Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mauritius on matkailijan paratiisisaari, jossa myös pienemmällä budjetilla on helppo löytää viihtyisä majapaikka

Mauritius on Intian valtameren helmi, joka tarjoaa matkailijalle sekä luksusta että värikästä arkea.

Helinä Kujala
Fakta

Miljoona matkailijaa

  Asukkaita 1,3 miljoonaa.

  Miljoona matkailijaa vuodessa.

  Pääelinkeinot turismi, sokerituotanto ja tekstiiliteollisuus.

  Kello on kaksi tuntia enemmän kuin Suomessa.

  Rahayksikkö Mauritiuksen rupia.

Afrikkaan kuuluva Mauritius on oiva matkakohde ympäri vuoden. Madagaskarin itäpuolella sijaitsevalla saarella vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä: kesää kestää joulukuusta huhtikuuhun, jonka jälkeen alkaa viileämpi ajanjakso.

Tuolloinkin voi nauttia 20–25 asteen lämpötiloista. Hyvän ilmastonsa ja upeiden hiekkarantojensa ansiosta Mauritiusta kutsutaankin paratiisisaareksi.

Meno–paluuliput saa reittilennoille halvimmillaan noin tonnilla, ja matkaan kuluu vaihtojen mukaan vähintään 15 tuntia.

Matkatoimiston kautta saarelle pääsee talvikaudella Suomesta myös suoralla lennolla, joka kestää noin 12 tuntia.

Ei pelkkää luksusta

Mauritiuksella on runsaasti ylellisiä ja hintavia rantahotelleja, joita markkinoidaan muun muassa häämatkailijoille. Myös kevyellä budjetilla matkustavan on silti helppo löytää viihtyisä majapaikka.

Esimerkiksi neljän hengen perhe vuokrasi tilavan lomahuoneiston läheltä rantaa hintaan 60 euroa yö. Bonuksena aamiaispöytään sai tuoreita mangoja ja papaijoita pihan hedelmäpuista.

Suurin osa matkailijoista hakeutuu pohjoisrannikolle, jossa vilkkain lomakeskus on lahden poukamassa sijaitseva Grand Baie. Kirkkaat vedet ja värikäs vedenalainen maailma houkuttavat snorklauksen ja sukelluksen harrastajia. Myös kalastusmatkailu on suosittua.

Monipuolista rantaelämää

Mauritiuksella on noin 200 kilometriä hiekkarantaa. Leppoisaa lomapäivää voi viettää esimerkiksi Grand Baien lähellä sijaitsevan Mont Choisyn yleisellä rannalla.

Petri Hänninen
Auringonpalvojat voivat ostaa tuoreita hedelmiä paikallisilta.
Auringonpalvojat voivat ostaa tuoreita hedelmiä paikallisilta.

Postikorttimaisemaa täydentävät rannan kasuariinapuut, joiden varjoon on mukava vetäytyä. Viikonloppuisin yleisillä rannoilla on tavallista vilkkaampaa, kun paikalliset asukkaat saapuvat telttoineen ja piknik-varusteineen vapaapäivän viettoon.

Saarella voi harrastaa lukuisia rantalajeja vesihiihdosta nousuvarjoiluun. Erikoisin elämys on merenpohjakävely, jossa vedenalaiseen maailmaan tutustutaan 3–4 metrin syvyydessä, hengittämisen mahdollistavan erikoiskypärän ja painovyön avulla.

Kannattaa varautua siihen, että lyhyestäkin vesiseikkailusta joutuu maksamaan vähintään muutaman kympin. Edullisinta hupia on vuokrata polkuvene tai sup-lauta, jonka päällä melotaan seisten.

Kulkuneuvo kiireen mukaan

Mauritiuksen saari on noin 60 kilometriä pitkä ja 40 kilometriä leveä, joten yhden lomareissun aikana maan ehtii kiertää laidasta laitaan.

Auton vuokraaminen on mahdollista, mutta vasemmanpuoleinen liikenne vaatii erityistä tarkkaavaisuutta. Liikennekulttuuri on kuitenkin maltillista moneen muuhun maahan verrattuna.

Julkinen liikenne on linja-autojen varassa, koska rautateitä saarella ei ole. Seikkailunhaluinen hyppää hieman kulahtaneeseen paikallisbussiin, jossa matkanteko on eksoottista ja edullista mutta melko hidasta.

Määränpääksi voi ottaa esimerkiksi pääkaupunki Port Louisin, jonne pääsee linja-autolla lähes joka puolelta saarta.

Petri Hänninen
Pääkaupunki Port Louisin torielämä on värikästä.
Pääkaupunki Port Louisin torielämä on värikästä.

Mukavuutta rakastavan kannattaa turvautua taksiin, jolla voi tehdä pitkiäkin retkiä suhteellisen edullisesti. Hinnasta ja etapeista on hyvä sopia kuljettajan kanssa etukäteen.

