Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin nautit Rooman keväästä kuin paikalliset

Kevät houkuttelee roomalaiset ulos kävelemään ja syömään jäätelöä. Matkailijan kannattaa valita majapaikka kaupungin vihreiltä alueilta.

Jaana Rinne
La passeggiata

Iltakävely jäätelöä syöden eli la passeggiata on roomalaisen kevään merkki.

Suosituin reitti kulkee Via del Corsolla, joka sulkeutuu autoliikenteeltä kello 18:n jälkeen. Tytöt etenevät käsikynkässä, ja pojat tunkevat tyttöjen vanaveteen. Katseita vaihdetaan.

Vanhemmat keskittyvät näyteikkunoiden katselemiseen.

Iltakävelyyn kannattaa osallistua, koska se on olennainen osa roomalaista elämästä nauttimista korostavaa elämäntapaa. Siihen kuuluu kevyt romantiikka.

Roomalaiset pyytävät tarkistamaan kaksi asiaa ennen kävelylle lähtemistä: nälkä ja epäsopiva seura pilaavat la passeggiatan. Iltakävelyn onnistuminen ei ole ainakaan jäätelön tasosta kiinni.

Rooma juhlii syntymäpäivää

Rooman matkalla ei ole pakko nähdä Pietarin kirkkoa, Piazza Navonaa tai Pantheonia.

Centro storicossa eli keskustassa voi liikkua juuttumatta ruuhkaan tai joutumatta autotielle. Mutkitteleville mukulakivikaduille eksyminen on sopivan pieni seikkailu.

Keväällä kadut kukkivat ja piazzoja värittävät violetit jakarandat. Espanjalaiset portaat koristellaan toukokuussa atsaleoilla, mutta sitä ennen melkein 3 000-vuotias kaupunki viettää syntymäpäiväänsä.

Tänä vuonna Roomaa juhlistetaan 21. huhtikuuta ilotulituksilla ja Capitoliumin valoshow’lla. Roomalaiset ja barbaarit ottavat mittaa toisistaan Circus Maximuksessa. Historialliset hahmot viihdyttävät kulkijoita kaduilla.

www.carnifest.com

Kodista hotelliksi

Hotellin sijainti vaikuttaa matkan sisältöön. Airbnb-majoituksessa tutustuu samalla roomalaisiin ja saa sisäpiirin tietoa kaupungista. Kodin muuttaminen hotelliksi on Roomassa muutenkin yleistä.

Aateluus ei elätä mutta se velvoittaa Villa Spalletti Trivellissa, joka sijaitsee kuninkaan palatsin naapurissa, Quirinalen ja Montin kaupunginosien rajalla.

Ralf Örn
Villa Spalletti Trivelli on hotelliksi muutettu aateliskoti.
Villa Spalletti Trivelli on hotelliksi muutettu aateliskoti.

Spalletti Trivellin suvun koti on nyt hotelli. Johtaja Andrea Spallettia kotinurkissa hortoilevat vieraat häiritsivät alussa. Nyt hän pitää isännöimisestä.

Aidossa aateliskodissa asuminen miellyttää erityisesti amerikkalaisia. Aamiaishuoneessa on vaikuttava 1700-luvun lintutapetti ja olohuoneen seinällä 1500-luvun flaamilainen kuvakudos.

Valokuva-albumista saa käsityksen suvun vaiheista. Monissa kuvissa on kreivi Venceslao Spalletti Trivellin leski Gabriella Rasponi. Hän osti 1900-luvun alussa itselleen filosofi Ciceron oikolukijan Tito Pomponio Atticon aikoinaan omistaman tontin ja rakennutti sille tämän talon.

”Gabriella oli paikallisen naisliikkeen puheenjohtaja. Meillä viihtyivät feministit ja kirjallisuuden Nobel-palkinnon Uhrilauluja-runokirjallaan voittanut Rabindranath Tagore ”, Spalletti Trivelli kertoo.

Villa Spalletti Trivelli, Via Piecenza 4. www.villaspalletti.it

Kukkulalta laaksoon

Kukkulalla sijaitsevan pönäkän Quirinalen ja sympaattisen Montin ero ei voisi olla suurempi.

Perinteinen työväen kaupunginosa Monti sijaitsee presidentin palatsin naapurissa, Via Nazionalen ja Via Cavourin välissä.

Sinne on 2000-luvulla muuttanut nuoria opiskelijoita ja pienyrittäjiä. Kahvila-kirjakauppojen ja modernien viinibaarien Monti on myös poliittisesti aktiivisten roomalaisten asuinalue.

Ralf Örn
Full Montin baarimikko valmistaa drinkit ja appelsiinimehut Via dei Serpentillä Montissa.
Full Montin baarimikko valmistaa drinkit ja appelsiinimehut Via dei Serpentillä Montissa.

Monti on käsityöläisten suosiossa. He pitävät yllä ammattitaitoaan: veitsenteroittajat kiertävät kuukausittain kaduilla, ja lihakauppiaat paloittelevat paistin rakkaudella.

