Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amsterdamissa kukat kukkivat kaduilla, taiteessa ja lautasilla – vinkit kauneimpiin kohteisiin

Amsterdamia herkullisempaa matkakohdetta viherpeukalon on vaikea keksiä.

Kaisa Viitanen
Kukkaviisaus

Hoida oikein leikkokukkia

 Leikkaa kukan tyvestä parin sentin pala. Viillä vinoon ettei imupinta tukkeudu maljakon pohjassa.

 Useimmille kukille kylmää. Puuvartisille kuumaa ensielvytykseen, muuten viileää.

 Älä aseta leikkokukkia suoraan auringonpaisteeseen.

 Tarkista ettei lähellä ole hedelmävatia. Hedelmien entsyymit saavat kukat lakastumaan ennenaikaisesti. Saman aiheuttaa valkosipuli.

 Jos haluat säästää tulppaaneja lahjaksi tai juhlaa varten, voit pitää kukkia paketissa ilman vettä muutaman päivän jääkaapissa.

Jalkakäytävä täyttyy puutarhoista

Oliivipuu kasvaa sinkkisaavissa. Tulppaanit nousevat puulaatikosta. Lilan värisenä kukkiva listeriaköynnös kiipeilee seinää pitkin naapuritalon parvekkeelle, josta tummanvihreä muratti valuu alas.

Lehmuksen juuret on peitetty kesäkukkien ruukuilla.

Amsterdam on totisesti kukkien kaupunki, ja sen asukkaat on hemmoteltu suomalaisittain katsottuna pilkkahintaisilla kasveilla.

Mutta ei Amsterdamin katukuva aina ole ollut näin viidakkomaisen rönsyävä. Parikymmentä vuotta sitten useimmat jalkakäytävät ja katujen seinustat olivat paljaita.

Muutos alkoi pikkuhiljaa asukkaiden omatoimisuudesta. Nykyään myös kaupunki tukee kukitusta lahjoittamalla multaa ja taimia niille, jotka perustavat jalkakäytäville uusia kukkapenkkejä.

Ne luovat kadulle erityisiä puolijulkisia tiloja, joissa asukkaan oma ja kaikille avoin yhdistyvät.

anna autio
Amsterdamissa kaupunki on alkanut kannustaa asukkaita loihtimaan jalkakäytäväpuutarhoja.
Amsterdamissa kaupunki on alkanut kannustaa asukkaita loihtimaan jalkakäytäväpuutarhoja.

Hollantilaistutkijat Eric van Ulden ja Sander van der Ham julkaisivat viime vuonna laajan, kylläkin Rotterdamissa tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan talon edustojen kasveilla on useita myönteisiä vaikutuksia: viihtyisyys lisääntyy ja häiriöt vähenevät.

Kasvit monipuolistavat kaupungin biodiversiteettiä ja puhdistavat ilmaa. Ne myös nostavat asuntojen arvostusta ja rahallistakin arvoa. Myös matkailijat viihtyvät kauniilla kaduilla.

Kaikki turistit eivät taida ymmärtää, että talon edustalle asetetulle penkille saa toki hetkeksi istahtaa, mutta siihen ei ole sopivaa jäädä liian pitkäksi aikaa meluamaan saati sotkemaan.

Jotkut amsterdamilaiset ovatkin asettaneet penkeilleen stop-merkkejä.

Luomutulppaaneja torilta ja pellolta

Lauantaiaamuisin luomuviljelijät kokoavat kojunsa Amsterdamin Noordermarktille.

Luomutulppaanit on viljelty ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Entistä useampi amsterdamilainen haluaa kotiinsa vain niitä.

Anna Autio
Luomutulppaaneja saa Noordermartktin kojuista.
Luomutulppaaneja saa Noordermartktin kojuista.

Paperiin kääritty kymmenen pullean kukan nippu maksaa sesongin vaiheesta riippuen noin vitosen.

Keväällä tulppaaneja voi käydä myös poimimassa itse, samaan tapaan kuin Suomessa itsepoimintamansikkaa. Luomukukkatila Annemieke’s Pluktuinilla tarjoaa myös melontaretkiä.

www.annemiekespluktuin.nl/en

Kimpputrendien luoja Pompon

Kun taidemuseot, mainostoimistot ja Amsterdamin suurin tavaratalo Bijenkorf tarvitsevat kukkia, ne kääntyvät Pomponin puoleen.

