Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vinkit matkalle: Tanska on koko perheen kompakti autolomakohde

Loman kohokohtia ovat vanhat linnat, jylhä Pohjanmeri, herkullinen kalaruoka ja tietysti Legoland. Upeita hiekkarantoja on riittämiin, sillä saarivaltiossa meri on aina lähellä.

Annukka Oksanen
Viiniä, vuoria ja linnan kummitus

Mustaherukkainen tuoksu tuo mieleen Sauvignon Blancin. Nuori, pirskahteleva viini on pullotettu vasta pari päivää sitten.

Rypäle ei kuitenkaan ole Sauvignon Blanc, vaan saksalaisten pohjoisille viinialueille kehittämänä Solaris.

Niels ja Nina Finkin Vejrhøj Vin -viinitila Sjellannin saaren länsirannikolla kuuluu Tanskan kasvavaan viinitilojen joukkoon.

”Moreeninen, etelään viettävä rinne on hyvä viinille”, selostaa sommelieriksi finanssiuransa jälkeen opiskellut Niels Fink ja lampsii köynnöstensä välissä.

Finkien viinitila sijaitsee Odsherredissa, Tanskan suurimmassa kesämökkikunnassa tunnin ajomatkan päässä Kööpenhaminan lentokentältä.

Annukka Oksanen
Odsherredissä eletään viinibuumia.
Odsherredissä eletään viinibuumia.

Vasta valmistuneessa tilarakennuksessa on myös viininmaisteluhuone ja pieni terassi. Siihen vieressä kulkevan suositun vaellusreitin kulkijat voivat istahtaa lasilliselle.

Parin kilometrin päässä jyhkeän Dragsholmin linnan metsässä kykkii keittiömestari Claus Henriksen. Hän nyppii varvikosta ketunleipiä, hennonvioletteja villiorvokkeja ja rehottavaa karhunlaukkaa.

Amerikkalainen filmiryhmä kuvaa Henrikseniä. Huippuravintola Nomassa kannuksensa hankkinut Henriksen on tottunut siihen, sillä Dragsholm on yksi pohjoismaisen keittiön tunnetuimpia ravintoloita.

”Lääninparoni, linnaa hallinnut Georg Frederik Otto Zyptphen-Adeler muutti alueen historiaa 1800-luvulla, sillä hän teki aloitteen ympäröivän vuonon kuivaamisesta maanviljelysmaaksi”, kertoo linnan omistajaperheen poika ja linnan toimintaa johtava Mads Bøttger.

Alueesta tuli yksi Tanskan vihannesaitoista.

Linna on luksushotelli mutta myös koko perheen retkikohde, sillä Tanskan vanhimmassa asutussa linnassa häilyy kummitus ja sitä kiertää komea vallihauta.

Kesällä nurmikoita järsivät vuohet ja lampaat.

Linnakin aloittelee viininviljelyä, sillä se haluaa käyttää ravintoloissaan mahdollisimman paljon omia raaka-aineita.

Ruotsalainen Ola Saltin on yksi Odsherredin kesämökkiläisistä, on ollut jo 30 vuotta. Hän rakastaa jääkauden kumpuileviksi puristamia kukkuloita ja Kattegatin poukaman lahden hiekkaisia rantoja.

Tanskalaiset kutsuvat niitä vuoriksi (Bjergene), ja Unesco on ottanut ne mukaan luontokohteiden geopuistoihin.

Annukka Oksanen
Ruotsalainen käsikirjoittaja Ola Saltin on mökkeillyt Odsherredissä jo yli 30 vuotta. Hän sanoo maisemia "epätanskalaisiksi".
Ruotsalainen käsikirjoittaja Ola Saltin on mökkeillyt Odsherredissä jo yli 30 vuotta. Hän sanoo maisemia "epätanskalaisiksi".

”Eihän tämä ole Tanskaa, kaverit Ruotsista sanovat tänne tullessaan. Ruotsalaiselle ’vuoret’ on tietty vitsi, eihän korkein kohta ole kuin 121 metriä”, Saltin selostaa.

