Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vietnam on hiekkarantoja, suurkaupunkeja ja historiaa

Matkalla pohjoisesta ja etelään voi myös syödä hyvin ja uppoutua temppeleiden ja linnoitusten tarinoihin.

Hanne-Mari Tarvonen HS
Historiallinen Hanoi

Leveiden puistokatujen, pienten järvien ja kuhisevien pikkukujien täplittämä Hanoi on samaan aikaan kaoottinen ja yksi Kaakkois-Aasian tunnelmallisimmista kaupungeista.

Hanoi on maan poliittisen elämän keskus, jossa maata johtavan kommunistisen puolueen valta näkyy.

Matkalla lentokentältä Hai Ba Trungin alueelle keskustaan ohi vilahtelevat puolueen valtavat mainoskyltit, jotka muistuttavat Neuvostoliiton propagandamainoksia. Poliiseja näkee useammin kuin muualla Vietnamissa.

Yksi Hanoin suosituimmista nähtävyyksistä on maan isän ja Viet Minh -puolueen perustajan kenraali Ho Chi Minhin mausoleumi.

Mutta Hanoi on vuosisatoja ollut myös pohjoisen kaupankäynnin keskus. Kaupungin killat perustivat omat kauppakatunsa jo 1200-luvulla.

Hanne-Mari Tarvonen
Hanoi on politiikan ja kaupankäynnin keskus.
Hanoi on politiikan ja kaupankäynnin keskus.

Hanoin vanhan kaupungin alueella on 36 katua, joissa on perinteisesti keskitytty yhden hyödykkeen tai materiaalin myyntiin. Esimerkiksi Hang Gai -kadulla myydään vain silkkiä.

Vanhan kaupungin kymmenille kaduille kannattaa sukeltaa päiväksi ja pysähtyä katukeittiöön tai pikkuravintolaan nauttimaan pohjoisvietnamilaista herkkua, mausteista ja tuoreilla yrteillä tarjoiltavaa pho-keittoa.

Tai istahtaa kahvilaan kupposelle jasmiiniteetä tai vietnamilaista kahvia, joka tarjotaan kondensoidun maidon kera.

Pienillä kujilla pääsee vähän pakoon pääkatujen huumaavaa liikennettä. Sukkuloivat skootterit, kärryjä työntävät katumyyjät, kaduilla pikkupadoissaan kokkaavat ruokamyyjät ja matkailijat saavat silti pään pyörälle.

Vietnamin historia avautuu konkreettisesti vierailulla Hỏa Lòn vankilamuseossa. Ranskalaiset rakensivat vankilan siirtomaavallan aikana 1800-luvun lopulla.

Siellä pidettiin vietnamilaisia vankeja ja myöhemmin amerikkalaisia sotilaita. Vankilan seinät ja niille nostetut kyltit kertovat karusta vastarinnasta, kun vietnamilaiset vallankumoukselliset pitivät yhtä ja yrittävät paeta vankilasta.

Yhdessä salissa on giljotiini, jolla vietnamilaisvankeja teloitettiin.

Lukuisista museoista ja temppeleistä kannattaa piipahtaa ainakin Hoan Kiem -järvellä sijaitsevassa Ngoc Sonin temppelissä ja Kirjallisuuden temppelissä.

Purppuranpunainen Nousevan auringon silta Huc johdattaa pienelle saarelle. Veden ja puiden keskellä on pieni temppeli. Sisällä on historiallista keramiikkaa, muinaisia kelloja ja kongeja sekä valtava täytetty kilpikonna, jonka sanotaan eläneen järvessä.

Hanne-Mari Tarvonen
Huc-silta johtaa Ngoc Sonin temppeliin.
Huc-silta johtaa Ngoc Sonin temppeliin.

Vanhan legendan mukaan 1400-luvulla keisari Le Thai To sai taivaasta lahjaksi taianomaisen miekan, jolla hän ajoi kiinalaiset valloittajat Vietnamista.

