Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pöljyys tiivistyy alkoholipykälissä – poliitikoilla olisi nyt tärkeämpääkin tekemistä

Todellisuudessa alkoholi ei meistä suurimmalle osalle ole lainkaan niin tärkeää, kuin sen sääntelyinto antaa ymmärtää, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Joskus matkalla sitä erehtyy lukemaan uutisia kotimaasta, vaikkei kannattaisi. Viime viikolla kuitenkin sai makeat naurut se, joka luki epäsuositun hallituksemme kosiskelevan kansalaisia jonkinlaisella alkoholilainuudistuksella.

Minultakin lensivät aasialaiset kaljat nettikahvilan näppäimistölle, kun perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) maalaili ruusuista tulevaisuutta: ”Annoskokojen sääntelyä voidaan väljentää esimerkiksi niin, että jos kaksi ihmistä on ravintolassa, yksi voi ostaa tiskiltä juomat molemmille.”

”Aaahhhahhhahhaaahhhhaaah”, huutonauroin.

Päitä kääntyi. ”One more crazy politician in my home country”, selitin karjahdusta vierustovereille.

Näinkö kaukana on vallanpitäjältä reaalimaailma? En tiedä, missä ravintoloissa Rehula on käynyt, mutta muistaakseni olen yli kaksikymmentä vuotta kenenkään estämättä ostanut tiskiltä tuoppeja koko seurueelle.

Näennäisuudistus tuo mieleen huonon hallinnon kehitysmaat, joissa byrokraattisia normeja – joita kukaan ei todellisuudessa noudata – puidaan suurieleisesti, jotta oltaisiin tekevinään jotakin tärkeää.

Nettikahvilassa asiaa oli turha yrittää ulkomaalaisille selittää. Jokainen matkaileva maanmies kuitenkin tietää, miten mielipuoliselta alkoholisääntelymme vaikuttaa, kun sitä kauempaa tarkastelee. Pärjäähän suurin osa maailmasta vallan hyvin ilman lippusiimoin rajattuja anniskelualueita, minuutilleen kaljakorien eteen laskeutuvia teräsverkkoja tai standardisoituja mittakuppeja.

Tilaan uuden oluen, jonka nettikahvilan apupoika kätevästi kipaisee läheiseltä kioskilta. Suomessa tämä johtaisi välittömään anarkiaan ja tuhoon.

Todellisuudessa alkoholi ei meistä suurimmalle osalle ole lainkaan niin tärkeää, kuin sen sääntelyinto antaa ymmärtää. Ehkä siksi asia pistää aina matkoilla niin räikeästi silmään: alkoholipykälissä Suomen pöljyys ikään kuin konkretisoituu.

Ja kun kunnon normiremonttiin ei kumminkaan uskaltaudu, toivoisi hallituksen tässä tilanteessa keskittyvän ihan muihin asioihin kuin kaljan kanssa näpertelyyn.

Mutta politiikassa viinahommat ovat varma katiska, joka kaivetaan esiin, kun kalamiehen taidot eivät riitä monimutkaisempiin asioihin. Sillä saa saalista kaikista lammikoista: niistä, joissa kuppi maistuu, ja niistä, joissa halutaan kiertää korkki kaikilta kiinni.

Sen päivän kun näkisi, että vaikka perus- ja ihmisoikeuksille annettaisiin sama painoarvo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!