Hipsterit ja opiskelijat ovat kohottaneet Montin profiilia: tänne tullaan myös muualta Roomasta ostoksille ja viettämään vapaa-aikaa.

Paras alue hankkia persoonallisia kenkiä ja koruja on Via del Boschetto. Katunumerossa 73 on hyvän hinta-laatusuhteen ravintola Asino d'Oro. Viinibaarien klassikko Ai Tre Scalini on Via Panisperna 251:ssä.

Vihreä sydän

Rauhaa kaipaava valitsee asuinpaikakseen Villa Borghesen puiston Via Veneton puoleisen laidan. Siellä voi herätä linnunlauluun ja aamiaisen jälkeen kävellä puiston läpi keskustaan.

Roomalaiset ovat varhain liikkeellä. Lapsiperhe etsii piknikpaikkaa, ja hölkkääjät hyödyntävät 80 hehtaarin puiston raikasta ilmaa.

Roomalaiset rakastavat viheraluettaan ja sen rakentanutta kardinaali Scipione Borghesea. Rakas on myös kardinaalin taidemuseo Galleria Borghese. Pelkästään Gian Lorenzo Berninin Apollo ja Dafne -veistoksen näkeminen on monen mielestä pääsymaksun arvoinen.

Villa Borghesen lempinimi on vihreä sydän. Nimelle on katetta, sillä puisto on sydämen muotoinen. Englantilaista maisema-arkkitehtuuria jäljittelevä Villa Borghese ei hurmaa kauneudella, mutta se on hälisevän keskustan rauhallinen saareke.

Puistossa on Shakespearen Globe-teatterin kopio ja nukketeatteri ja pyöriä vuokrattavaksi.

Galleria Borghese Viale del Museo. www.turismoroma.it

Taiteilijoiden kadulla

Joskus katu on lyhyt, mutta sillä on pitkä historia. Sellainen on taiteilijoiden katu Via Margutta.

Bottega del Marmoraron omistaja kaivertaa haluamasi lauseen marmoriin 15 eurolla. Numero 54:ssä on Valentina Moncadan nykytaiteen galleria.

Ralf Örn
Espanjalaisten portaiden hälinästä pääsee nopeasti pakoon Via Marguttalle, taiteilijoiden kadulle.
Espanjalaisten portaiden hälinästä pääsee nopeasti pakoon Via Marguttalle, taiteilijoiden kadulle.

Kauppiaiden mukaan ensimmäiset taidemaalarit muuttivat kadulle jo 1500-luvulla Paavi Paul III:n määräämän verovapauden takia.

Monia houkuttelee Marguttalle elokuvaohjaaja Federico Fellini, joka asui vaimonsa Giulietta Masinan kanssa numerossa 110.

Via Marguttasta tuli jo 1950-luvulla filmiväen pyhiinvaelluspaikka. Heidät houkutteli paikalle amerikkalaisen Willian Wylerin ohjaama Loma Roomassa. Siinä Gregory Peck ja Audrey Hepburn rakastuivat sellaisella voimalla, että elokuva veti sodan jälkeen turistivirran Roomaan.

Villa Borghesen puiston alapuolella sijaitsevan kadun hiljaisuus muistuttaa maaseudun kylää. Muratti kiipeää okran keltaisilla seinillä, ja pienissä putiikeissa myydään antiikkia ja taidetta.

Kadulla on hulppea Hotel de la Russie mutta myös kaupungin ensimmäisiin kuuluva kasvisravintola, josta saa nykyään myös vegaaniruokaa.

Fontana del Arte -suihkulähde solisee kadulla taiteilijoiden muistoksi.

Carpaccio-annos roomalaiseen tapaan.
Carpaccio-annos roomalaiseen tapaan.
Roomalaisen konstaapelin kevätvinkit

Mistä kevät alkaa? Kysyimme roomalaiselta konstaapelilta Eugenio Ferrarolta, joka aloittaa keväänsä juomalla aperitiivin Ponte Milvion sillan kupeessa.

Aperitiivi kokoaa ystävät Rooman pohjoisosassa sijaitsevan sillan baareihin. Sillan merkitys taistelupaikkana on Ferrerolle tärkeä. ”Paikka on myös romanttinen. Nuorilla oli tapana kiinnittää rakkauslukkoja pylvääseen, kunnes lukot kiellettiin pylvään romahdettua vuonna 2007.”

Aperitiivin jälkeen Ferrero käy konsertissa Renzo Pianon suunnittelemassa Parco della Musica -auditoriossa Flaminion alueella. ”Paikassa kannattaa käydä pelkästään ilmapiirin ja arkkitehtuurin takia.”

Urheilullinen konstaapeli suosittelee vuokraamaan pyörän Villa Borghesesta ja pyöräilemään puistossa tai Via Antica Appialla.

Roomassa on myös meri, Ferraro huomauttaa. Ostian juna-asemalta kulkee bussi Capocottaan, jota roomalaiset kutsuvat ”portiksi”. Perillä on pikkuravintoloita, joissa voi syödä varpaat hiekassa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!