Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa kalja ei enää riitä – risteilylle houkuttelevat nyt teemat hyvinvoinnista hardrockiin

Suosituimmista risteilyistä myydään seuraava vuosi loppuun heti edellisen jälkeen.

Matka
 
Fanni Oksanen
Kansanmusiikin ystävät varaavat Folklandia-risteilyn yleensä täyteen heti edellisen päätyttyä. Keskiyön katrillia tanssittiin laivalla 2013.
Kansanmusiikin ystävät varaavat Folklandia-risteilyn yleensä täyteen heti edellisen päätyttyä. Keskiyön katrillia tanssittiin laivalla 2013. Kuva: Fanni Oksanen
Poimintoja

Kevään teemaristeilyjä

Lapsiperheille

Lasten musiikkiristeily

Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin soittimiin musiikkikoulu Jamkidsin opettajien opastuksella.

Viking XPRS 11.6. Alkaen 87 euroa/perhe, sisältää buffet-ruokailun.

Musiikin ystäville

Euroviisuristeily

Euroviisuaiheista ohjelmaa. Artisteina ovat Linda Bengtzing Ruotsista ja Susann Sonntag Suomesta.

Viking XPRS 2.4. Alkaen 20 euroa.

Jazz-risteily

Jazzia soittavat pitkin risteilyä Barbeque Jazzband ja Erja Uitto, Janne Maarala Quartet feat. Ira Kaspi ja Acoustic Dixie Six.

Viking XPRS 5.3. Alkaen 30 euroa.

Tanssiristeily

Matkapoikien risteilyllä on Eija Kantolan keikka ja tanssikurssi. Risteilyisäntänä on Mikael Konttinen.

Viking Grace 10.4. Alkaen 9,50 euroa.

Jari Sillanpää -risteily

Sillanpään keikka, ja risteilijät voivat kokeilla laulutaitojaan Sillanpää-karaokessa.

Tallink Siljan Baltic Queen 24.4. Alkaen 59 euroa.

Merirock-risteily

Kotimaisia hardrock-yhtyeitä, kuten Hybrid Children, Shiraz Lane, Guns of Glory, Block Buster ja State Of Emergency.

Viking XPRS 4.5. Alkaen 26 euroa.

Hyvinvointia

Huono äiti -blogin viisivuotisristeily

Bloggaaja Sari Helin, psykoterapeutti Leena Hattunen ja uutisankkuri Piia Pasanen puhuvat äitiydestä ja naiseudesta.

Silja Symphony 19.3. Alkaen 55 euroa.

Unelmista totta -risteily

Teemoina ruokavalio, liikunta ja muu hyvinvointi. Esiintyjinä Jutta Gustafsberg ja Jari ”Bull” Mentula.

Viking Grace 12.5. Alkaen 49 euroa.

Meren selkä -risteily

Selkäliiton risteilyllä on asiantuntijaluentoja, lääkärin kyselytunti ja asahi-näytetunti, aiheina esimerkiksi selkäleikkaukset ja nukkumisen myytit.

Tallink Siljan Baltic Queen 20.5. Alkaen 65 euroa.

Teemaristeilyjä on järjestetty pitkään, mutta viime vuosina ne ovat kasvattaneet suosiotaan ja teemojen kirjo on laajentunut.

Klassikko on vaikkapa Folklandia-risteily, joka keinuttaa kansanmusiikista ja -tanssista kiinnostuneita alkuvuodesta. Opiskelijoille ovat tuttuja perinteisen Goom-risteilyn maailman suurin viuhahdus ja paskan musiikin festivaali.

Nyt laivoilla myös opetellaan löytämään sopivia viinejä eri ruoille, haetaan vinkkejä kodin sisustamiseen ja saadaan apua istumatyöläisten selkävaivoihin.

Viking Linen linjapäällikön Jaakko Ahdin mukaan teemaristeilyjä järjestetään, koska ihmiset haluavat koko ajan jotain uutta. Pelkillä halvan kaljan hakijoilla ei laivoja enää täytetä.

”Teemaristeilyillä saadaan tavoitettua ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten lähtisi risteilylle. Heille tapahtuma tai aihe on syy lähteä matkalle”, Ahti sanoo.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan laivoja vuokrataan noin 50 kertaa vuodessa isompaan tarkoitukseen, esimerkiksi koko laiva yrityksen käyttöön.

”Teemaristeilyjä on vuosittain kymmeniä ja matkustajia näillä risteilyillä tietysti kymmeniätuhansia”, Nöjd sanoo.

