Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylpylöitä, hiekkarantoja ja kulttuuria – tässä ovat Viron romanttiset kesäkaupungit

Kuressaaressa, Haapsalussa ja Pärnussa kohtaa menneen ajan viehätyksen.

Sirpa Pääkkönen HS

Viro pysyy vuodesta toiseen suomalaisten lomasuosikkina. Matkustaminen Viroon on halpaa ja nopeaa. Maa tarjoaa romanttisia puutalokaupunkeja, museoita, musiikkifestivaaleja, luontokohteita, historiaa, kylpylöitä ja paljon hyviä ravintoloita.

Kun Tallinna on nähty, kannattaa suunnata kesäkohteisiin. Suosituimpia ovat Kuressaari Saarenmaalla sekä Haapsalu ja Pärnu. Niissä kaikissa meri pauhaa vieressä ja palveluitakin on mukavasti.

Kauimpana on Kuressaari, jonne ajomatka Tallinnasta kestää neljä tuntia. Välissä on lauttamatka mantereelta Muhun saarelle, josta matka jatkuu Saarenmaalle.

Kuressaari: Historiaa, oopperaa ja rantaelämää

Vierailu Kuressaareen on kuin pyrähdys historiaan. Katukuvassa näkyy pieniä 1700- ja 1800-luvun tyyliin rakennettuja taloja, joita ympäröivät aidat ja puutarhat.

Talojen seinustoilla kukkivat ruusupensaat. Mukulakivikadut mutkittelevat talojen välissä ja luovat romanttista tunnelmaa.

Kuressaari säilyi historiallisessa asussa, koska Saarenmaa oli sotilastukikohta, kun Viro kuului Neuvostoliittoon. Mantereelta sinne pääsi, jos sukulaiset lähettivät kutsun. Passi piti olla mukana.

Viro sai itsenäisyytensä takaisin 1991.

Kaupungin pienessä keskustassa Raatihuoneen torilla on monta ravintolaa ja arvorakennusta.

Pohjoismaista barokkia edustava raatihuone rakennettiin 1600-luvulla. Hienosti remontoidussa rakennuksessa on nykyään matkailutoimisto ja näyttelytila.

Raatihuonetta vastapäätä kohoaa toinen arvorakennus, vaakahuone 1600-luvulta. Dolomiittikivestä rakennetussa talossa julkisivu on koristeltu hauskasti porrasmaisesti.

Sirpa Pääkkönen / HS
Kuressaaren keskustorin vaakahuone (oik.) on 1600-luvulta.
Kuressaaren keskustorin vaakahuone (oik.) on 1600-luvulta.

Muita samanlaisia rakennuksia Virossa ei ole säilynyt. Talon vierestä pääsee torille, jossa käsityöläiset, puutarhurit ja marjastajat kauppaavat tuotteitaan.

Kuressaaren tärkein nähtävyys on vallihautojen ympäröimä Piispanlinna 1300-luvulta. Osa linnasta toimii museona. Siellä voi tutustua Viron historiaan eri vuosisadoilla.

Kiinnostava on muun muassa neuvosto-Viron koteja esittelevä osasto, jossa pyykit roikkuvat narulla ja olohuoneen keskipisteenä nököttää vanha radio.

Henkilöpalvonta näyttäytyy poliittisia johtajia ja punalippuja esittelevällä osastolla. Johtajien kuvia on Vladimir Iljitš Leninistä lähtien.

Aina heinäkuussa Piispanlinna muuttuu Saarenmaan oopperajuhlien näyttämöksi. Kuressaareen matkustaa oopperaväkeä ruuhkaksi asti, joten majapaikan varausta ei kannata jättää viime tinkaan.

Sirpa Pääkkönen / HS
Piispanlinna on Baltian parhaiten säilynyt keskiaikainen linna.
Piispanlinna on Baltian parhaiten säilynyt keskiaikainen linna.

Hotellit nostavat hintoja oopperapäivien ajaksi, koska asiakkaita riittää. Vierailijoita vetävät kesällä myös kamarimusiikkipäivät ja meripäivät.

Piispanlinnan viereisessä upeassa puistossa kasvaa lehmuksia, kastanjoita, jalavia ja punapyökkejä. Siellä on pieni laululava konsertteja varten ja hieno puinen 1800-luvun paviljonki, jossa on ravintola.

Uimaranta löytyy Piispanlinnan takaa, mutta kannattaa tarkastaa veden laatu. Joskus siellä kelluu levälauttoja. Uimaan pääsee myös kylpylöihin, joita Kuressaaressa on seitsemän.

