Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trendikäs Tel Aviv tarjoaa rantoja, yöelämää ja kasvisruokaa

Säiden puolesta kaupunki on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä.

Matka
 
Mirva Lempiäinen
Matkot-pelissä kumista palloa pompotellaan edestakaisin puumailoilla.
Matkot-pelissä kumista palloa pompotellaan edestakaisin puumailoilla.
Fakta

Milloin mennä

 Tel Aviv on säiden puolesta parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Kesällä kaupunki on tukalan kuuma.

 Sadekausi kestää joulukuusta maaliskuuhun. Silloinkin aurinkoisia päiviä on Suomeen verrattuna paljon.

 Finnair lentää Helsingistä suoraan Tel Aviviin kaksi kertaa viikossa. Norwegian lentää Tukholman kautta.

Kuli Alman monitoimitalo

Tel Avivin keskustassa osoitteessa Mikveh Israel 10 näkyy vain nimetön porttikongi. Kun laskeutuu portaita alas sisäpihalle, silmien eteen lävähtää seinämaalauksia, valkoseinäinen taidegalleriahuone, baari ja dj-koppi.

Vuonna 2014 avattua pientä mutta sitäkin monipuolisempaa yöelämäkeskusta Kuli Almaa on vaikea määritellä.

Kuli Alman yöelämäkeskus sopii monenlaiseen illanviettoon.
Kuli Alman yöelämäkeskus sopii monenlaiseen illanviettoon.

”Olen kuullut ihmisten kutsuvan tätä konseptibaariksi. Täällä voisi vaikka asua. Täältä löytyy klubi, galleria, ravintola, vaateliike, kioski ja peliluola”, selittää kioskia pyörittävä Eden Levy.

Nuori mies kauppaa juhlijoille kaikkea suklaapatukoista kondomeihin ja nuorten taiteilijoiden suunnittelemiin julisteisiin.

Tanssilattia kutsuu vieressä. Noin kerran kuussa Levy kapuaa itsekin dj-koppiin ja soittaa bilekansalle oman bändinsä elektronista musiikkia. Kuli Alman perustajat ja työntekijät ovat lähes kaikki muusikoita tai taiteilijoita.

Vinyylifanin musiikkitaivas

Kivenheiton päässä Dizengoff Centerin ostoskeskuksesta sijaitsevan levykaupan kaiuttimista kuuluu tuttua kieltä: ”Kävelen kadulla, 70-luvun lopulla…”

Third Ear -liikkeen myyjä Ishay Berger rakastaa pohjoisen musiikkia ja luukuttaa kotkalaisen Ypö-Viis-punkbändin biisiä.

”Suomessa on ehkä maailman paras punk- ja rock-skene. Suomalaisen punkin ja raskaan rokin historia on uskomaton.”

Mies mainitsee suosikkibändeikseen Terveet Kädet ja Vaurion. Third Earin puisilta hyllyköiltä näitä ei löydy, mutta muuten valinnanvaraa riittää: esillä on noin 6 000 vinyylialbumia ja 5 000 cd:tä.

”Meillä on hyvä kokoelma psykedeelistä rokkia. Teemme myös paljon käytettyjen levyjen kauppaa, eli koska tahansa saatamme saada myyntiin jotakin ainutlaatuista”, Berger kertoo.

Kaksikerroksisen liikkeen yläkerrassa on dvd-kirjasto, jazz-osasto ja soitinliike. Se on maan vanhin itsenäinen levykauppa.

”Valikoimamme on ehdottomasti parempi kuin monissa isoissa maailman kaupungeissa”, Berger sanoo.

Kasvissyöjän herkkuaitta

Ruutuflanellipaitoja, pitkiä partoja, pillifarkkuja, imagosilmälaseja. Trendiravintola Port Saidin nuori asiakaskunta on kuin suoraan hipsterikatalogista.

On maanantai-ilta, mutta jonossa on parikymmentä ihmistä odottamassa pääsyä täpötäyteen ulkoilmaravintolaan. Kun istumapaikka vihdoin heltiää, asiakkaille annetaan ruokalista printatulla A4-paperilla.

Valittavana on muun muassa vegaaninen tofusienipata, kesäkurpitsa-aprikoosisalaatti ja munakoisoranskalaiset.

Sabich on maukas vegetasku.
Sabich on maukas vegetasku.

Kasvisruuat ovat Port Saidin ja koko Tel Avivin vahvuus. Amerikkalainen Conde Nast Traveler -matkalehti julisti viime vuonna Tel Avivin maailman parhaaksi kaupungiksi kasvissyöjille.

Arviolta kahdeksan prosenttia kaupunkilaisista on kasvissyöjiä ja viisi prosenttia vegaaneja.

Port Saidin lisäksi kannattaa käydä ainakin Meshek Barzilay -vegebistrossa Neve Tsedekin trendikaupunginosassa, nauttia hummuksesta Jaffan vanhankaupungin Abu Hasanissa ja maistaa sabichia eli munakoisovegetaskua pikaruokakioskissa osoitteessa Tchernichovsky Street 2.

Rannalla vuoden ympäri

Pingismailan tapaiset mailat huitovat ilmaa, ja mustat pallot lentelevät rantahiekalla. Vesirajassa pelattava matkot on telavivlaisten suosikkipeli, ja sitä sanotaan jopa Israelin kansallislajiksi.

Tel Avivissa rantakausi ei pääty koskaan. Jopa sydäntalvella kilometrien mittainen rantaviiva houkuttelee auringonpalvojia.

Yksi heistä on lakia opiskeleva Yael Hadad. Hänen suosikkinsa on rento Geulan ranta.

Vaikka Hadad puhuukin suomalaisen äitinsä ansiosta Oulun murretta, nuori nainen on siinä mielessä hyvin israelilainen, ettei hän tarkene vielä uimaan. Alkuvuodesta 20-asteisessa meressä polskivat vain turistit.

Kaupungin alueella on kymmenkunta rantaa. Ulkopuolisesta ne ovat yhtä pitkää pötköä.

”Ne näyttävät samalta, mutta kaikissa on erilaisia ihmisiä”, Hadad kertoo.

Gordon, Frischman ja Hilton tunnetaan trenditietoisten näyttäytymisrantoina. Niiden pohjoispuolella sateenkaariväellä, koiranomistajilla ja uskovaisilla on alueensa. Nuoria perheitä viehättää etenkin Metzitzim.

Taiteellinen Jaffa

Valkoiseen mekkoon sonnustautunut nainen ja frakkipukuinen mies poseeraavat häävalokuvaajalle vanhankaupungin Jaffan kujalla. Miehellä on päälaen peittävä juutalaisten kipa-lakki.

Viereisellä keskustorilla arabiaa puhuvat parikymppiset miehet halailevat toisiaan pienessä hiprakassa. Taustalta kuuluu moskeijan rukouskutsu.

Uskontojen ja kulttuurien rauhallinen yhteiselämä tekee 4 000-vuotiaasta Jaffasta mukavan paikan. Sen muurien sisällä on niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin rakennuksia.

Taidegallerioita on paljon. Yksi niistä on Ars Nova, paikallisten taiteilijoiden huopateoksiin keskittynyt näytöstila kapean mukulakivikadun varrella.

”Jaffan vanhaakaupunkia pidetään taiteilijayhdyskuntana. Kaikkien, jotka haluavat toimia täällä tai ostaa omaisuutta täältä, on liityttävä taiteisiin jollain tavalla”, selittää Ars Novaa pyörittävä Ma’ayan Israeli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!