Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Genova ja Camogli ovat Pohjois-Italian tuntemattomia helmiä

Genova on vanha merimahti, johon kannattaa matkustaa palatsien, kapeiden kujien ja herkkujen takia. Camogli sopii rantaelämään ja patikointiin.

Päivi Tolonen
Fakta

Miten mennä

 Genovaan ei ole suoria lentoja Helsingistä. Vaihdolla pääsee esimerkiksi Münchenin ja Amsterdamin kautta. Genovan lentokenttä Cristoforo Colombo sijaitsee seitsemän kilometrin päässä kaupungista.

 Kätevää on myös lentää Milanoon ja jatkaa junalla Genovaan. Matka kestää alle kaksi tuntia, ja juna tulee suoraan keskustaan.

 Camogliin pääsee rannikkoa pitkin kulkevalla junalla.

 Camoglissa on hotelleja ja myös loma-asuntoja. Vanhoissa kalastajakerrostaloissa ei yleensä ole hissejä, mutta hieno näköala palkitsee kapuamisen.

Genova voi jäädä matkailijalta Italian nimekkäämpien kaupunkien varjoon. Täällä ei ole Firenzen huikaisevaa renessanssitaidetta tai Rooman raunioita, Venetsian kanavista puhumattakaan.

Genovassa on kuitenkin pieniä arkkitehtonisia helmiä, joissa näkyvät vanhojen aatelissukujen loiston jäljet. Parasta on satamakaupungin tunnelma syrjässä pahimmista matkailijamassoista.

Genova perustettiin noin 400 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kun ristiretket alkoivat 1096, genovalaiset kauppiassuvut rikastuivat kaupankäynnillä.

Laivoissa kuljetettiin sokeria, vehnää, suolaa, kultaa, hopeaa, mausteita ja orjia. Genovalaiset hallitsivat pian Välimeren ja Mustanmeren kauppaa. He perustivat kauppakortteleita muun muassa Jerusalemiin ja Jaffaan.

Myös Kiinaan kulkeva silkkitie oli osa kauppareittejä. Genovan tasavallasta tuli merimahti, joka löi 1200- ja 1300-luvuilla taisteluissa kaupankäynnin herruudesta Pisan ja Venetsian.

Palatseja ja vanhoja pankkeja

Pankki-sana juontaa juurensa Genovan vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Piazza di Banchista. Aukio sai nimensä siellä keskiajalla toimineiden rahanvaihtajien tiskeistä, ”banchi”.

1400-luvun alussa perustettu Banco di San Giorgio oli mantereen ensimmäisiä pankkeja. San Giorgion pankki loi myös nykyaikaisen talletuskäytännön.

Palazzo di San Giorgiossa oli 1407–1805 pankki. Ruskeakivinen osa on vuodelta 1260. Siellä pidettiin 1298 vankina Marco Poloa.
Palazzo di San Giorgiossa oli 1407–1805 pankki. Ruskeakivinen osa on vuodelta 1260. Siellä pidettiin 1298 vankina Marco Poloa.

Enää ei matkaajan tarvinnut kuljettaa käteistä rosvoja kuhisevilla kulkureiteillä. Hän saattoi nostaa määränpäässä tallettamansa varat. San Giorgion pankki lainasi rahaa myös Euroopan kuninkaallisille.

Tunnetuin genovalainen lienee Kristoffer Kolumbus, joka lähti Genovasta etsimään meritietä Intiaan ja päätyi Amerikkaan 1492. Hänen syntymäpaikastaan ei tosin ole varmuutta.

Le strade nuove eli Via Garibaldin kävelykatu on Unescon kulttuuriperintökohde ja Genovan päänähtävyyksiä.

Kun sokkeloinen vanha kaupunki kävi ahtaaksi, aateliset alkoivat rakennuttaa kadulle 1500–1600-luvuilla toinen toistaan komeampia palatseja.