Kuressaarta kehitettiin kylpyläkaupungiksi jo 1800-luvulla, jolloin huomattiin saarelta löytyvän mudan terveysvaikutukset.

Venesatamia on kaksi. Lähellä linnaa on pieni vierasvenesatama. Joitakin kilometrejä kaupungin ulkopuolella on Roomasaaren suurempi satama.

Saarenmaalla on helppo liikkua omalla autolla. Pimeällä tosin täytyy varoa villieläimiä. Villisiat, kauriit ja ketut voivat hypätä tielle.

Kuressaaresta voi ajaa esimerkiksi saaren eteläkärkeen Sõrvesäären majakalle seuramaan selkeänä päivänä upeaa auringonlaskua. Majakka on entisöity museoksi, ja siellä voi tutustua merenkulkuun.

Alueella on ravintola. Aallonmurtajan päässä kaksi merta kohtaa toisensa.

Merien kohtauspaikoilla toisen jalan varpaita voi liottaa Itämeressä ja toisen jalan Riianlahdessa. Näkymä on hauska, kun aallot loiskivat vastakkaisiin suuntiin.

Historiallinen retkikohde lähellä Kuressaarta on myös Kaalin kraatteri. Se syntyi, kun meteoriitti sinkoutui maahan esihistoriallisella ajalla ja loi yhdeksän kraatteria.

Matkailijaryhmät viedään yleensä katsomaan suurinta kraatteria. Sen pohjalla on Kaalin järveksi kutsuttu pieni lampi, jonka pintaan ympäröivät puut heijastuvat. Kesällä siellä kukkii lumpeita.

Saarenmaan tunnuksia ovat kiviaidat, katajat ja tuulimyllyt. Vanhaan rakennuskulttuuriin kuului rakentaa aita talon ympärille. Nyt aidat ovat usein sammaleiden peitossa.

Katajat kasvavat ympäri saarta ja saavat maiseman näyttämään paikoin karulta. Kasvillisuus on kuitenkin rikas. Saarella viihtyvät muun muassa monet kämmekkälajit.

Kuressaaren tuulimylly Veski palvelee nykyään ravintolana, joka tarjoaa perinteistä virolaista ruokaa. Pihalla on joskus kansantanssiesityksiä.

Naapurisaarella Muhussa kannattaa poiketa Koguvan upeassa museokylässä. Se kertoo elämisestä maatalousyhteisössä. Ruokokattoiset talot ovat vaikuttavan näköisiä.

Muhun kansanpukuihin pukeutuneet oppaat kertovat talonpoikaiskulttuurista ja kalastuksesta.

Muhun tärppi on myös Pädasten kartano, jonka ravintola on useita kertoja valittu Viron parhaaksi ruokapaikaksi. Siellä on myös viiden tähden hotelli.

Sirpa Pääkkönen / HS
Kuressaaressa on viehättäviä pikku kujia ja katuja.
Kuressaaressa on viehättäviä pikku kujia ja katuja.
Haapsalu: Puutaloja, putiikkeja ja ravintoloita

Viron romanttisimpiin kaupunkeihin kuuluu Haapsalu. Kaupunki perustettiin jo 1200-luvulla.

Samalla vuosisadalla sinne alettiin rakentaa linnaa, joka toimii museona ja kesäisin monien kulttuuritapahtumien näyttämönä.

Linnassa esitetään muun muassa valkeasta daamista kertovaa näytelmää. Tarinan mukaan neito pukeutui kuoropojaksi päästäkseen salaa tapaamaan rakastettuaan, joka oli kirkkoherra. Neito jäi kiinni, ja hänet muurattiin elävänä kappelin seinään.

Haapsalun vanhaakaupunkia värittävät kauniit vanhat puutalot, pikkuputiikit ja monet hyvät ravintolat. Astrid Lindgrenin lastenkirjojen kuvittaja Ilon Wikland sai kuvitusideoitaan näistä pitsikoristeisista puutaloista.

Haapsalussa avattiin kymmenisen vuotta sitten koko perheen puuhapaikka Ilonin ihmeidenmaa, jossa on leikkitilaa ja näyttelyitä.

Sirpa Pääkkönen HS
Ilonin ihmeidenmaa on kunnostettu koko perheen puuhapaikaksi.
Ilonin ihmeidenmaa on kunnostettu koko perheen puuhapaikaksi.

Haapsalun rantabulevardi on viehättävä kävelykohde. Keskellä rantaa kohoaa 1800-luvun lopussa rakennettu pitsikoristeinen ja puurakenteinen paviljonki, joka on säilynyt alkuperäisessä asussaan.