Teemaristeilyjä on kolmenlaisia: laivalla voi olla teeman mukaista ohjelmaa kaikille matkustajille tai vain pienelle ryhmälle, joka on ostanut erikoisohjelmaa sisältävän paketin laivamatkan kylkeen. Lisäksi matkanjärjestäjät vuokraavat kokonaisia laivoja teemoja varten.

Erityisesti luentoja sisältävät kauneuden ja hyvinvoinnin ympärille rakentuvat risteilyt ovat kasvattaneet suosiotaan.

Eckerö Line on tänä talvena kokeillut maksuttomia kauneusluentoja, joissa asiantuntijat ovat antaneet esimerkiksi ihonhoitovinkkejä. Huhtikuussa Helsingistä Tallinnaan Viking Linella risteilevät pääsevät kuulemaan yrittäjä Tiina Jylhää.

”Kauneuskirurgia kiinnostaa ihmisiä, mutta siitä ei kehdata keskustella ääneen. Risteilyllä nostetaan kissa pöydälle ja käydään läpi, mitä kauneuskirurgia on. Se ei tarkoita pelkästään rasvaimua eikä rintaimplantteja. Suomalaisia käy paljon Virossa esimerkiksi hammas- ja silmälääkärissä”, Ahti sanoo.

Ajankäytön hallinnasta järjestetty teemaristeily neuvoi, miten kiireinen perheenäiti, joka on päivät töissä ja kuskaa vapaalla lapsia harrastuksiin, järjestää kalenterinsa niin, että aikaa jää sosiaaliseenkin elämään.

Kestosuosikkeja ovat viiniristeilyt. Osallistujien ikähaitari on parikymppisestä yhdeksänkymppiseen.

”Yhdellä risteilyllä opittiin, mitkä viinit sopivat millekin suklaalle. Siitä tuli paljon kiitosta”, Ahti sanoo.

Euroviisuristeilyllä viihdyttää euroviisuartisti, joka voi olla suurelle yleisölle tuntematon mutta euroviisufaneille tuttu. Ohjelmassa on tietysti myös euroviisushow ja euroviisukaraoke.

”Euroviisuvisassa esitetään hankalia kysymyksiä, kuten minkä värinen mekko oli Ranskan esiintyjällä vuoden 1984 finaalilähetyksessä”, Ahti kertoo.

Vapaa-ajanmatkaajien lisäksi yrityselämä on löytänyt teemaristeilyt. Laivalle lähtee nyt pienempiä työporukoita viettämään tykypäiviään: menomatkalla kuullaan asiaa ja paluumatkalla rentoudutaan.

Lapsille Viking Line järjestää noin kerran kuussa Ville Viking Club -risteilyjä, jolloin viihteestä vastaa laivakissan lisäksi lasten suosikki, kuten Peppi Pitkätossu tai klovni Dodo.

Tallink Siljalla on niin ikään kuukausittain Muksumaanantai- ja Skidit-risteilyjä, joilla ohjelma on suunniteltu lasten ehdoilla.

Eckerö Linella kysyttyjä ovat oopperamatkat kaksi kertaa vuodessa. Yhdelle matkalle osallistuu 600 ihmistä.

Pakettiin sisältyy laivamatkojen lisäksi hotelliyöpyminen, bussikuljetukset ja liput esitykseen Viron kansallisoopperassa Estonia-teatterissa.

”Varaamme vuosittain koko näytöksen. Suosituin on ollut Mustalaisruhtinatar-operetti”, sanoo Eckerö Linen markkinointipäällikkö Johanna Uimonen.

Viime ja toissa syksynä Eckerö Line houkutteli Finlandia-laivalleen musiikin ystäviä Vain elämää -sarjan tähdillä. Ohjelmaa on myös voinut seurata suorana muiden fanien kanssa laivalla.

”Laivan tanssiravintolassa ei ole varmaan koskaan ollut yhtä paljon ihmisiä kuin Antti Tuiskun livekeikalla”, Uimonen sanoo.

Yleensä teemaristeilyt tulevat myyntiin heti edellisen risteilyn päättyessä. Seuraavan vuoden risteily on usein myyty loppuun alle viikossa, sanoo Tallink Siljan chartereista vastaavan myyntiryhmän päällikkö Janne Mälkki.

Nopeasti loppuivat liput esimerkiksi huhtikuussa järjestettävälle Tubetour-risteilylle, joka kokoaa yhteen Suomen suosituimpia tubettajia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!