Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesälomamatkoja varattu viime vuotta enemmän – HS kokosi kaikki kesän uutuuskohteet

Uusia kesäkohteita on viitisenkymmentä. Osa suosituimmista lähdöistä on jo täynnä.

Sami Takala

Kesäloma lähestyy, mutta oma paikka auringosta on yhä löytämättä. Vielä ehtii, vaikka moni on varannut matkan tavallista aiemmin.

”Viime vuoteen verrattuna matkoja on varattu selvästi enemmän ja aikaisemmin”, sanoo Apollomatkojen operatiivinen johtaja Tuomas Luukkonen.

Aurinkomatkat on myynyt kesän matkoista jo yli puolet, Tjäreborg lähes kaksi kolmasosaa.

Tjäreborgilla yksittäiset lähdöt Mallorcalle touko–kesäkuussa on myyty lähes loppuun. Myös Finnmatkoilla Mallorca alkaa täyttyä, samoin Menorca.

Aurinkomatkoilla muutamat lähdöt touko- ja kesäkuussa on loppuunmyyty Kreetan, Mallorcan ja Maltan osalta. Apollomatkoilla osa kesäkuun suosituimmista lähdöistä on jo täynnä.

”Erityisesti Kroatiassa suosituimmat hotellit ovat monelta lähdöltä loppuunmyyty”, Luukkonen sanoo.

Varsinkin lapsiperheet ovat olleet ajoissa liikkeellä. Tjäreborgin tiedotuspäällikön Arja Pucilowskin mukaan suosittuja ovat etenkin isot perhehuoneet, jotka varataan hyvissä ajoin.

Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola selittää varausintoa viime kesän koleudella: ”Se on saanut monen varmistamaan ajoissa aurinkoisen ja lämpimän loman.”

Varaus voi onnistua myös viime hetkellä. Kaikilla matkanjärjestäjillä on myynnissä äkkilähtöjä ex tempore -matkailijoille.

Äkkilähdöt tulevat myyntiin noin kuukautta ennen lähtöpäivää, kertoo Finnmatkojen viestinnästä vastaava Julia Melnik.

Uusia matkakohteita on suurilla matkanjärjestäjillä ja lentoyhtiöillä viitisenkymmentä. Eniten niitä on Aurinkomatkoilla ja Finnairilla, joka on avannut suoria reittilentoja lomakohteisiin.

Uusia reittilentokohteita ovat esimerkiksi Kreikan Preveza ja Italian Rimini ja Verona.

Kroatiaan on avattu seitsemän uutta lomakohdetta, mikä on eniten yksittäisistä maista.

Moni pakettimatkailija hakee elämyksiä erilaisista teemoista. Esimerkiksi vaellusmatkat ovat nousussa, Melnik sanoo.

Tässä ovat tämän kesän uudet matkakohteet:

Sami Takala
Costa Brava on myös espanjalaisten suosiossa.
Costa Brava on myös espanjalaisten suosiossa.
ESPANJA
Costa Brava

Satoja kilometrejä pitkä rannikko alkaa Katalonian pääkaupungin Barcelonan pohjoispuolelta ja jatkuu Ranskan rajalle. Se on täynnä viehättäviä pikkukyliä, joissa voi nauttia rennosta elämästä.

Costa Bravan ovat kelpuuttaneet lomapaikakseen monet espanjalaiset. Rannikon kylistä kannattaa käydä ainakin Portlligat’ssa, jossa on surrealismin mestarin Salvador Dalín erikoinen kotimuseo.

Matkoja tekee Tjäreborg.

Costa Dorada

Costa Bravan kilpailija on Costa Dorada. Parinsadan kilometrin pituisella rannikolla Barcelonan eteläpuolella hiekka kimaltelee kuin kulta, mistä tulee nimi kultarannikko.

Rantojen lisäksi Costa Doradassa on historiallisia pikkukaupunkeja.

Sitges on monen sateenkaarituristin suosiossa. Siellä aurinko paistaa keskimäärin 300 päivänä vuodessa.

Matkoja tekevät Aurinkomatkat ja Tjäreborg.

ITÄVALTA
Tiroli

Aurinkomatkojen aktiivilomalla saa bongattua kolme maata yhdellä kerralla. Matka alkaa Itävallasta, ja sen aikana käydään myös Italiassa ja Sveitsissä.

Colourbox
Tirolissa voi patikoida aidoissa alppimaisemissa.
Tirolissa voi patikoida aidoissa alppimaisemissa.

Mikään löhöloma tämä reissu ei ole, vaan päivät kuluvat patikoidessa. Bonuksena tulevat sveitsiläisistä suklaalevyistä tutut alppimaisemat.