Venäjän keisariperheen jäsenet vierailivat paviljongissa 1800-luvulla. Nyt siellä järjestetään konsertteja. Paviljongin ravintola tarjoaa tasokasta ruokaa.

Lyhyen matkan päässä paviljongista on Tšaikovskin penkki. Kuuluisa venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski lomaili Haapsalussa 1867.

Hänen kunniakseen pystytettiin muistopenkki Šokolaadipromenadille, jossa säveltäjä kävi ihailemassa auringonnousua ja joutsenia.

Rantaa pitkin pääsee kävelemään Haapsaluun toiseen kylpylään, Fra Mareen. Sen edustalla on uimaranta, joka kesäisin vilisee uimareita ja auringonpalvojia.

Sirpa Pääkkönen / HS
Haapsalun uimarannalla on kotoinen tunnelma.
Haapsalun uimarannalla on kotoinen tunnelma.

Lapsille hauska kohde on myös rautatieasema ja rautatiemuseo. Venäjän ylimystön arvostamaan kylpyläkaupunkiin rakennettiin rautatie Keilasta vuosina 1903–1905.

Haapsaluun valmistui komea puinen asemarakennus. Siinä on tavanomaista pidempi katoksen suojaama laituri. Nappia painamalla kuulee junan vihellyksen.

Pihassa on vanhoja historiallisia vetureita ja vaunuja. Pienessä museossa pääsee kurkistamaan rautatieläisten työhön.

Pärnu: Hiekkarantoja, kylpylöitä ja pyöräteitä

Pärnu muuttuu symbolisesti kesäpäivän tasauksen aikana Viron kesäpääkaupungiksi. Pärnunlahden rannalla sijaitsevan pikkukaupungin viehätys piilee hiekkarannassa, suurissa puistoissa ja kauniissa puutaloissa, joista monet ovat nykyään remontoitu hyvään kuntoon.

Pärnun kaupunkikuva tosin on kirjavampi kuin Kuressaaren. Pärnussa näkee monenlaista rakentamista, kuten virolaista funktionalismia, jota edustaa rantapaviljonki Rannahoone.

Valkohiekkainen ranta tuntuu jatkuvan loputtomiin, ja se on pitkälle hyvin matala. Lapset pääsevät lotraamaan lämpimässä rantavedessä ja rakentamaan hiekkalinnoja.

Pärnun ranta jaettiin 1920-luvulla kolmeen osaan: naisten rannaksi, miesten rannaksi ja yhteisrannaksi.

Naisten ranta toimii edelleen, ja siellä voi ottaa aurinkokylpyjä ilman uimapukua.

Mäntymetsien reunustamilla rannoilla kiemurtelee mukavia kävelypolkuja. Pyöräteitä on kymmeniä kilometrejä.

Sara Aaltio / HS
Vanhoja puutaloja on maalattu Pärnussa kirkkailla väreillä.
Vanhoja puutaloja on maalattu Pärnussa kirkkailla väreillä.

Kuressaaren tapaan Pärnu on tunnettu kylpyläkaupunkina. Tarjolla on muun muassa muta-, turve- ja kylmähoitoja. Kylpylöitä on nyt kahdeksan.

Pärnussa järjestetään vuoden ympäri erilaisia festivaaleja. Siellä pidetään muun muassa Hyvän ruuan festivaali, surffaus- ja rantafestivaali, katufestivaali, dokumenttielokuvien festivaali ja klassisen musiikin festivaali.

Hieman kaupungin ulkopuolella on Lottemaan teemapuisto, joka on Baltian suurin perhepuisto.

Pärnuun valmistui hiljattain uusi golfkenttä.

Pärnu on pitkään ollut suomalaisten suosikkikohde. Monet suomalaiset ovat hankkineet sieltä kakkosasunnon, ja siellä toimii Suomi-seura.

Jaan Manitski perusti Viinistuun Viron suurimman yksityisen taidemuseon ja loi matkailukohteen

Viinistu Viron pohjoisrannikolla olisi todennäköisesti hiljaisena uinuva pikkukylä, ellei liikemies Jaan Manitski olisi ryhtynyt muokkaamaan siitä matkailu- ja kulttuurikeskusta.

Sara Aaltio / HS
Jaan Manitskin luotsaamassa Viinistun taidemuseossa on noin tuhat virolaista taideteosta.
Jaan Manitskin luotsaamassa Viinistun taidemuseossa on noin tuhat virolaista taideteosta.

Nyt Viinistussa on Viron suurin yksityinen taidemuseo, hotelli, ravintola, vierasvenesatama, konserttisali ja kaksi näyttämöä kesäteatterille.

