Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomamatka voi tulla kalliiksi, jos sen maksaa lainalla tai osamaksulla – HS vertaili rahoitusmuotoja

Velaksi matkustaminen tulee kalliiksi. Säästäminen kannattaa.

Matka
 
Pia Hauskaviita
Lomahaaveen toteuttamiseen on useita maksuvaihtoehtoja. Osa niistä voi tulla kalliiksi.
Lomahaaveen toteuttamiseen on useita maksuvaihtoehtoja. Osa niistä voi tulla kalliiksi. Kuva: Pia Hauskaviita

Matkan hinnassa voi säästää jopa tuhansia euroja, kun valitsee oikean maksutavan, selviää HS:n tekemästä hintavertailusta.

Selvitimme, millä matka kannattaa maksaa, kun nelihenkinen perhe matkustaa kahdeksi viikoksi Thaimaahan. Matkan hinta on 5 000 euroa.

Säästäminen halvinta

Halvinta on matkan maksaminen säästöillä. Pankit tarjoavat säästämiseen erilaisia vaihtoehtoja. Helppo ja turvallinen tapa on tilisäästäminen, mutta korko on siinä usein mitätön.

Jos säästää vaikkapa sata euroa kuussa Nordean etutilille 0,1 prosentin korolla, 5 000 euroa on kasassa neljässä vuodessa.

Hieman etutiliä parempaa tuottoa saa tavoitteellisen säästämisen tilillä. Tilisäästäminen tuottaa muutamassa vuodessa parhaimmillaan vain kymppejä. Esimerkiksi Danske Bankin tavoitetilissä korko on 0,5 prosenttia. Neljässä vuodessa korkoja kertyy 53 euroa, kun säästää sata euroa kuussa.

Jos on valmis ottamaan riskiä, voi harkita rahastosäästämistä. Se saattaa tuottaa tavallista tilisäästämistä enemmän. Osuuspankissa 4 800 euron säästöille kertyy tuottoa 673 euroa, kun panee sata euroa maltilliseen rahastoon kuukausittain neljän vuoden ajan. Silloin kasassa on 5 473 euroa.

Bonusta matkanjärjestäjältä

Vaihtoehtona pankkien säästötileille Aurinkomatkat tarjoaa lomasäästösopimusta. Säästäjä saa palkkioksi viisi prosenttia säästetystä summasta.

Jos matka maksaa 5 000 euroa, maksettavaksi jää 800 euron varausmaksun jälkeen 4 200 euroa. Kun asiakas säästää puuttuvat 4 200 euroa, hän saa säästöpalkkiona siis 210 euroa, jolloin matkan hinnaksi tulee 4 790 euroa.

Lomasäästösopimuksessa ei ole kuluja. 10 euron toimistomaksu veloitetaan vain, jos kuluttaja keskeyttää säästämisen. Aurinkomatkoilta kerrotaan, että lomasäästäjiä on parituhatta. Säästötavoite on ollut tänä keväänä keskimäärin 4 000 euroa.

Osamaksulla joustoa

Matkanjärjestäjät tarjoavat myös osamaksua matkan rahoittamiseksi. Hyvää siinä on, että matkaa voi maksaa jälkikäteen.

Aurinkomatkojen ja rahoitusyhtiö Svean erämaksusopimuksella laskun voi jakaa enintään kolmelle vuodelle. Korkoa ei peritä, jos maksut maksaa pois vuodessa. Avausmaksu on silloin 19,90 euroa, laskutuspalkkio 8,90 euroa kuussa, ja matka maksaa 5 126 euroa.

Jos matkan maksaa kolmessa vuodessa, korko on 9,8 prosenttia ja hintaa kertyy 6 140 euroa.

Viime vuonna erämaksun valitsi parituhatta asiakasta. Keskiostos oli 1 450 euroa.

Finnmatkat ja Tjäreborg myyvät Nordean nettiluottoa. 5 000 euron luotolla ja kolmen vuoden maksuajalla korko on 15,5 prosenttia ja tilinhoitomaksut 144 euroa. Matkan hinnaksi tulee 6 170 euroa.

Finnmatkoilla on Aktiiviraha-vaihtoehto, joka on käytännössä Handelsbankenin myöntämä MasterCard-luottokortti. Sillä voi maksaa matkan kymmenessä erässä korottomasti. Tilinhoitopalkkio on viisi euroa laskulta, eli matka maksaa 5 050 euroa.

Jos laskun hoitaa kahdessa vuodessa, korko on 6,95 prosenttia. Lisäksi on maksettava tilinhoitopalkkiota viisi euroa kuussa ja perustamismaksua 30 euroa. Matkan hinnaksi tulee 5 520 euroa.

Luottokortti pankkilainan sijasta

Jos matkustaa velaksi, pankkilainaa kannattavampi vaihtoehto voi olla luottokortti.

Kun matkan maksaa vuodessa esimerkiksi Nordean Gold-kortilla, todellinen vuosikorko on 7,3 prosenttia ja luoton kokonaishinta 5 195 euroa.

Jos haluaa maksaa pienemmissä erissä, maksuaika on noin kolme vuotta ja todellinen vuosikorko 8,2 prosenttia. Maksettavaa kertyy silloin 5 654 euroa.

Osa pankeista tarjoaa kanta-asiakkailleen luottokortteja ilman kuukausi- ja vuosimaksuja, mikä pienentää loppulaskua. Toisissa korteissa on mukana myös matkavakuutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!