Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisissa voi syödä kolmen ruokalajin illallisen maailman ensimmäisessä hävikkiruokaravintolassa

Helsingistäkin saa jo hävikkiruokaa pop upeista, ja toukokuussa aukeaa ravintola.

Matka
 
Albaricin perhe nautti illallista Freegan Ponyssa. Äiti Elsa auttoi alkukeiton valmistuksessa, ja Joseph (vas.), Balthazar ja Ruben sekä isä Philippe nauttivat keittiön antimista.
Albaricin perhe nautti illallista Freegan Ponyssa. Äiti Elsa auttoi alkukeiton valmistuksessa, ja Joseph (vas.), Balthazar ja Ruben sekä isä Philippe nauttivat keittiön antimista.

Puisella baaritiskillä lojuu kasa luomukaupan muovisia itusalaattirasioita. Sen takana tusina nuoria häärää lasisen työtason ääressä.

Yksi täyttää koverrettuja kesäkurpitsanpuolikkaita sipulitäytteellä, toinen mittaa jauhoja kulhoon, ja kolmas soseuttaa purjoa keitoksi. Kulmassa tiskataan ja kuivataan astioita, tonkasta valuu eriparilaseihin punaviiniä.

Baarin toisella puolella eteen avautuu eriparituoleja, sohvia ja pöytiä, joihin joku kantaa valoksi tuikkukynttilöitä. Ilma on lähes yhtä viileä kuin ulkona, mutta betonilattialle on levitetty värikkäitä mattoja ja pari lämmityspatteria on kytketty päälle.

Stereoista pauhaava elektroninen musiikki kaikuu korkeassa tilassa niin kovaa, että unohtaa, että pään yläpuolella kulkee Pariisia ympäröivä périphérique-kehätie ja viereisessä liikenneympyrässä pyörii satoja autoja matkalla kaupunkiin ja lähiöön viikonlopun viettoon.

Nutturapäinen, parrakas mies kaataa hanasta olutta pikkutuoppiin ja osoittaa ympärilleen.

”Baaritiski on Kenzon muotinäytöksen rakenteita, huonekalut tulevat kierrätyskeskuksesta, ja ison jääkapin saimme ravintolasta, joka sulki ovensa”, kertoo Aladdin Charni.

”Ruoka on haettu aamuseitsemältä maailman suurimmasta ruokatukusta Rungisista Pariisin eteläpuolelta. Muuten se olisi mennyt roskiin”, hän sanoo.

Freegan Ponyn vetäjä Aladdin Charni tarjoili punaviiniä tonkasta.
Freegan Ponyn vetäjä Aladdin Charni tarjoili punaviiniä tonkasta.

Tunisialaistaustainen lyonilaismies on pyörittänyt marraskuusta asti Freegan Pony -ravintolaa, joka mainostaa itseään maailman ensimmäiseksi hävikkiravintolaksi. Sitä varten hän valtasi kaupungin kulkuneuvovaraston Pohjois-Pariisissa.

Ravintola tarjoaa perjantai-, lauantai-, sunnuntai- ja maanantai-iltaisin ammattikokin johdolla vapaaehtoisten voimin hävikkiruoasta valmistettua illallista, josta saa maksaa, mitä haluaa.

Tilaa on noin yhdeksällekymmenelle haukalle, jotka ovat onnistuneet varaamaan paikan netistä saman viikon tiistaina. Ne katoavat tunnissa.

”Olen ollut seitsemän vuotta freegan, eli vastustan ruoan heittämistä roskiin ja kannatan hävikkiruoan syömistä. Ravintolan ideana on valistaa ihmisiä ruokahävikistä elämyksen kautta ja tuoda yhteen erilaisia ihmisiä”, Charni sanoo.

Systeemi on yksinkertainen. Paikan päälle on tultava seitsemän kahdeksan aikaan illalla.

Aulassa asiakas saa kaksipuolisen paperin ja pari lippua, joilla kolmen ruokalajin kasvisillallinen käydään lunastamassa baaritiskiltä vuorollaan. Olutta ja viiniä voi ostaa muutamalla eurolla, kuumaa viiniä tarjoillaan ilmaiseksi.

”Saimme vastikään eräältä luonnonviinintuottajalta 130 litraa vähän käynyttä valkoviiniä, jota voi huoletta juoda kuumennettuna”, Charni sanoo tyytyväisenä.

Iltakahdeksalta liitutaululle on raapustettu illan menyy: alkupalaksi perunapurjososekeitto pinjansiemenillä, pääruoaksi täytetyt kesäkurpitsat Provencen henkeen fenkolisalaatilla ja appelsiininkuorella maustetuilla vehnäsuurimoilla. Jälkiruoaksi on porkkanakakkua suklaajäätelöllä.

Illan kokki Frances Leech teki ruokaa lähes sadalle.
Illan kokki Frances Leech teki ruokaa lähes sadalle.