Sodan jälkeen suuri kultainen kilpikonna nappasi miekan palauttaakseen sen jumalille. Tästä on peräisin järven nimi Hoan Kiem, Palautetun miekan järvi.

Vuodelta 1070 peräisin oleva Kirjallisuuden temppeli rakennutettiin Kungfutsen kunniaksi. Myöhemmin se jatkoi toimintaansa yliopistona, jossa koulutettiin mandariinimunkkeja.

Illan hämärtyessä paikalliset kerääntyvät perheen ja ystäväjoukon kanssa bia hoi -olutterasseille. Tuoretta ja laadukasta ruokaa valmistetaan ja grillataan tilaushetkellä, ja paikallista olutta saa parillakymmenellä sentillä per muki.

Joissain paikoissa raaka-aineet käydään valitsemassa katukojusta ennen kuin ne heitetään tulille.

Merenrantahotellien Danang

Kun saapuu muinaisesta Hanoista Danangiin, tuntuu kuin saapuisi uuteen maailmaan, oli kulkuväline sitten lentokone tai rannikkoa pitkin kulkeva historiallinen juna.

Vietnamin neljänneksi suurin kaupunki kehittyy silmissä. Han-joen rannalla on lukuisia tasokkaita hotelleja ja erinomaisia ravintoloita.

Pitkälle merenrantakaistaleelle nousee vieri viereen valtavia luksusresorteja. Avaraa julkista rantaakin on onneksi säästetty.

Thomas Poole
Marble Mountains -vuorilla seisovat pagodit ja buddhapatsaat.
Marble Mountains -vuorilla seisovat pagodit ja buddhapatsaat.

Yksi kiinnostavimmista kohteista on noin kymmenen kilometriä Danangin keskustasta etelään sijaitseva Marble Mountains. Vietnaminkielinen nimi Ngũ Hành Sơn tarkoittaa viiden elementin vuoria.

Vierailijat voivat nousta yhdelle kivikukkuloista, ja sinne johtaa 156 porrasaskelmaa.

Marble Mountains ovat nimensä mukaan marmorista ja kalkkikivestä koostuvia kivimuodostelmia. Niiden sisällä on luolia ja tunneleita, joista avautuvat upeat hindu- ja buddhapyhäköt.

Vanhimmat ovat 1600-luvulta. Ylhäällä voi nauttia upeista maisemista yli Non Nuocin eli China Beachin ja ihastella muita kivimuodostelmia sekä vinhaa vauhtia kehittyvää rantaviivaa.

Maailmanperintökohde Hoi An

Hoi An on Vietnamin viehättävin kaupunki. Se oli muinoin vilkas satamakaupunki.

Vanhan kaupungin sydän on joki, jota reunustavat upeat rantabulevardit ja niiden hotellit, ravintolat ja viinibaarit. Värikkäät paperilyhdyt hehkuvat lämpimässä yössä.

Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Sen japanilaiset kauppiastalot, kiinalaistemppelit ja vanhat teevarastorakennukset on muutettu trendikkäiksi baareiksi ja kahviloiksi.

Maailmaperintökohdetta ylläpidetään pääsymaksuin: 90 000 dongin eli noin 3,50 euron lipulla voi käydä viidessä kohteessa.

Thomas PoolE
Hoi Anin vanhan kaupungin kadut ovat täynnä pikkukauppoja ja käsityöläisten tiloja.
Hoi Anin vanhan kaupungin kadut ovat täynnä pikkukauppoja ja käsityöläisten tiloja.

Yksi kaupungin vaikuttavimmista paikoista on japanilainen silta. Japanilaisyhteisö rakensi sen ensimmäistä kertaa 1590-luvulla yhdistämään asuinalueensa kiinalaiskorttelien kanssa.

Sillalla kannattaa piipahtaa hämärän laskeuduttua. Tunnelma on taianomainen.

Hoi Anin asukkaat ovat ylpeitä käsitöistään, ja nahkaliikkeitä ja räätäleitä on vieri vieressä. Jos Hoi Anissa viipyy muutamaa päivää pidempään, kannattaa teettää mittatilauspuku.

