Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma elää yhä kansallismielisissä harhoissa – sepitetyn historian päälle rakennetaan ihmisvihaa

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Kerran Intiassa osuin paikalle, kun edesmennyt suomalaismytologi Ior Bock kertoi Bockin saagaa.

Yleisö oli lumoutunut: karismaattinen Bock kertoi ihmiskunnan alkukodista, joka oli Suomessa, muinaisella ”Uuden maalla”. Kaikki kieletkin ovat lähtöisin suomenruotsista ja suomesta.

Paratiisiaikamme kesti jääkauteen asti. Tarunhohtoinen, kadonnut Atlantis oli selvästi jääkauden runtelema Suomi, kertoihan sen nimikin: allt-land-is eli kaikki maa jäässä.

Minusta taas oli päivänselvää, että Bock oli lukenut tarkkaan Sigurd Wettenhovi-Aspan – viime vuosisadan alussa vaikuttaneen eksentrikon ja seikkailijan – teoksia.

Wettenhovi-Aspa julisti suomalaisten luoneen koko ihmiskulttuurin ja esimerkiksi rakentaneen Egyptin pyramidit eli ”pyhät raamit”. Hänkin todisteli heimomme ylivertaisuutta ite-kielitieteellä: Venetsia on ollut ”Veneen sija”, ja neekeri muka peräytyi termistä ”ne hahsi kus” eli ”ne haisevat kuselle”.

Wettenhovi-Aspaa taas innoittivat goottilaiset historioitsijat keskiajan Euroopasta.

1600-luvun Ruotsissa valtion virallinen kanta oli, että ruotsalaiset olivat Vanhan testamentin sankareiden suoria jälkeläisiä ja rakentaneet sivistyksen vedenpaisumuksen jälkeen.

Kolmikymmenvuotinen sota vaati tarinan, joka lietsoi kansallismieltä. Läpi meni.

Mikä nyt menee läpi? Mitkä nykymaailman vuorenvarmoista totuuksista tullaan tuomitsemaan harhoiksi? Historian sepittely ja myytithän ovat nationalismin kivijalka, houreinen pohja, jonka päälle kelpaa rakentaa kiihkoa, ylpeyttä ja ihmisvihaa.

Kiinassa avasin television ja katsoin historiallisia toimintaelokuvia, joissa japanilaiset sotilaat murhaavat ja raiskaavat. Jemenissä luin uskonoppineen selontekoa: koko arabimaailmasta puuttuu kukoistus, koska Yhdysvallat ja juutalaiset.

Israelissa holokausti oikeuttaa palestiinalaisten sorron. Venäjällä Napoleonin ja Hitlerin sotaretket todistavat nykyisetkin vainoharhat. Eikä missään hohtanut kansallinen minäkuva yhtä kirkkaana ja sokaisevana kuin Amerikassa.

Ja meillä Suomessa tuolla ”isäm maan pulustajat” ja Soldiers of Odinit, siellä ajopuuteoreetikot ja täällä hatusta vedetylle ”läntiselle arvoyhteydelle” onanoijat.

Yhteiskuntammehan on useimmilla mittareilla poikkeuksellisen onnistunut, eikä se voi johtua mistään muusta kuin poikkeuksellisesta sankaruudestamme ja ylivertaisuudestamme.

Uskokaa mihin uskotte, minä uskon Martti Vainioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!