Noordermarktin kulmalla palveleva pikkuliike on amsterdamilainen käsite. Täällä ei ole valmiita kimppuja, vaan Hilde ja Joost Baart valmistavat jokaiselle asiakkaalle oman.

Kauppa tunnetaan kimpuista, joissa jokainen kasvi on erilainen. Joukossa on kukkivia puunoksia ja harvinaisia pienissä erissä saatavia kukkia. Kimput ovat ilmavia, seurattuja ja matkittuja taideteoksia.

Pompon, Prinsengracht 8–10.

Herbaario elää ilman ihmistä
Anna Autio
Tätä herbaariota ei tarvitse kastella.
Tätä herbaariota ei tarvitse kastella.

Hollantilaisten kasvi-innostus löytää jatkuvasti uusia muotoja. Kasvitaiteilija Jonael van der Sloot on kehittänyt itsestään huolehtivan, elävän herbaarion.

Erikokoisiin pulloihin istutetut kasvit ja sammaleet pärjäävät ilman hoitoa ja kastelua, koska niitä valaiseva lamppu lämmittää ja höyrystää vettä. Vesi tiivistyy ylös noustessaan ja valuu sateena alas multaan.

www.spruitje.nu

Aalsmeerin hillitön kukkahuutokauppa

Herätyskello on ajastettava aikaiseksi, jos mielii nähdä, miten kukkia nykyään myydään.

Amsterdamista pääsee bussilla puolessa tunnissa Aalsmeeriin, jossa odottaa valtava 200 jalkapallokentän kokoinen rakennus ja sen edustalla lukematon määrä rekkoja.

Flora Holland on hollantilaisten kukkaviljelijöiden osuuskunta, joka hoitaa kukkien huutokaupan. Päivittäin osuuskunta myy 45 miljoonaa kukkaa, mikä on yli puolet koko maailman kukkabisneksestä.

Aamuseitsemältä vierailijat pääsevät kulkemaan hallista toiseen katonrajaan rakennettua siltaa pitkin. Sadat minitrukit kiidättävät värikkäitä rullakoita.

Siinä menee pinkkiä gerberaa, tuhansia kappaleita. Tuolla on ruusuja, todennäköisesti Afrikasta.

Kukkateollisuus on valumassa halvan tuotannon maihin. Iso osa ruusuista tulee Keniasta ja Etiopiasta.

Myös Kolumbian rooli nousee. Sieltä kukat ovat taittaneet matkaa 37 vuorokautta rahtilaivan pimeässä kylmiössä, lähes elintoiminnot hyydyttävässä koomassa.

Nyt kukat vaihtavat omistajaa. Suuressa salissa suurostajat istuvat tietokoneidensa ääressä ja osallistuvat sähköiseen huutokauppaan.

Se toimii päinvastoin kuin perinteinen huutokauppa. Kun kello alkaa käydä, kukan kappalehinta alkaa laskea.

Kokeneet ostajat odottavat tovin mutta eivät liian kauan, muuten erä menee muille. Kahviossa tuottajat seuraavat silmä kovana ansioitaan.

Kevään juhlasesonki nostaa hintoja. Kesän helteillä kysyntää on vähän, ja hinnat putoavat.

Kahdessa tunnissa kaupanteosta kukat ovat jo kylmennetyissä rekoissa matkalla tilaajille, kukkakauppoihin ympäri Eurooppaa.

Vain kuihtuakseen viikossa parissa.

Aalsmeerin kukkahuutokauppa. Liput 7 euroa, 6–11-vuotiailta 4 euroa.

Anna Autio
Keväällä Amsterdamin tulppaanifestivaalin aikaan kaupungilla kukkii puoli miljoonaa eri lajista tulppaania.
Keväällä Amsterdamin tulppaanifestivaalin aikaan kaupungilla kukkii puoli miljoonaa eri lajista tulppaania.
Tulppaanimanian muistolle

Puolet Amsterdamin asukkaista on syntynyt ulkomailla. Kaupunkilaisilla on peräti 180 kansallisuutta, mikä on enemmän kuin missään muualla.

Myös hollantilaisten kansalliskukaksi mielletty tulppaani on siirtolainen, joka saapui maahan Turkista 1593.