Vanhassa kaupungissa kuljeskelisi mieluusti muutaman päivän, mutta Hoi Anissa kannattaa vuokrata skootteri tai napata alle pyörä, joita moni hotelli tai kotimajoitus tarjoaa ilmaiseksi.

Liikenne on muuhun Vietnamiin verrattuna olematonta. Runsaan viiden kilometrin päässä Hoi Anin keskustasta on An Bang -ranta, joka ei ole täynnä matkailijoita.

Matkalla rannalle ohi vilisevät riisipellot, vehreä jokisuisto ja kalastusveneet.

Thomas PoolE
Vesipuhveleita käytetään yhä apuna maanviljelyssä erityisesti pienissä kylissä.
Vesipuhveleita käytetään yhä apuna maanviljelyssä erityisesti pienissä kylissä.

Jos ostaa juoman, voi istahtaa ravintoloiden aurinkotuoleihin. Rannasta voi nauttia myös hietikolla leväten. Vaaleaa hiekkaa ja lähellä rantaa murtuvia aaltoja on silmänkantamattomiin.

Yksi asia nousee Hoi Anissa ylitse muiden: paikallisten ystävällisyys ja englannin kielen taito ovat Vietnamissa vailla vertaa.

Keisarillinen Hué

Vähintään päiväretken arvoinen on yksi Vietnamin historian merkittävimmistä paikoista, Nguyen keisarien pääkaupunki Hué.

Hué on täynnä palatseja, temppeleitä, pagodeja ja museoita, mutta suurin osa merkittävimmistä nähtävyyksistä on Huén linnoituksen sisällä.

Se rakennettiin vuosien 1804 ja 1833 välillä, ja sitä ympäröivät kaksi metriä paksu ja kymmenen kilometriä pitkä muuri ja 30 metriä leveä vallihauta.

Linnoitus on jaettu osiin. Tärkeimmät rakennukset ovat sisällä Keisarillisessa linnoituksessa. Se oli yhdessä Kielletyn kaupungin kanssa Vietnamin keisarillisen elämän keskus.

Suurin osa Keisarillisesta linnoituksesta ja Kielletystä kaupungista, joissa keisarin palatsi, temppelit, hallinnolliset rakennukset ja hovin asumukset sijaitsivat, tuhoutuivat ranskalaisten ja amerikkalaisten pommituksissa.

Jäljellä ovat muutaman kymmenen rakennuksen rauniot, mutta kunnostustöitä tehdään jatkuvasti.

Vaikka dynastian loistosta on jäljellä vain pieni osa, näkymä Ngo Mon -portilta kohti Thai Hoan palatsia ja keisarillisia puutarhoja on henkeäsalpaava.

Miljoonakaupunki Ho Chi Minh City

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Ho Chi Minh City huumaa sykkeellään, katukeittiöillään, markkinoillaan ja historiallaan.

Entinen Saigon ei koskaan nuku, ja sen liikenne mylvii jatkuvasti. Se on Vietnamin talouden keskus, jonka ero pohjoisen Hanoihin on huima.

Thomas Poole
Ho Chi Minh City on katuruoan mekka.
Ho Chi Minh City on katuruoan mekka.

Kaupunki on jaettu alueisiin, joista District 1, 2 ja 3 tarjoavat sekä suuren osan kiinnostavasta nähtävästä että huikeista ravintoloista, skybareista ja markkinoista.

Koska Vietnamin historia on suurelta osin sotahistoriaa, sotamuseo on vierailun arvoinen. Museo tunnettiin aiemmin Kiinan ja Amerikan sotarikosten museona.

Siellä esitetään yksityiskohtaisia tarinoita, valokuvia ja esineitä sodista. Paikka on kiinnostava erityisesti siksi, että monet sotien uhrit saavat äänen ja kuvan. Museo ei sovi herkimmille.

