Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ovat täysin pihalla matkavakuutuksista, eikä vakuutusyhtiöitä kiinnosta

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Meksikossa sydänkohtauksen saaneen suomalaismatkailijan tapaus nosti esiin aiheen, josta olemme yrittäneet Madventuresissa toitottaa yli vuosikymmenen: matkavakuutusten korvausehdot.

Suomalaiset ovat nimittäin täysin pihalla matkavakuutuksista ja etenkin niiden korvauskäytännöistä.

Ulkoministeriön mukaan puolet suomalaisista matkustaa ilman vakuutusta. Mikä järjetön pikkurahan säästö – hoitovuorokausi thaimaalaisessa yksityissairaalassa voi maksaa pari tonnia ja ambulanssilento yli 100 000 euroa.

Joka päivä maailmalla kaksi suomalaista kuolee ja kaksi sairastuu vakavasti. Vuosittain kymmeniä lennätetään ambulanssilla kotiin vakuutuksen piikkiin.

Meksikon tapaus päättyi surullisesti, vaikka matkavakuutus oli hommattu, lääkärissä käyty ja julkisuudessa olleiden tietojen mukaan vakuutusehtoihinkin tutustuttu – ja vaikka korvauksesta aluksi kieltäytynyt saksalaisyhtiö pyörsi päätöksensä kohun jälkeen.

Suomalaisnainen kuoli meksikolaisessa sairaalassa.

Mutta suurin osa niistäkään, jotka ottavat vakuutuksen, ei tiedä hölkäsen pöläystä siitä, mitä vahingon sattuessa korvataan tai jätetään korvaamatta.

Enkä yhtään ihmettele: niin kirjavia, jatkuvasti muuttuvia ja arkijärjen ulottumattomissa olevia ehtoja vakuutuksissa on. Pienellä präntättyjä tekstejä harva lukee, eikä niitä ole matkailuasiantuntijankaan aina helppo ymmärtää.

Kun lähdimme ensimmäiselle maailmanympärimatkalle, moni matkavakuutus oli jätettävä pois laskuista, koska ne eivät olleet voimassa yli 3 000 metrin korkeudessa.

Veikkaan, että monelta Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa tai Tiibetin Lhasassa matkailleelta on jäänyt pikkupräntti tarkistamatta.

Reissussa mopoillaan, vieläpä usein ilman kypärää, kokeillaan laitesukellusta, melontaa, kalliokiipeilyä tai leijasurffausta. Lomalla otetaan joskus muutama drinkki. Pari vuotta sitten oli stressin vuoksi rytmihäiriöitä, mutta eihän niitä enää ennen matkaa muistanut.

Kaikki edellä mainitut voivat deletoida korvauksen.

Ilmeisesti nykyiset matkavakuutukset ovat yhtiöille liian hyvä bisnes, kun kukaan ei digitalisaationkaan aikana myy sellaisia, joita ihmiset tarvitsisivat: yksilöllisiä, terveyshistorian ja harrastukset huomioon ottavia.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!