Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salzburg on paljon muutakin kuin Mozart ja Sound of Music

Perinteisten kohteiden lisäksi Salzburgissa on nähtävää niin nykytaiteen, urheilun, luonnontieteen kuin herkuttelunkin ystäville.

Tatu Luoto
Fakta

Miten perille?

 Finnairilla ja Norwegianilla on Helsingistä suoria lentoja Salzburgiin hiihtosesongin aikana. Useilla yhtiöillä pääsee perille yhdellä välilaskulla esimerkiksi Berliinin, Frankfurtin tai Düsseldorfin kautta.

 Lentohinnat vaihtelevat varaustilanteesta riippuen 150 eurosta ylöspäin.

 Kätevää on myös lentää Müncheniin ja jatkaa junalla Salzburgiin. Parin tunnin junamatka maksaa noin 20 euroa.

 Lisätietoa jutussa mainituista kohteista saa näistä www-osoitteista:

museumdermoderne.at

hangar-7.com

spielzeugmuseum.at

hausdernatur.at

redbullsalzburg.at

thegreengarden.at

Taidetta ja lentokoneita

Modernin taiteen museo eli Museum der Moderne sijaitsee Mönchsbergin kukkulalla, ja sieltä avautuvat upeat näkymät yli vanhankaupungin.

Reippailijoille kävely kukkulalle on mukava happihyppy. Vaihtoehtona on hypätä hissiin, joka vie huipulle hetkessä.

Massiivinen betonikolossi sulautuu maisemaan, eikä sen mittasuhteita tajua, ennen kuin astuu sisään. Jo itse valtava rakennus on elämys.

Melanie Dreysse / MVPHOTOS
Modernin taiteen museossa rakennuskin on sisältä elämys.
Modernin taiteen museossa rakennuskin on sisältä elämys.

Näyttelysaleissa on esillä multimediataidetta. Kuvat, valot, äänet ja videot luovat tiloihin mieleenpainuvia tunnelmia.

Keväällä ja kesällä museossa on näytteillä legendaarisen Henri de Toulouse-Lautrecin julisteita. Loppukesän ja syksyn aikana Salzburgin konservatiivista mainetta tarkastellaan Anti : Modern -näyttelyssä.

Hyvin toisenlainen näyttely on lentokentän kupeessa Hangar 7:ssä. Red Bullin perustajan Dietrich Mateschitzin intohimo ilmailua kohtaan näkyy lentokoneiden ja helikopterien määrässä.

Berthold Steinhilber / MVPHOTOS
Hangar 7:ssä voi tutusta lentokoneisiin ja Kimi Räikkösen autoon.
Hangar 7:ssä voi tutusta lentokoneisiin ja Kimi Räikkösen autoon.

Lisäksi esillä on kaikkea mahdollista Kimi Räikkösen F1-autosta Felix Baumgartnerin hyppypukuun. Näyttelyesineet vaihtuvat viikoittain.

Adrenaliinin ihannoinnin lisäksi Hangarissa voi ihailla vaihtuvia taidenäyttelyitä. Näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy.

Kaupunkikävelyn ja taidenäyttelyn yhdistäminen käy kätevästi. Ympäri keskusta-aluetta on 12 taideteosta, jotka on rakennettu vuodesta 2002 alkaen.

Walk of Modern Art -niminen näyttely herättää ajatuksia. Samantyyppinen näyttely on myös läheisen Arenbergin linnan puutarhassa. Karttoja näyttelyihin saa Mozartplatzin turisti-infosta.

Lapsille dinoja ja rakentelua

Vanhassa kaupungissa joen rannan lähellä on mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa myös perheen pienimmille.

Konseptinsa uudistanut lelumuseo, Spielzeug Museum, tarjoaa näyttelyjen lisäksi paljon toimintaa.

Lipunmyynnistä mukaan saa marmorikuulan, jonka voi pudottaa erilaisiin rakennelmiin ja seurata sen yllätyksellisiä reittejä. Ilmeet lasten kasvoilla ovat näkemisen arvoisia kuulan kolistessa pitkin puisia labyrinttejä.

Lapset voivat myös rakentaa suurilla puisilla rakennussarjoilla. Myös osa vanhemmista on niin syventynyt omaan rakennelmaansa, ettei ehdi valvoa lastensa touhuja. Nostalgiafiiliksiä aikuisille tarjoavat pienoisrautatie- ja nukkekokoelmat.

Lelumuseolta parisataa metriä jokea kohti sijaitsee Haus der Natur, joka on kuin aarreaitta luonnosta ja tekniikasta kiinnostuneille. Elävien liskojen ja käärmeiden lisäksi talo kätkee sisäänsä monipuolisen akvaarion.

Haus der Natur
Haus der Natur tarjoaa paljon tekemistä lapsille ja aikuisillekin.
Haus der Natur tarjoaa paljon tekemistä lapsille ja aikuisillekin.