Lähes museon vieressä oleva Reunification-palatsi rakennettiin 1966 Etelä-Vietnamin presidentinpalatsiksi. Palatsi seisoi rauhassa vain vajaan vuosikymmenen.

30. huhtikuuta 1975 pohjoisen kommunistien tankit vyöryivät palatsin aitojen läpi, ja pian sen jälkeen silloinen Saigon antautui. Rakennus on jätetty siihen kuntoon kuin se oli tapahtumahetkellä.

District 1 -alueella on myös poikkeuksellinen Mariammanin hindutemppeli, jota monet vietnamilaiset ja kiinalaiset pitävät pyhänä paikkana. Värikäs mutta melko vaatimaton temppeli kutsuu hiljentymishetkeen kiireisiltä kaduilta.

Ho Chi Minh Cityssä kannattaa ehdottomasti käydä paikallisilla markkinoilla. Esimerkiksi Ben Than -markkinoilla ostoksia voi tehdä myöhään yöhön.

Thomas Poole
Tuoreet yrtit, chili ja mausteet kuuluvat moneen annokseen.
Tuoreet yrtit, chili ja mausteet kuuluvat moneen annokseen.

Nurkan takana avautuvat kadut ovat täynnä bia hoi -ravintoloita ja terasseja, joista illallisen saa edullisesti.

Jos haluaa herkutella kadun hälyltä piilossa, kannattaa suunnata esimerkiksi Secret Garden -ravintolaan. Se sijaitsee 158 Pasteur -kadun sivukujalla, ylimmän kerroksen terassilla.

Ravintola tarjoaa erinomaista tuoreista raaka-aineista loihdittua vietnamilaista ruokaa, pääasiassa grillistä. Erityisesti ravintolan kastikkeet saavat kiitosta, eikä hinta huimaa päätä.

Ja koska Saigon ei nuku, herkullisia vietnamilaisia sämpylöitä saa kadunkulmasta mihin aikaan tahansa. Paitsi jos kokki on sattunut nukahtamaan yöunilleen muovituoliin takkinsa alle.

 

Valloittajien perintö näkyy

Monen käsitys Vietnamista perustuu amerikkalaisiin sotaelokuviin. Niissä amerikkalaissotilaat taistelevat viidakossa Etelä-Vietnamin armeijan rinnalla Pohjois-Vietnamin joukkoja vastaan.

Pohjoisen joukkoihin kuuluivat myös pahamaineiset Etelä-Vietnamin kansallisen vapautusrintaman sissijoukot.

Elokuvissa sota esitetään yleensä mahdollisuutena vapautua kommunismista.

Vietnamin menneisyys on taisteluja täynnä: kiinalaiset valtasivat maan osia tuhannen vuoden ajan ajanlaskun alun jälkeen.

Ranskalaiset valloittivat Vietnamin siirtomaakseen 1800-luvun puolivälissä ja johtivat brutaalilla voimalla. Seuraavaksi Yhdysvallat liittyi tukemaan maan etelän ja pohjoisen välistä sotaa.

Repivä historia rauhoittui vasta 1970-luvun puolivälissä, jolloin Saigon – nykyinen Ho Chi Minh City – antautui pohjoisen joukoille.

Vaikka Vietnam avautui lännen suuntaan ja erityisesti Ho Chi Minh City ja monet rannikon kaupungit ovat nyt kaupan ja turismin keskuksia, pohjoisen ja etelän kahtiajako on yhä vahva.

Pitkä valloitusten aika jätti jälkeensä huikean moninaisen kulttuurien kirjon.

Siitä kertovat hindu- ja buddhalaistemppelit, ranskalaisbulevardit ja vanhat kiinalais- ja ranskalaiskorttelit ja jopa japanilainen arkkitehtuuri.

Thomas PoolE
Vietnamilaiset rakastavat kukkiaan. Aamuisin ja illan hämärtyessä kukkamyyjät valtaavat kadut.
Vietnamilaiset rakastavat kukkiaan. Aamuisin ja illan hämärtyessä kukkamyyjät valtaavat kadut.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!