Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Subtrooppiset puutarhat houkuttavat Englannin lounaiskärkeen Cornwalliin

Englannin lounaisimman kreivikunnan puutarhoissa viihtyvät eksoottisetkin kasvit.

Matka
 
Kaarina Griffiths
kaarina griffiths
Minac-teatterin puutarhaan on valittu sitkeitä mehikasveja ja kaktuksia, jotka kestävät Atlantin myrskyjä.
Minac-teatterin puutarhaan on valittu sitkeitä mehikasveja ja kaktuksia, jotka kestävät Atlantin myrskyjä. Kuva: kaarina griffiths
Kadonnut ja löytynyt paratiisi

Heliganin kadonneessa puutarhassa (The Lost Gardens of Heligan) on kiehtova tunnelma. Jättimäinen ruohoveistos, Mutaneito, nukkuu metsässä ikiunta, riippusilta vie yli sademetsässä virtaavan puron, perhoset ja linnut lentelevät liaanien, palmujen ja värikkäiden kukkien joukossa.

Heligan on yksi Englannin kuuluisimmista puutarhoista. Kuningatar Elisabet on vieraillut täällä, ja paikasta on tehty dokumentteja ja kirjoja.

Puutarha oli 400 vuotta äveriään Tremaynen perheen omistuksessa. Se toi 1700-luvulla laivoillaan kasvien siemeniä Aasiasta ja Afrikasta, ja niistä kasvatettiin Englannin ensimmäiset magnoliat, kameliat ja palmut.

Puutarhan loiston aika päättyi ensimmäiseen maailmansotaan, ja suurin osa sen työväestä kaatui taisteluissa. Puutarha unohtui lähes sadaksi vuodeksi, kunnes se löytyi sattumalta.

Raunioihin kätkeytyi viesti: ”Älä tule tänne lepäilemään.” Sen alla olivat 1914 sotaan lähteneiden työntekijöiden nimet. Puutarha palautettiin kukoistukseensa miesten muistoksi.

Heligania hoidetaan yhä viktoriaanisessa omavaraisuuden hengessä. Hyötypuutarhassa käytetään vanhoja menetelmiä, kuten vuoroviljelyä ja orgaanista lannoitusta. Puutarha tuottaa vihanneksia omalle ravintolalle, ja kasvihuoneissa kypsyvät melonit, appelsiinit ja ananakset.

www.heligan.com

Joen varren keidas

Trebahin puutarha sijaitsee joen rantaan viettävässä rehevässä laaksossa. Kukkulan rinnettä pitkin valuva puro laajenee alempana lammeksi. Keväisin täällä kukkivat sata vuotta vanhat rhodorendronit, magnoliat ja kameliat.

Me vierailemme puutarhassa loppukesästä, kun sen värikylläinen hortensialaakso on upeimmillaan. Sinisen ja purppuran sävyissä hehkuvat kukkatertut ja lammen yli johtava kaarisilta kuvastuvat veden pintaan kuin Claude Monet’n akvarelleissa.

Lammen tuntumassa kohoaa yksi Trebahin yhdeksästä ennätyspuusta, Englannin korkein magnolia. Puikkelehdimme bambutarhan varjoissa ja sukellamme jättiläisraparperimetsikköön.

Hiekkarannalla eteemme aukeaa upea merinäkymä. Kesäkahvilan pöydissä herkutellaan Cornwallin kermajäätelöllä ja siemaillaan paikallista siideriä.

www.trebahgarden.co.uk  

Puutarha kuin musiikkia

”Puutarhan tulee soljua kuin musiikki”, sanoo Pinetum-puutarhan omistaja Chang Li.

Hän on onnistunut, sillä avarat puistomaiset alueet ja pienet teematarhat seuraavat toisiaan kuin kuvakertomus. Polku vie meidät yli Koilammen sillan, joka keväisin peittyy sinisadeköynnöksen kukkaryöppyyn, ja sitten läpi metsikön englantilaiseen cottage-puutarhaan.

Siellä kukkii keväästä syksyyn: ruusuja, pioneja, liljoja, erilaisia yrttejä ja koristepensaita. Jatkamme puistoalueen läpi havupuu-arboretumiin, talvipuutarhaan ja vesipuutarhaan.

Pinetum Parkista löytyy yhteensä 6 000 lajia.

Japanilainen shakkei-puutarha on Chang Lin lempipaikka. Lummelammen rannalla on 1600-luvun tyylinen siro kesämaja.

Shakkei-puutarhan tulee korostaa ympäröivän luonnon kauneutta ja olla tasapainossa sen kanssa.

Jokainen yksityiskohta täällä on harkittu: veden yli johtavat kivilaatat syleilevät yin ja yang -kuviona toisiaan, yksinkertaisesta kalliopaadesta virtaa puhdasta vettä lampeen, jonka reunoja koristavat minimalistiset ruohot ja värikkäät kalliokasvit.

Kasvit on tuotu siemeninä Kioton kasvitieteellisestä puutarhasta.

www.pinetumpark.com  

Viherteatteri rantakalliolla

Minack Theatre on kallioseinämään rakennettu ulkoilmateatteri ja puutarha. Puutarha on pieni, mutta kiinnostava. Siellä on myrskyjä, tuulta ja suolaista meri-ilmaa kestäviä mehikasveja ja kaktuksia eri puolilta maailmaa: agaveja Meksikosta, oleantereita ja aaloekasveja Afrikasta.

Paikan ehdoton vetonaula on kuitenkin huikea näkymä rantajyrkänteille, Porthcurnon lahdelle ja merelle.

Minack Theatre on yhden naisen elämäntyö. Rowena Caden rakensi sen talonsa alapuolisille kallioille paikallisen harrastelijateatterin tarpeisiin.

Hän raahasi puutarhurinsa Bill Rawlingsin kanssa lähitienoilta graniittilohkareita näyttämöksi ja katsomoksi sekä satoja kiloja multaa puutarhan perustaksi.

Ensimmäinen näytelmä esitettiin 1932, ja nykyisin kesäkautena (huhtikuulta syyskuulle) on useita näytöksiä viikossa. Esitysten aikana kiertokäynnille ei pääse, joten kannattaa tarkistaa aukiolo etukäteen tai varata paikka katsomosta.

Puutarhat ovat auki läpi vuoden ja niissä on tee- ja lounashuone sekä taimi- ja lahjamyymälä. Ne järjestävät myös erilaisia vuodenaikoihin liittyviä tapahtumia, kursseja ja juhlia.

www.minack.com  

Harvinainen herkku 

Boconnoc on yksi Cornwallin hienoimpia kartanoita ja avoinna yleisölle harvoin. Se järjestää keväisin suositun Cornwall Spring Flower Show -kevätkukkanäyttelyn, joka pidetään tänä vuonna 2.–3. huhtikuuta. Lisäksi avoinna toukokuun kolmena ensimmäisenä sunnuntaina.

www.boconnoc.com

kaarina griffiths
Hortensiat kukkivat Heliganissa.
Hortensiat kukkivat Heliganissa.
kaarina griffiths
Daalialoistoa Heliganissa.
Daalialoistoa Heliganissa.
kaarina griffiths
Trebahin puutarhan hortensialaakso on sininen kesäkeidas.
Trebahin puutarhan hortensialaakso on sininen kesäkeidas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!