JAPANI
Fukuoka

Finnair on ottanut tavoitteekseen avata lukuisia uusia kohteita Aasiassa lähivuosina.

Yksi niistä on Fukuoka eteläisessä Japanissa, jonne lentoyhtiö aloittaa suorat lennot toukokuussa.

Fukuokasta voi tehdä päiväretken esimerkiksi Hiroshimaan tai Nagasakiin, jotka atomipommi tuhosi toisessa maailmansodassa elokuussa 1945.

KIINA
Guangzhou

Finnairin toinen uutuuskohde Aasiassa on Kiinan kolmanneksi suurin kaupunki, yli 14 miljoonan asukkaan Guangzhou.

Tiina Vahtera
Guangzhoussa on niin tuhatvuotisia temppeleitä kuin pilvenpiirtäjiäkin.
Guangzhoussa on niin tuhatvuotisia temppeleitä kuin pilvenpiirtäjiäkin.

Aiemmin Kantonina tunnettu kaupunki kiehtoo vastakohdillaan. Rinnakkain ovat pilvenpiirtäjät, yli tuhat vuotta vanhat temppelit ja joenvarsipuistot. Guangzhousta voi tehdä junalla päivämatkan Hongkongiin.

KREIKKA
Kreeta

Suomalaisten ikisuosikista löytyy vielä uusia matkakohteita. Tjäreborg suosittelee Ierapetraa auringon tähden. Se on yksi Euroopan eteläisimmistä kaupungeista.

Rantaelämän lisäksi siellä suositellaan katsastamaan kaupungin suuri linnoitus ja paikallisten täyttämät lauantaimarkkinat.

Tjäreborgin toinen Kreetan uutuuskohde, Makrigialos, on pikkuruinen kalastajakylä, joka sopii rauhaa rakastavalle.

Siellä ei ole paljon muuta kuin muutama taverna, ylellisiä hotelleja ja kilometrin pituinen hiekkaranta, joka kuuluu kuulemma saaren parhaimpiin.

Samantyylinen pikkukylä on Finnmatkojen Sissi. Sinne mennään lähinnä rentoutumaan hotelliin. Tukikohdasta on helppo tehdä retkiä muualle.

Karpathos

Kreetan ja Rodoksen väliin jäävä Karpathos ei tarjoa ihmeellisempiä nähtävyyksiä kuin itse saaren ja sen näkymät eli aitoa Kreikkaa. Vesi on kristallin kirkasta, rannat vaaleita ja ihmiset vieraanvaraisia. Kumpareinen maasto sopii liikunnallisille.

Matkoja tekee Apollomatkat.

KROATIA
Korcula

Splitin ja Dubrovnikin puolivälissä oleva saari hemmottelee sukeltajia ja snorklaajia. Keskiaikainen kaupunki koostuu tiilikattoisista taloista ja mukulakivikaduista, joiden keskellä voi istuskella viihtyisissä kahviloissa. Kaupungissa on tutkimusmatkailija Marco Polon syntymäkoti.

Matkoja tekee Apollomatkat.

Opatija

Vanha kylpyläkaupunki on saanut 12 kilometrin pituisesta rantapromenadista lempinimen Adrianmeren Nizza. Rantakadun näyttävät 1800-luvun rakennukset tuovat mieleen Ranskan Rivieran. Kaupungin ensimmäinen terveyskylpylä avautui jo 1884, jolloin alueelle matkasi paljon taiteilijoita ja kuninkaallisia.

Matkoja tekee Tjäreborg.

Porec

Istrian niemimaalla oleva Porec muistuttaa Italiaa, mutta hintataso on edullisempi. Keskiaikaisen kaupungin kiemurteleville kujilla ja toreilla voi herkutella jäätelöllä, pastalla ja espressolla.

Jos Italiaan tekee oikeasti mieli, päivämatkan voi tehdä pikalaivalla Venetsiaan.

Matkoja tekevät Apollomatkat ja Tjäreborg.

Pula

Pula on helppo ottaa haltuun jaloin antiikin Rooman aikaisia mukulakivikatuja pitkin.

Ykkösnähtävyys on hyvin säilynyt amfiteatteri, joka on yhä käytössä. Lähialueilla on viinitiloja ja dinosauruksen jälkiä.

Colourbox
Roomalainen amfiteatteri on Pulan tunnetuin nähtävyys.
Roomalainen amfiteatteri on Pulan tunnetuin nähtävyys.