Palatseissa on nykyisin pankkeja, toimistoja ja museoita. Palazzo Rosson museossa on italialaisen Guido Renin teoksia sekä Albrecht Dürerin ja Van Dyckin maalauksia.

Punaisen palatsin katolta on komeat näköalat kaupunkiin.

Kadun toisella puolella sijaitsevan valkoisen Palazzo Biancon rakennutti Grimaldin suku 1600-luvun puolivälissä. Sen galleriassa voi ihailla muun muassa italialaismestareita Caravaggioa, Veronesea ja Lippiä.

Kapeita kujia ja paikallisia herkkuja

Myös julkisissa rakennuksissa on vaihtuvia tasokkaita valokuva- ja taidenäyttelyitä, jotka ovat usein maksuttomia. Samalla pääsee katsomaan vanhojen rakennusten interiööriä.

Genovassa on Euroopan laajin asuttu keskiaikainen kaupunginosa.

Vanhankaupungin kujat eli carugit ovat kapeita ja hämäriä. Tietyillä kujilla päivystävät prostituoidut jo aamupäivästä. Vanhankaupungin asukkaissa näkyy myös etninen kirjo, ja kaupungissa on edelleen vanhan satamakaupungin tunnelma.

Kujilla ovat sulassa sovussa pienet putiikit ja ravintolat.

Vanhankaupungin kujilla on persoonallisia vanhoja ravintoloita, kuten Caffe Fratelli Klainguti.
Vanhankaupungin kujilla on persoonallisia vanhoja ravintoloita, kuten Caffe Fratelli Klainguti.

Vuodesta 1828 toiminut Caffe Fratelli Klainguti on piipahtamisen väärtti. Kun sveitsiläisveljekset myöhästyivät Amerikan-laivasta, he jäivät Genovaan ja perustivat kahvilan.

Falstaff-leivonnainen kehitettiin säveltäjä Giuseppe Verdin kunniaksi. Toinen klassikko on Zena, jonka taikina on maustettu mantelilla ja zabaionella, jälkiruokanakin tunnetulla viinivaahdolla.

Genovassa täytyy maistaa maailman parasta pestoa. Sen salaisuudeksi kerrotaan suolaisen meri-ilmaston tarjoamat hyvät kasvuolosuhteet.

Pansotti on puolestaan kuuluisin Ligurian ravioleista. Se täytetään yleensä pinaatilla, ricottajuustolla ja yrteillä.

Makuelämyksen kruunaa maukas saksanpähkinäkastike, jolloin syntyy ruokalaji pansotti alla salsa di noci.

Sataman tuntumassa sijaitsevalla värikkäällä Via di Sottoripalla on paljon kalakauppoja.
Sataman tuntumassa sijaitsevalla värikkäällä Via di Sottoripalla on paljon kalakauppoja.

Sitä ja muita Genovan perinteisiä herkkuja voi maistella ravintola Il Cadraiossa. Se sijaitsee palatsikadun kulman takana Vico dietro Il Coro della Maddalenalla. Siellä voi lounastaa palatsikierroksen päätteeksi.

Kolmas Ligurian lahja Italian ja maailman keittiölle on focaccia. Litteää leipää myydään joka kadunkulmassa, ja vaihtoehtoja on juustosta kinkkuun ja anjoviksiin.

Niitä genovalaiset nappaavat mukaansa, kun välipalan nälkä yllättää. Paras on kenties pelkällä suolalla maustettu tuore ja rapea focaccia.

Sataman iltaelämää ja meriretkiä

Porto Antico eli vanha satama laitettiin uuteen uskoon 1992 Kolumbuksen Amerikan löytämisen 500-vuotisjuhlan kunniaksi. Genovan oma poika, arkkitehti Renzo Piano, suunnitteli kävelykatualueen, jossa on Euroopan suurin akvaario.

