Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontoparatiisi Madeira houkuttaa kevätmatkailijaa

Atlantin valtameren saari on 597 vuotta sitten löydetty paratiisi, joka odottaa suomalaisia alle kuuden tunnin lennon päässä.

Juri Vuortama

Haluaisitko aurinkoon, mutta Thaimaa on liian kaukana ja Kanaria jo koluttu? Ota suunnaksi kesäinen Madeira, jonka ilmasto muistuttaa talvikuukausinakin suomalaista kesää.

Madeiralle pääsee myös äkkilähdöillä puolet halvemmalla kuin Kaakkois-Aasiaan.

Seikkailu alkaa jo lentokoneen kaartaessa vuorten lomitse kohti saarta. Madeiran pääkaupungin Funchalin kiitorataa pidetään Euroopan vaarallisimpana, ja lentäjiltä vaaditaan lisäkoulutus sinne laskeutumiseen.

Kiitorataa pidennettiin vuonna 1977, kun TAP Portugalin lennon 425 turmassa kuoli 131 ihmistä. Tällä hetkellä kiitoradan pituus on 2,7 kilometriä.

Atlantin valtamerestä kohoava Madeira on kirjaimellisesti korkea kohde. Korkein huippu Pico Ruivo sijaitsee 1 862 metrissä.

Bungert / laif
Madeira tarjoaa hienoja patikkareittejä ja näköaloja.
Madeira tarjoaa hienoja patikkareittejä ja näköaloja.

Matalampiin mutta erittäin jyrkkiin nousuihin ja laskuihin pääsee tutustumaan jopa pääkaupunki Funchalin keskustassa. Tärkeintä on valita hyvät kengät, sillä Funchalissa pääsee ja joutuu kävelemään paljon. Levada-vaelluksille kannattaa varata kunnon vaelluskengät.

Autolla saari ympäri kahdessa päivässä

Madeira kannattaa kokea autolla. Autonvuokraus on helppoa. Autovuokraamot toimittavat auton hotellille asti ja hakevat sen sieltä pois. Sen kuin vain jättää avaimet vastaanottoon.

Vuokra-autolla pääsee kokemaan vuoristoratamaisia ulottuvuuksia. Ensimmäiseksi etapiksi kannattaa ottaa Cabo Girao, joka on maailman toiseksi korkein kallionkieleke. Jos oikein huimapää on, voi kurkata lasiselta skywalkilta alas 580 metrin pudotukseen. Tosin usein näkyvyys on pilvien peitossa.

Lähes 20 kilometrin päässä Funchalista sijaitsee aurinkoinen Ponta Do Sol. Lumoavissa maisemissa matka taittuu korkeuksissa kohti saaren luoteisinta kaupunkia Porto Monizia, jossa sijaitsevat merivesialtaat.

Tammikuisena pilvisenä päivänä kaupunki oli lähes autio eikä kukaan uskaltautunut veteen. Ilmaisia pysäköintipaikkoja on rutkasti keskustan aukiolta ylöspäin nousevalla kadulla.

Porto Monizista kannattaa ajaa Sao Vicenten kuvankauniisiin laaksomaisemiin. Älä kiirehdi moottoritietä pitkin takaisin Funchaliin, vaan pysähdy nauttimaan maisemista ja jatka suoraan Santanaan.

Kylillä pääsee ihmettelemään olkikattotaloja, joista kunta ja koko postikorttien Madeira ovat kuuluisia. Vastaavanlaisia taloja oli alueella jo 1400-luvulla.

Kahden päivän autoretkellä näkee jo paljon. Jälkimmäiselle päivälle voi säästää vaikkapa piipahduksen Curral das Freirasiin eli suomeksi Nunnien laaksoon.

Kylä sijaitsi 1960-luvulle asti melko eristyksissä, ja mikäli elektroniikkaa pitää kehityksen mittarina, etenivät asiat sen jälkeenkin verkkaisesti: Curral das Freirasiin saatiin ensimmäinen televisiovastaanotin vasta vuonna 1986. Tarina ei kerro, oliko töllössä värit.

Matka kylään taittuu nykyään nopeasti yli kaksi kilometriä pitkää liikennetunnelia pitkin. Sitä ennen piti mutkitella päätä huimaavaa vuoristotietä pitkin.

Kylään kulkee myös paikallisbussi Funchalista. Vaikka olosuhteet ovat 60-luvun päivistä kohentuneet, liki pystysuoria asuinkatuja mutkitteleville bussikuskeille täytyy nostaa hattua.

Köysiradalta huikeat näkymät pääkaupunkiin

Perillä Funchalissa kannattaa vaihtaa auto köysirataan. Monteen nouseva köysirata avattiin vuonna 2000, ja se tarjoaa reilun vartin ajan henkeäsalpaavia näkymiä alas Funchaliin ja sen esikaupunkeihin.

Kannattaa ostaa yhdistelmälippu, johon kuuluu meno–paluu sekä sisäänkäynti ylhäällä saaren suurimpaan puistoon, Monte Palace Tropical Gardeniin.

Steffen Hauser
Saaren suurimmassa puistossa Monte Palace Tropical Gardenissa voi viettää tuntikausia.
Saaren suurimmassa puistossa Monte Palace Tropical Gardenissa voi viettää tuntikausia.

Valtavalle alueelle mahtuu niin japanilainen puutarha karppeineen, mineraalimuseo, valtavia lintuhäkkejä kuin sinne tänne tallustelevia indonesialaisia kukkoja. Mikäli kiirettä ei ole, puistossa kuluu helposti tuntikausia.

Aivan vieressä sijaitsee saaren vanhin kirkko, joka on pittoreski nähtävyys. Kirkossa on Itävallan viimeisen keisarin Kaarle I:n hauta.

Kaarlen edeltäjä oli hänen isosetänsä Frans Joosef I, jonka vaimon keisarinna Elisabetin eli Sissin vanhemmat sukupolvet muistavat Romy Schneiderin Sissi-elokuvista.

Viimeistään illalla yllättää nälkä.

Ravintoloita on vieri vieressä Funchalin Vanhassakaupungissa, jonne köysirata palaa. Sopivaa ruokapaikkaa etsiskellessä kannattaa ihailla vanhojen rakennusten ovia. Ne ovat suoranaisia taideteoksia.

Ruokalistasta löytyy luonnollisesti paljon kalaa – ollaanhan saarella. Tunnettu paikallinen liharuoka on härkävarras espetada.

Gonzalez / laif
Espetada-härkävartaat ovat perinteisiä madeiralaisherkkuja.
Espetada-härkävartaat ovat perinteisiä madeiralaisherkkuja.

Paras aika matkustaa Madeiralle on kevät.

Ensi viikolla lämpötilojen on ennakoitu nousevan ainakin 17 asteeseen, mutta jo tammikuussa saarella pääsi kokemaan t-paita- ja sortsikelejä reilusti päälle 20 asteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!