Pula on hyvä tukikohta, jos vuokraa auton ja kiertelee Istrian alueen pikkukaupunkeja tai haluaa tehdä retken Venetsiaan.

Matkoja tekevät Apollomatkat ja Finnair.

Rovinj

Keskiaikainen Rovinj muistuttaa Porecia, mutta uintimahdollisuudet ovat täällä paremmat. Mereen voi hypätä laitureilta tai kivisiltä rannoilta.

Rantoja on paitsi kaupungissa myös esimerkiksi lähisaarilla, jotka ovat myös suosittuja snorklauspaikkoja.

Matkoja tekee Tjäreborg.

Vodice

Rantakaupunki houkuttelee auringonpalvojia. Lähes koko kaupungin mittainen ranta tar–joaa erilaisia vesiurheilulajeja, ja saariston kirkkaissa vesissä voi bongailla meritähtiä ja värikkäitä kaloja.

Lähellä on Krkan kansallispuisto vesiputouksineen.

Matkoja tekee Aurinkomatkat.

Vrsar

Vrsar muistuttaa muita Istrian niemimaan kyliä: kiemuraisia pikkukatuja ja aukioita kukkulalla sataman yläpuolella. Viinistä nauttiessa voi ihmetellä vanhan kylän tunnelmaa, joka ei ole juuri muuttunut satojen vuosien aikana. Vrsarista on helppo tehdä matkoja muualle Kroatiaan. Muutaman kilometrin päässä on Limfjorden, joka on tunnettu ostereistaan. Sisämaassa on une liaita pikkukyliä, viinitiloja ja oliivilehtoja, joissa kiire unohtuu.

Matkoja tekee Tjäreborg.

ROMANIA
Bukarest ja Transilvania

Aurinkomatkojen jännittävä kiertomatka alkaa pääkaupunki Bukarestista, jossa voi tallustella leveillä bulevardeilla ja ihmetellä massiivia rakennuksia, jotka muistuttavat kommunistijohtaja Nicolae Ceausescun ajoista.

Markus Jokela / HS
Bukarestin katukuvaa.
Bukarestin katukuvaa.

Matka jatkuu Transilvaniaan, missä näkee Unescon maailmanperintökohteisiin lukeutuvan satumaisen Sighisoaran kaupungin ja Draculan esikuvana pidetyn hirmuhallitsija Vlad III:n synnyintalon.

Matkalla pääsee myös kuningas Carol I:n kesäpalatsiin ja Pelesin linnaan. Siellä kestittiin aikoinaan Idän pikajunan matkustajia.

SKOTLANTI
Edinburgh

Skotlannin pääkaupunkiin pääsee taas suoralla lennolla, kun Finnair avaa sinne reitin vuosien tauon jälkeen.

Edinburgh on kuuluisa varsinkin keskiaikaisesta vanhasta kaupungista ja uusklassisilla rakennuksilla täytetystä ”uudesta” kaupungista. Matkalla täytyy nähdä ainakin Edinburghin linna ja kuningasperheen Skotlannin-residenssi Holyroodin palatsi, jonne kuljetaan vanhaa pääkatua The Royal Milea pitkin.

Laura Junka
Edinburghin linna näkyy isoon osaan kaupunkia.
Edinburghin linna näkyy isoon osaan kaupunkia.

Edinburgh on myös Harry Potter -kirjojen syntypaikka. Kirjailija J. K. Rowling on saanut sieltä paljon vaikutteita tarinoihinsa. Maaseudulla voi tehdä vierailuja kuuluisien mallasviskien tislaamoille ja nähdä golfin syntypaikan St Andrews Linksin.

TANSKA
Billund

Jokaisen lapsen unelmamatkakohde on Tanskan Jyllannissa. Billund tarjoaa hauskaa tekemistä koko perheelle.

Kaisa Rautaheimo / HS
Legoland on lasten suosikki Billundissa.
Legoland on lasten suosikki Billundissa.

Siellä on Legolandin lisäksi Lalandia Aquadomen vesipuisto sekä Givskundin eläintarha ja safari. Retken voi tehdä vaikka satusetä H. C. Andersenin synnyinkaupunkiin Odenseen.

Billundiin lentää Finnair.

TURKKI
Dalyan

Toisenlaista Turkkia näkee Dalyanissa, joka on vaihtoehto suurille lomakohteille. Joen rannalle kasvaneessa entisessä maalaisidyllissä saa kokea aitoa turkkilaisen pikkukaupungin elämää.

Matkoja tekee Aurinkomatkat.

Mukana ovat vain uudet kohteet, joihin ei ole tehty matkoja Helsingistä viime lomakausina.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!