Illallisesta vastaa joka ilta eri kokki, tällä kertaa amerikkalainen Frances Leech, joka opettaa leipomista Pariisissa. Vain kokille maksetaan, ja muut työskentelevät vapaaehtoisesti.

Puoli yhdeksään mennessä suurin osa ruokailijoista on saapunut ja illallinen alkaa.

Pöydissä istuu hipsteriporukoita ja myös vanhempia lapsineen ja pariskuntia treffeillä.

Pariisin oopperan valomies Philippe Albaric on tullut illalliselle kolmen poikansa kanssa. Nuorin on neljä ja vanhin kuusitoista. Vaimo Elsa on auttanut illan sosekeiton tekemisessä.

Hävikkiruoka on perheelle tuttua, sillä äiti on kuulemma tunnettu siitä, että osaa taikoa jääkaapin jämistä ruokaa.

”Meille oli tärkeää tuoda lapsemme tänne arvostamaan ruokaa, vaikkeivät he tällaista ravintolaa osanneet odottaakaan. He valittavat, kun on liian pimeää, kylmää ja sosekeittoa”, Albaric sanoo.

”He myös kysyvät, miten poliisi ei ole vielä ottanut ketään kiinni, kun kyseessä on vallattu rakennus.”

Tiskiltä huudetaan ruokailijoiden nimiä. Rapsakka kesäkurpitsa maukkaalla sipulimössöllä katoaa suihin nopeasti. Tyytyväiset ruokailijat kantavat tyhjiä astioitaan baaritiskin viereiselle hyllylle. Paras on vasta tulossa.

”Tämä on varmasti parasta porkkanakakkua, jota olen koskaan syönyt”, Clemence Fartaoui sanoo.

Isosisko, lääkäri Nadia, hymyilee vieressä. Hän on tuonut ravintolaan pikkusiskonsa, joka ei ollut siitä kuullutkaan. Isosiskollekin kerta on ensimmäinen mutta vain, koska hän on ollut aiemmin liian hidas varaaja.

”Varasin itse asiassa paikat tänne myös huomiselle illalliselle”, hän nauraa.

Illallisen jälkeen ravintolassa on vapaata seurustelua noin puoleenyöhön asti. Moni asiakas hengailee baaritiskillä. Sen takaa Charni sinuttelee sulavasti ja saa vierailijat nauramaan.

Käy ilmi, että mies on työskennellyt aikoinaan luksushotellin vastaanotossa. Hän on myös ollut vastikään oikeudessa. Freegan Pony toimii vallatussa rakennuksessa, ja se on laitonta.

”Saamme tuomion huhtikuussa, mutta en olisi kovin huolissani. Olen jo allekirjoittanut ravintolalle vuokrasopimuksen tähän tilaan Pariisin kaupungin kanssa. Ei kai kukaan halua pilata toimivaa konseptia, jolla on hyvä tarkoitus.”

Freegan Pony. Place Auguste Baron, 75019 Paris. Metro: Porte de la Villette. Varaukset tiistaisin: www.yesgolive.com/pipi-caca

Helsingistäkin saa nyt hävikkiruokaa

Helsingin Kalliossa toimi maaliskuun ajan pop up -ravintola, jota pyöritti From Waste to Taste -hävikkiruokahanke.

Ensi viikolla hanke alkaa toimittaa ruokaa Punavuoren ja Kallion Rupla-kahviloihin. Niistä saa maanantaista lähtien hävikkiruokalounasta arkisin kello 11.30 alkaen niin kauan kuin ruokaa riittää.

Maanantaina 4. huhtikuuta Helsinginkadun Ruplan edessä jaetaan peräkärrystä ilmaiseksi hävikkileipää ja tiistaina Rööperin Ruplan edessä. Tietoa osoitteessa www.facebook.com/ruplahelsinki/

From Waste to Taste avaa oman hävikkiruokaravintolan Helsinkiin todennäköisesti toukokuussa. Paikka ei ole vielä varmistunut.

From Waste to Taste jakaa nykyään 90 prosenttia saadusta ruoasta eteenpäin noin parillekymmenelle ruoka-aputoimijalle, kuten Hurstin valinnalle ja Kohtaus Ry -nuorisoyhdistykselle.

Amsterdamissa hävikkiruokaa voi syödä Instock-ravintolassa. Lontoon Dalstonissa pyöri viime vuonna kierrätysmateriaaleista rakennettu Save The Date -ravintola.

Hävikkiruokalounaita ja -illallisia valmistetaan pop up -ravintoloissa ympäri maailmaa. Yksi konsepti on Berliinin Schnippel Diskosta inspiroitunut ja Pariisissa syntynyt Disco Soupe. Se yhdistää hävikkiruoan, yhdessä kokkaamisen ja tanssimisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!