolme kertaa enemmän kuin Suomessa.

Kenelle sopii: Pariskunnille, reppu- ja luontomatkailijoille.

Miten pääsee: Lennot Bangkokiin tai Krabiin (esimerkiksi Finnair tai Travellink-matkatoimisto ja useat yhdistelmälennot matkahakukoneiden kautta).

Krabista pääsee lautalla Koh Jumiin (Koh Lantaan kulkee matkustajalautta marras–huhtikuussa. Ympäri vuoden pienet paikallisveneet lähtevät Laem Kruatin laiturista, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Krabi Townista).

Herkullinen ja hälyinen Bangkok

Kiihkeän Bangkokin valtavat ihmismassat, jatkuva liikenne ja häly huimaavat, mutta kaupunki kiehtoo silti.

Vanhan kaupungin jokivarren piilossa olevat ravintolat, kiinalaiskorttelit, nurkan takaa kohoavat temppelit, skytrain-juna ja jokaisen kadunkulman ja oikopolun tuntevat tuktuk-kuskit luovat erikoisen elämyksen.

Bangkokissa voi vetäytyä luksushotellien kattoaltaille ja -puutarhoihin ja unohtaa alla mylvivän kaupungin tai hukkua kelluvien torien tai iltatorien vilinään.

Huippuhotellit ovat halvempia kuin etelän matkailusaarilla, ja huoneen hyvästä perushotellista saa edullisesti.

Kaupungista löytää kaikki maailman keittiöt. Esimerkiksi Chidlomin kaupunginosassa italialaisravintola Medici Kitchen Barissa voi nauttia oopperalaulajaopiskelijoiden esiintymisistä, ja omistaja kiertää tervehtimässä jokaista asiakasta.

Joen varrella piilossa väenpaljoudelta Sala Rattanakosinin kokit loihtivat herkullisia moderneja thaiannoksia.

Syödessä voi nauttia ohi lipuvista jokilaivoista ja toisella puolella jokea siintävistä temppeleistä.

Bangkokin hämärtyvä ilta kerää paikallisia ja vierailijoita kaupungin kymmenille skybar-kattoterasseille. Vaihtoehtoja on pienistä puutarhamaisista kattoterasseista hulppeisiin kupolikattoisiin fine dining -ravintoloihin.

Vaikka cocktailien hinta hipoo pilviä, yhdestä kannattaa maksaa ja ihailla juomaa siemaillen pilvenpiirtäjiä ja laivojen täplittämää jokivartta.

Kenelle sopii: Pariskunnille, kulttuuri- ja ruokamatkailijoille, reppureissaajille.

Bangkokin kiinalaiskortteleiden katuruokatarjonta huumaa.
Bangkokin kiinalaiskortteleiden katuruokatarjonta huumaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!