Jotkut kuljettajat ohjailevat matkailijoita sellaisiin käyntikohteisiin, joiden omistajilta he saavat palkkion.

Elämyksiä luonnosta

Kiinnostavimmat nähtävyydet liittyvät luontoon. Saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Pamplemoussesin kasvitieteellisessä puutarhassa voi ihailla paitsi lootuksia ja muita trooppisia kasveja myös jättiläiskilpikonnia.

Petri Hänninen
Jättiläiskilpikonnat elävät kasvitieteellisen puutarhan aitauksessa.
Jättiläiskilpikonnat elävät kasvitieteellisen puutarhan aitauksessa.

Lisää eksoottisia eläimiä näkee Casela-elämyspuistossa saaren länsiosassa ja etelässä sijaitsevassa La Vanille -krokotiilipuistossa.

Aitoja luontoelämyksiä kaipaava lähtee patikoimaan Black River Georgesin kansallispuistoon. Hyvällä onnella siellä voi bongata mauritiuksentuulihaukan, joka oli joitakin vuosikymmeniä sitten maailman uhanalaisin petolintu.

Vihreä papukaija mauritiuksenkaija on niin ikään sukupuutolta pelastunut laji, jota esiintyy kansallispuiston metsissä.

Retkeilijän kannattaa huolehtia hyvin nesteytyksessä ja ihon suojaamisesta, sillä etenkin Mauritiuksen kesäaikaan kuuma ja kostea ilmasto verottaa voimia. Kuumimmalla kaudella saarelle saattaa toisinaan osua hirmumyrsky eli trooppinen sykloni.

Todennäköisempää kuitenkin on, että niskaansa saa vain rapsakan sadekuuron.

Ruokaa moneen makuun

Etninen moninaisuus näkyy paitsi katukuvassa myös ruokakulttuurissa. Saman ravintolan listalla on usein esimerkiksi intialaista currya, kiinalaisia paistettuja nuudeleita, pastaa sekä kala- ja pihviaterioita.

Lisäksi saarella on lukuisia ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet vain tietyn maan ruokiin.

Ravintoloiden taso vaihtelee melko paljon. Joskus tyylikkään ravintolan hintava ateria on pettymys, kun taas vaatimattoman ruokapaikan annos vie kielen mennessään.

Syöminen on keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa. Maukkaan aterian juomineen saa 10–15 eurolla. Rantakioskeissa hinnat ovat sitäkin edullisemmat.

Sympaattisia ravintoloita on muun muassa pohjoisrannikon Trou Aux Bichesissä, joka on kasvanut pienestä kalastajakylästä suosituksi lomakohteeksi.

Cafe International on nimestään huolimatta tukevia aterioita tarjoava ruokapaikka, jota pitää Nelson Mandelan entinen henkivartija. Ravintola on kuuluisa eteläafrikkalaisista pihveistään.

Lähellä sijaitsevan La Cabane du Pecheurin merenantimia kannattaa maistaa jo paikan tunnelman vuoksi.

Iltaisin tästä pikkuruisesta ulkoilmaravintolasta avautuu maalauksellinen näkymä merelle, jonka laguunimaiseen rantaveteen on ankkuroitu rivi puisia kalastajaveneitä.

Petri Hänninen
Kalastajat palaavat mereltä Trou Aux Bichesissä.
Kalastajat palaavat mereltä Trou Aux Bichesissä.
Kulttuurien kohtaamispaikka

Mielenkiintoisinta Mauritiuksella on monikulttuurisuus, sillä saari on saanut vaikutteita niin Afrikasta, Euroopasta kuin Aasiastakin.

Maa kuului 1700-luvulta lähtien Ranskalle ja myöhemmin Englannille, kunnes se itsenäistyi 1968.

Lähes 70 prosenttia väestöstä on taustaltaan intialaisia. Uskonnoista hinduja on puolet saarelaisesta. Kristittyjä, lähinnä katolilaisia, on kolmannes ja muslimeja alle viidennes.

Värikkäitä hindutemppeleitä näkee saarella selvästi enemmän kuin kirkkoja tai moskeijoita.

Maan virallinen kieli on englanti, mutta sitä puhuu äidinkielenään alle prosentti väestöstä. Yleisimmin asukkaat puhuvat ranskasta jalostunutta paikallista kreolia. Matkailija tulee hyvin toimeen englannilla.

Petri Hänninen
Paikallinen elämänmeno on rennon mutkatonta, ja matkailijoihin suhtaudutaan ystävällisesti.
Paikallinen elämänmeno on rennon mutkatonta, ja matkailijoihin suhtaudutaan ystävällisesti.
Petri Hänninen
Päivän saalis myydään tuoreeltaan rantojen kalatoreilla.
Päivän saalis myydään tuoreeltaan rantojen kalatoreilla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!