Iltaisin satama houkuttelee paikallisia perheitä ja turisteja kävelyretkille ja haistelemaan meri-iltaa kahviloihin ja ravintoloihin.

Akvaarion vieressä räpsyvät kamerat merirosvolaiva Galeone Neptunen ääressä. Laiva rakennettiin Roman Polanskin Merirosvot-elokuvaa varten, ja siinä voi myös vierailla.

Porto Anticosta pääsee meriretkelle vaikkapa suihkuseurapiirien Portofinoon tai Cinque Terren kyliin.

Farkkujen syntysija

Genovassa alettiin valmistaa 1500-luvulla vahvaa, sinistä puuvillakangasta merimiesten työhousuiksi. Ranskalaiset kopioivat kankaan ja antoivat sille nimeksi denim.

Väriä alettiin nimittää genovansiniseksi, bleu de gênes. Kangas levisi merimiesten mukana ympäri Eurooppaa ja Amerikkaan asti.

Gênes-sanasta tuli ääntämyksen perusteella englanniksi jeans, ja farkkujen menestystarina oli valmis.

 

Camoglissa on rauhaa ja vaellusreittejä

Vuorenrinteeseen kohoavaa kalastajakaupunkia koristavat yli sata vuotta vanhat värikkäät, korkeat kerrostalot. Kalastajat tunnistivat mereltä katsoen kotitalonsa värin perusteella.

Kaupungin nimi Camogli tarkoittaa ”vaimojen taloa”. Ca’ tulee italian sanoista casa eli koti tai talo ja moglie eli vaimo.

päivi tolonen
Rauhallinen Camogli on Cinque Terren ruuhkaisia kyliä miellyttävämpi tukikohta Ligurian rannikkolla.
Rauhallinen Camogli on Cinque Terren ruuhkaisia kyliä miellyttävämpi tukikohta Ligurian rannikkolla.

Alkukesästä täällä voi viettää lepolomaa. Viikonloppuisin saapuu italialaisia viettämään rantaelämää, mutta maanantaina kaupunki hiljenee.

Vaikka 50 kilometrin päässä sijaitseva muodikas Cinque Terre houkuttelisi vaellushaluista, laiskempi matkaaja voi lähteä patikoimaan Portofinon luonnonpuistoon suoraan Camoglin aamiaispöydästä.

Aamupäivävaelluksella voi kivuta läheiseen pieneen San Roccon kylään, jossa voi nauttia aamukahvit huikeissa maisemissa.

Pidempää retkeä kaipaava voi taivaltaa niemen toisella puolelle Portofinoon asti. Sinne pääsee myös junalla tai laivalla.

Useimmat vaellusreitit alkavat San Roccon kylästä, johon on noin tunnin kipuaminen Camoglista.

Toukokuun toisena viikonloppuna Camoglin satama täyttyy La Sagra del Pesce -juhlan viettäjistä. Satamaan tuodaan halkaisijaltaan neljämetrinen teräspannu. 2600-kiloinen pannu vetää tuhat litraa öljyä, ja siinä paistuu kala poikineen.

Juhlaa on vietetty vuodesta 1952. Se on turistivetonaula.

Pikkukivirannalla voi uida ja ottaa aurinkoa. Jos kaipaa kirkasta turkoosinväristä poukamaa, kannattaa tehdä meriretki San Fruttuosoon.

Sinne pääsee kätevästi veneellä satamasta. Niemen toisella puolella sijaitsevaan paratiisiin pääsee myös vaeltamalla, mutta ainakin yhteen suuntaan kannattaa kulkea laivalla. Benediktiiniläisluostarissa kannattaa vierailla.

Camoglissa syödään tietysti kalaa. Parhaissa ravintoloissa kala laskutetaan grammoittain, joten kannattaa katsoa kilohintaa. Ravintola Da Paolo on yksi hyvä illallispaikka.

Vaellusreittejä: http://www.parcoportofino.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!