Kylä sijaitsee keskellä Lahemaan kansallispuistoa. Vieressä ovat patikkapolut, luontokohteet, hiekkarannat ja erämaat.

Manitski on paluumuuttaja. Hän asui Ruotsissa vuodet, jolloin Viro kuului Neuvostoliittoon. Hän työskenteli pankissa ja pop-yhtye Abban sijoitusneuvojana kymmenen vuotta.

Viroon hän palasi, kun maa sai itsenäisyytensä takasin 1991. Seuraavana vuonna hän toimi hetken Viron ulkoministerinä.

”Viinistu on vanha kalastajakylä, ikää yli 600 vuotta. Ennen toista maailmansotaa kylässä asui kuusisataa ihmistä. Kalastajaveneet kelluivat rannassa vieri vieressä”, Manitski kertoo.

”Kun Neuvostoliitto otti Viron haltuunsa, kyläläisiltä suljettiin pääsy merelle. Suurin osa kyläläisistä pakeni maasta.”

Hänen kalastajaisänsä päätti jättää Viron jo 1943, kun Saksa miehitti maata. Perhe pakeni veneellä Suomeen. Jaan oli silloin sylivauva.

Suomessa perhe asui vuoden, mutta rauhanehdot kielsivät virolaisten oleskelun Suomessa. Perhe siirtyi Ruotsiin.

Kun Manitski palasi Viroon, hän osti Viinistusta vanhan kalatehtaan. Siellä tuotettiin kalasäilykkeitä, joita vietiin Venäjälle.

Hän pyöritti kalatehdasta neljä vuotta, mutta vienti tyrehtyi, kun Venäjän välit Baltian maihin viilenivät.

Tehdas suljettiin 1999. Silloin piti ratkaista, mitä tiloille tapahtuisi.

”Keräsin virolaista taidetta. Kotini seinät Tallinnassa pursuivat taidetta. Tarvitsin lisää tilaa ja päätin remontoida yhden Viinistun tehdassaleista taidemuseoksi. Museo avattiin 2002.”

Nyt teoksia on noin tuhat, ja tehtaan kylkeen on rakennettu uudisrakennus. Vanhimmat teokset edustavat baltiansaksalaista taidetta, uusimmat nykytaidetta.

Sara Aaltio / HS
Taidemuseossa on esillä noin tuhat teosta.
Taidemuseossa on esillä noin tuhat teosta.

Kokoelmassa näkyvät Viron taiteen tyylisuunnat ja aikakaudet. Eniten teoksia on maailmansotien väliltä.

”Neuvostoaikojen sosialistista realismia en ole paljon ostanut, mutta kokonaisuuden vuoksi sitäkin voisi hankkia.”

Viinistussa käy kesäisin 20 000–30 000 matkailijaa. Suomalaisia saapuu paljon veneillä.

Bussillakin pääsee Tallinnasta viisi kertaa päivässä. Matkaa on noin 80 kilometriä Tallinnasta itään päin.

Konsertteja järjestetään noin kymmenen kesässä. Entiseen punatiiliseen boileritaloon mahtuu 600 kuuntelijaa.

Ensi kesänä teatteriesityksiä on nelisenkymmentä, muun muassa Harold Pinteriä ja Oscar Wilden kirjoittama Dorian Grayn muotokuva.

Viinistussa asuu vuoden ympäri noin 170 asukasta. Monet ovat leskeksi jääneitä eläkeläisnaisia. Kesällä väkimäärä moninkertaistuu, kun talvella tyhjinä seisovat talot täyttyvät kesäasukkaista.

Kalastajien rakentamat talot kohoavat vieri vieressä parin kilometrin mittaisella kylänraitilla.

Ranta näyttää kivikkoiselta, mutta Manitskin mukaan vesi on puhdasta ja uimakelpoista. Neljän kilometrin päässä siintää pikkuruinen Mohnin saari.

Hotellista järjestetään sinne kesällä retkiä. Saarella asuu vain kaksi asukasta, vartija ja hänen vaimonsa. He pitävät huolta 1800-luvulla rakennetusta majakasta ja saaren muista rakennuksista.

Manitski osti rakennukset huutokaupassa vuonna 2000.

Saari on runsaat pari kilometriä pitkä ja 250 metriä leveä. Keskiajalla siellä majaili munkkeja. Neuvostoaikana saarella asui neljä perhettä. Nyt se on matkailukohde ja marjapaikka.

”Saaren metsämansikat ovat ihania”, Manitski kehuu.

Toinenkin ylpeydenaihe hänellä on: saarella on toimivat nettiyhteydet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!