121 metrin korkeuteen nousevan kukkulan päällä on pyöreä kumpu, Vejrhøjn pronssikautinen muinaishauta. Kumpuhautoja näkee tanskalaispelloilla usein. Ensimmäiset ovat tiettävästi jo kivikaudelta ja viimeiset viikinkiaikojen loppuvuosilta.

Saltin kertoo, kuinka aamukävelyllä voi nähdä kööpenhaminalaiskokkeja keräämässä levää rannalta gourmetannoksiin ja leijalautailijoiden nousevan meren päällä ilmaan puhurissa.

Mäkisillä teillä kopsuttelee ratsastajia ja suihkii maantiepyöräilijöiden ryhmiä. Ulkoilijalle riittää vaihtoehtoja.

”Ystävät Ruotsista purjehtivat tänne ja ankkuroivat tuohon lahdelle, tai sitten he pysähtyvät tässä pariksi päiväksi automatkallaan Eurooppaan”, Saltin kertoo.

Århusista on tullut kansainvälinen suosikki

Hurja gladiaattoritaistelu! Gladiaattorien miekkoja, kilpiä ja muinaisen Pompeijin aarteita voi ihmetellä Moesgaard-museossa Tanskan toiseksi suurimman kaupungin Århusin naapurissa.

Vanhaa kulttuuria esittelevässä suurnäyttelyssä viihtyy koko perhe. Moderni museorakennus on matkan arvoinen myös arkkitehtuurin ystäville.

Arkkitehtuurista kiinnostuneille Århusissa on tarjolla muitakin herkkuja, Arne Jacobsenin suunnittelema kaupungintalo, 1930-luvulla rakennettu yliopistokampus ja satamarannan modernit asuintalot.

Århus markkinoi itseään ”modernina suurkaupunkikokemuksena”, mitä se ei ole. Sen sijaan Århus on sympaattinen Tanskan kakkoskaupunki.

Jos Tanskan-matkallaan haluaa jättää Kööpenhaminan kokonaan väliin, Århus on erinomainen korvaava kohde. Pienen mittakaavansa takia se on helppo myös nuorimmille kaupunkikulkijoille.

Århusin kanavarannoilla kuljeskellessa ja istuskellessa ja Den Gamle By -ulkoilmamuseota tutkiessa kuluu helposti päivä. Århus onkin nousemassa pienimuotoiseksi kansainväliseksi suosikkikohteeksi. Vuonna 2017 Århus on yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista.

Kaupunkikierroksen voi päättää ARoS-taidemuseon ylimpään kerrokseen, josta Århusia voi katsella kaikissa sateenkaaren väreissä Olafur Eliassonin Your Rainbow Panorama -teoksen läpi.

David Borland / mvphotos
Olafur Eliassonin Rainbow Panorama -teoksesta voi tarkastella Århusissa kaikissa sateenkaaren väreissä.
Olafur Eliassonin Rainbow Panorama -teoksesta voi tarkastella Århusissa kaikissa sateenkaaren väreissä.
Vaeltava hiekkadyyni ja kalaherkkuja Skagenissa

Neliökilometrin laajuinen ja 20 metrin korkuinen hiekkadyyni tukehduttaa alleen kasvit ja peittää vähitellen teitä. Råbjerg Milen vaeltavan hiekkadyynin päälle kavunneesta tuntuu kuin Saharassa olisi.

1700-luvun lopussa hiekka valtasi yhden Skagenin kirkoista niin, että kuningas määräsi herran huoneen pois käytöstä. Nyt maan pinnalle näkyy enää Den tilsandede kirken torni.

mvphotos
Råbjerg Milenin vaeltava hiekkadyyni tuo mieleen Saharan.
Råbjerg Milenin vaeltava hiekkadyyni tuo mieleen Saharan.

Hiekkarantojen ystäville Tanskan pohjoisimman kärjen Skagen on ylittämätön paikka.

Tanska loppuu Grenenin hiekkaniemen kärkeen. Kärki on suosittu kuvauspaikka, sillä se on maailmassa harvinaisuus, kahden meren eli Pohjanmeren ja Itämeren kohtauspaikka.

Kattegatin ja Skagerrakin ristiaallokossa uiminen on kielletty vaarallisten virtausten takia. Muualla Skagenissa uiminen onnistuu kyllä.

