Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysynnän ja tarjonnan laki horjuu turismissa – moni suosittu matkakohde joutuu rajoittamaan matkailijamäärää

Matka
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Kun markkinatalouden ytimen muodostava kysynnän ja tarjonnan laki on tasapainossa, sitä ei edes huomaa. Niin pitää ollakin, sillä se on merkki talouden tehokkaasta toiminnasta.

Kuluttaja huomaa nopeasti, jos tasapaino alkaa järkkyä. Otetaan esimerkiksi turismiteollisuus ja alkava kesälomakausi.

Aloitetaan Turkista, eurooppalaisten suosikkikohteesta. Euroopan suurimman matkanjärjestäjän TUI:n Turkin-lomien varaukset kesäksi ovat laskeneet 40 prosenttia viimevuotisesta.

Eurooppalaiset lomailijat pelkäävät terrori-iskuja ja Isisiä.

Jos varaukset vähenevät yhdessä kohteessa kymmeniä prosentteja, se tarkoittaa tungosta ja korkeita hintoja toisissa. Näin, koska lomien kokonaiskysyntä ei laske, vaan pikemminkin kasvaa.

Eurooppa on alkanut toipua kriisistä, ja halpa öljy on jättänyt ihmisten budjetteihin lomavaraa. Nyt reissataan!

Kreikkaan, Espanjaan ja Portugaliin on tulossa ahdasta. Suosituimpia kohteita varjostaa suomalaisten joulukinkkujen kohtalo: ne uhkaavat loppua kesken.

Esimerkiksi Mallorcalle olisi enemmän menijöitä kuin saari voi ottaa. Se on saaren taloudelle hyväksi mutta pahaksi esimerkiksi kapasiteettinsa ylärajoilla toimivalle viemärijärjestelmälle.

Kysyntä on kasvanut niin kovasti, ettei tarjonta enää pysty vastaamaan siihen. Näin käy silloin, kun tarjoaja arvioi, ettei turismin tuotto kata sen aiheuttamia kuluja ja kulumia.

Kuluiksi ja kulumiksi tarjoajat eivät laske pelkkää aineellista omaisuutta, kuten viemärijärjestelmää, vaan yhä useammin myös aineetonta omaisuutta eli kohteen ominaispiirteiden häviämisen.

Barcelona on pannut hotellilisenssit jäihin, jotta kaupunki ei tallaannu turistivyöryn alle. Thaimaa sulkee Koh Tachain saaren matkailijoilta, jotta saaren luonto säilyy.

Berliini rajoittaa asuntojen Airbnb-vuokrapalvelua, koska se on alkanut aiheuttaa kaupunkiin asuntopulaa. Kööpenhaminassa poliitikot ovat alkaneet pohtia samaa.

Britanniassa St Ives’n rannikkokaupunki aikoo rajoittaa kakkoskotien ostamista alueeltaan.

Rajoitukset ärsyttävät matkailijoita, mutta kohteiden näkökulmasta ne voivat olla taloudellisesti ja strategisesti järkeviä. Jos bisneksen ydin eli itse kohde ominaispiirteineen tuhoutuu, tulevaisuudessa ei ole mitä myydä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!