Alun perin se on kotoisin Keski-Aasiasta, Kazakstanin ja Afganistanin seuduilta.

Leidenin kasvitieteellisen puutarhan tieteilijä Carolus Clusius huomasi tulppaanien viihtyvän täkäläisessä hiekkamaassa ja ryhtyi viljelemään niitä.

Alkuun tulppaanit olivat yläluokan himottu statussymboli. Niiden arvo nousi, ja sipuleita havittelevien ihmisten määrä kasvoi.

Moni ryhtyi keinottelemaan ja panttaamaan omaisuuttaan. Lopulta yhden tulppaanisipulin hinnalla olisi voinut ostaa talon.

Hullua tulppaanimaniaa seurasi maailman ensimmäinen pörssiromahdus 1637. Virus pilasi sipulit, niiden arvo romahti, ja moni menetti kotinsa, kaiken.

Rijksmuseon oppaat kertaavat tulppaanien tarinaa esitellessään kuuluisia kultakauden kukkamaalauksia.

Yksi niistä on Hans Bollongierin kukka-asetelma, jonka hän maalasi kaksi vuotta tulppaaniromahduksen jälkeen. Sen ajan teoksissa tulppaanit edustavat hetken hurmosta ja elämän katoavaisuutta.

Sisäpihat avautuvat jälleen kävijöille

Jos Amsterdamia katsoisi linnun perspektiivistä, näkisi kortteleiden sisäpuolelle jäävät vihreät alueet.

Anna Autio
Van Loon museon puutarhassa viihtyvät myös vapaat papukaijat.
Van Loon museon puutarhassa viihtyvät myös vapaat papukaijat.

Kerran vuodessa osa kaupungin asukkaista avaa sisäpihapuutarhansa.

Useimmille sisäpihoille pääsee ainoastaan kulkemalla asuntojen läpi, joten kävijä näkee samalla myös kanavatalojen komeita sisustuksia.

Tänä vuonna Open Garden Days järjestetään 17.–19. kesäkuuta.

Kahden päivän lippu maksaa 18 euroa. Tapahtumassa on mukana 25 puutarhaa.

Pihoilla on tarjolla syötävää, musiikkia ja viherpeukalohenkistä keskusteluseuraa.

Tapahtumaa järjestää Van Loonin museo, jolla on kaupungin kenties kaunein muotopuutarha. Siellä voi käydä ympäri vuoden.

Van Loonin museo, Keizersgracht 672.

Paikallisten vinkit kukkamatkailijalle

Suosi: Toreilla leikkokukat ovat halvimpia. Maanantaisin Prinsengracht-kanaalin laidassa Amstelveldin aukion pieni taimitori on viihtyisä. Vierailu puutarhamyymälä Intratuinissa Frankendaelin puiston reunassa saa manaamaan, jos et tullut pakettiautolla. Siemenet ja sipulipussit mahtuvat onneksi kassiin.

Vältä: Singelin kukkatoria, ellet kerää jääkaappimagneetteja. Paikalliset karttavat tätä turistirysää, jossa ylihintaiset sipulit voivat olla myös vanhentuneita.

Nousussa: Vaikka Amsterdamissa näkee kahviloissa ja kampaamoissakin metrin korkuisia jättikimppuja, floristit suosivat nyt pienten maljakoiden ryhmiä, joissa on vain yksi tai muutama kukka per maljakko.

Tämä tyyli sopii hyvin Suomeen, jossa kukat ovat kalliita. Pöytäkattauksessa minimaljakot voi nostaa yhtenäisen korokkeen päälle, mutta varmista, etteivät ne estä näköyhteyttä pöytäseuralaisiin.

Tulossa: Kukkien kotiinkuljetuspalvelu viikoittaisten vihanneskassien tapaan. Viljelijä päättää, mitä kauden kukkia ilmavaan sekakimppuun tulee. Yrittäjä harkitsee parhaillaan palvelun laajentamista Suomeen.

Bloononline.nl

Anna Autio
Keukenhof on maailman suurin kukkapuutarha. Kahden kuukauden kukintaa varten kylvetään seitsemän miljoonaa kukkasipulia.
Keukenhof on maailman suurin kukkapuutarha. Kahden kuukauden kukintaa varten kylvetään seitsemän miljoonaa kukkasipulia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!