Maanosille on varattu omat näyttelytilansa. Niissä näkee erilaisia elinympäristöjä. Taitavasti rakennetut näyttelyt ovat lähes aidon tuntuisia.

Dinosaurusnäyttely on taatusti yksi suosikkinähtävyyksistä. Koneita ja laitteita on paljon, sekä nykyisiä että historiallisia.

Tekniikan puolella löytyy ihmeteltävää ja kokeiltavaa koko perheelle ja kaikille aisteille. Äänen kulun ilmassa voi havaita paukauttamalla isoa rumpua, joka saa parin metrin päässä olevat pienet peilit liikkumaan.

Urheiluelämyksiä ja Alppien maisemia

Monelle suomalaiselle Salzburg on ollut läpikulkupaikka matkalla Alpeille laskettelemaan. Myös kaupungissa voi kokea urheiluelämyksiä.

Paikallinen fanikulttuuri on aivan muuta kuin kotoisemme. Intiimissä Volksgartenin jäähallissa peli jää sivurooliin, kun ihmettelee fanien kilpalaulantaa.

Vieruskaverin kanssa keskustelu on mahdotonta, kun kuuluttaja yllyttää yleisön hillittömään mylvintään. Paikallisvastustaja Linz ottaa tällä kertaa voiton sekä kaukalossa että katsomossa.

Muutaman kilometrin päässä keskustasta, Saksan rajan pinnassa, sijaitseva akatemia juniorijääkiekkoilijoille ja -jalkapalloilijoille hohtaa uutuuttaan ja on tutustumisen arvoinen paikka.

Muutaman euron opastetulla kierroksella voi henkeä haukkoen ihmetellä puitteita, jotka Red Bullin rahoilla on rakennettu. Vastaavaa ei löydy Suomesta. Ei taida löytyä koko maailmasta.

Kauniina päivänä retki läheisen Gaisbergin huipulle on kokemisen arvoinen. Paikallisbussit vievät vuorelle, joka on seudun asukkaiden suosima ulkoilualue.

Patikoijat, juoksijat ja pyöräilijät nousevat kohti huippua keskipäivän auringossa. Huipulta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin.

Täällä näkee konkreettisesti, että Salzburg sijaitsee Alppien reunalla. Etelän suunnalla nousevat jylhät vuoret. Pohjoisessa maasto on tasaista.

Huipulla voi seurata liitovarjoharrastajia. Nousevien ilmavirtauksien ansioista varjolla voi leijailla vuoren reunalla pitkän tovin ja palata sen jälkeen lähtöpaikalle.

Osa liitäjistä laskeutuu hitaasti leijuen alhaalla aukeavaan laaksoon. Liitelijäkonkari Alex Stumpfl yrittää kuvata tunnetta, jonka saa ilman läpi liitäessään. Lopulta hän toteaa, ettei tunteesta voi saada kiinni kokeilematta.

Tatu Luoto
Alex Stumpfl harrastaa varjoliitoa Gaisberg-vuoren rinteessä.
Alex Stumpfl harrastaa varjoliitoa Gaisberg-vuoren rinteessä.

Tandemliitoa pääsee kokeilemaan ennakkovarauksella.

Schnitzeleitä ja kasvisruokaa

Vanhan kaupungin perinteiset kellariravintolat tarjoavat klassisen schnitzelin lisäksi tunnelmallisen ympäristön illalliselle. Kyselykierros kaupungin uusista ravintoloista johdattaa kuitenkin pois historiallisesta osasta.

Kävelymatkan päässä sijaitseva kasvisravintola Green Garden vinkataan niin moneen kertaan, että sitä on kokeiltava. Ravintolassa tarjoillaan lounasta ja päivällistä.

Omistaja Julia Platzer kertoo halunneensa perustaa ravintolan, jossa muutkin kuin kasvissyöjät voivat kokea kasvisruuan mahdollisuudet. Tässä hän on onnistunut.

Alkuruuaksi hän suosittelee aasialaistyyppistä salaattia. Monipuolisista kasviksista, pähkinöistä ja nuudeleista koottu salaatti on salakavalan tulinen mutta ei kuitenkaan polta suuta.

Pääruokana tarjoiltavat pinaatti-tuorejuustoraviolit ovat täyteläisiä ja saavat hetkeksi unohtamaan kaiken muun. Suklaavaahto on niin kuohkeaa, että jälkiruokaa maistellessa se tuntuu katoavan suuhun.

On helppo ymmärtää, miksi paikalliset suosittelivat tätä idyllistä pientä ravintolaa. Ravintolassa on vain 30 asiakaspaikkaa, joten pöytävaraus illalliselle kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Fine diningin ystäville Hangar 7 tarjoaa Ikaros-ravintolan. Ainutlaatuisen konseptin mukaan ravintolan usean ruokalajin menu vaihtuu kuukausittain.

Vierailevat huippukokit ympäri maailman tuovat omat erikoisuutensa salzburgilaisten ulottuville – niiden, jotka ovat valmiita maksamaan kahdeksan ruokalajin illallisesta 170 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!