Skagen on suloinen piparkakkukaupunki pienine taloineen ja salkoruusupuutarhoineen. Hieman kauempana hiekkaista nummimaisemaa täplittävät ruoho- ja olkikattoiset kesämökit.

Jos pitää kalasta, merenelävistä ja smörrebrödeistä, Skagenista saa ikimuistettavia aterioita. Tanska ei ole halpa maa, joten ravintola-aterioihin kuluu rahaa ainakin yhtä paljon kuin Suomessa.

Skagen on myös yksi Tanskan parhaista kulttuurikohteista siellä runsaat sata vuotta sitten asuneen taiteilijayhteisön takia. Skagen-maalareiksi kutsutulla ryhmällä on Tanskassa samanlainen kulttuurinen asema kuin Suomessa kultakauden taiteilijoilla.

Skagenin taidemuseon lisäksi kannattaa piipahtaa Anna ja Michael Ancherin kotimuseossa. Vanha talo on kiehtova jo itsessään, ja seinillä oleva taide lähes pakahduttaa aikakaudesta kiinnostuneen.

Bunkkereita, Pohjanmeri ja yli tuhatvuotinen kaupunki

Kun Skagenista lähtee ajelemaan etelään pitkin Jyllannin länsirannikkoa, vieressä möyryää hurja Pohjanmeri.

Siellä täällä hiekkarannalla nököttää saksalaisten miehityksensä aikana (1940–1945) rakentamia bunkkereita. Mieleen tulee Normandia.

Mitä etelämmäksi mennään, sitä tiuhempaan rannoilla kuulee saksaa. Tanska on etelänaapureille suosittu lomakohde.

Rannikolla on useita vanhoja kylpylähotelleja, ja Michelin-tähden arvoista ruokaa löytyy myös. Skottikokki Paul Cunninghamin olkikattoinen Henne Kirkeby Kro on niin suosittu, että varaukset kannattaa tehdä todella hyvissä ajoin.

Rantatien varressa on myös Ribe, Tanskan vanhin kaupunki. Aivan 700-luvun alussa perustettu Ribe on ollut viikinkien kauppapaikka, ja viikinkihistoriaan voi tutustua Riben viikinkikeskuksessa.

Lapsille viikinkikeskuksessa on paljon tekemistä kolikoiden lyömisestä viikinkitaistelutaitojen harjoitteluun.

Keskukseen kuuluu myös maatila runsaan tuhannen vuoden takaa.

Kun Ribestä jatkaa etelään, ollaankin kohta jo Saksassa. Talvikaudella voisi pysähtyä osterisafarille, sillä osterit ovat kylmän kauden herkku.

Kesällä voi joko jatkaa keskiseen Eurooppaan tai kurvata takaisin pohjoiseen Legolandin kautta.

Christophe BOISVIEUX / mvphotos
Legoland on lapsiperheiden ikisuosikki Billundissa.
Legoland on lapsiperheiden ikisuosikki Billundissa.
Legoland laajeni Ninjago-maailmalla

Jos suomalaiset Tanskasta jonkin lomapaikan Kööpenhaminan lisäksi tietävät, se on Legoland. Koulujen loma-aikana huvipuistossa kuulee välillä niin tiuhaan suomea, että voisi erehtyä maasta.

Billundissa sijaitsevan Legolandin tämän vuoden uutuus on yli 5 000 neliömetrin kokoinen Ninjago-maailma, jossa voi testata ja harjoitella omia ninjantaitojaan esimerkiksi kiipeilyseinällä ja 3D-lasit päässä seikkailemalla.

Alue on Legolandin suurin yksittäinen investointi kautta aikojen.

Billundissa on Legolandin lisäksi Lalandia-huvipuisto, joten kannattaa varata ainakin kaksi päivää, jos haluaa käydä molemmissa. Pelkästään Legolandissakin saa helposti kulumaan kaksi päivää, ainakin lapsimatkailijoiden mielestä.

annukka oksanen
Bjergene-kukkulat ovat nousevat jopa 121 metrin korkeuteen. Paikka on yksi Tanskan korkeimmista.
Bjergene-kukkulat ovat nousevat jopa 121 metrin korkeuteen. Paikka on yksi Tanskan korkeimmista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!