Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi tutkii, onko suomalaisten luottokorttitietoja joutunut vääriin käsiin hotellivaraussivustolla – uskaltaako hotellin varata netissä?

Keskusrikospoliisin tutkinnassa on 400 epäilyä, että luottokorttitietoja olisi viety Hotels.com-sivuston kautta. Näin maksat turvallisesti verkossa.

Matka
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Myös omien laitteiden tietoturva kannattaa pitää ajan tasalla, jos tekee ostoksia verkossa.
Myös omien laitteiden tietoturva kannattaa pitää ajan tasalla, jos tekee ostoksia verkossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Matkan varaaminen netissä on jo niin arkipäivää, että turvallisuusasioita ei aina tule mietittyä.

Alkuvuodesta kävi ilmi, että keskusrikospoliisi tutkii epäilyjä, joiden mukaan suomalaistenkin luottokorttitietoja olisi joutunut vääriin käsiin suositun Hotels.com-sivuston kautta. Tietoviikko-lehden mukaan krp:lle on tänä vuonna tullut jo 400 Hotels.com-tapausta.

Onko enää turvallista varata matkoja netissä?

Kysyimme asiaa Nets-maksukorttiyhtiön korttiturvallisuuspäälliköltä Kalle Varmolalta.

”Yleisesti voidaan sanoa, että verkossa maksaminen on hyvin turvallista ja kortinhaltija on hyvin suojattu väärinkäyttöä vastaan. Jos maksamiseen käyttää tunnettuja palveluntarjoajia ja kauppiaita ja maksaa käyttäen todentamispalveluja, ei asiassa pitäisi olla ongelmaa.”

Mistä tietää, mihin sivustoon voi luottaa, jos edes iso toimija kuten Hotels.com ei välttämättä ole luotettava?

”Ostoksia tehdessä kannattaa suosia vahvaa tunnistamista tukevia sivustoja, joilla on käytössä Verified by Visa tai Master Card Secure Code. Jos sivusto ei tue vahvaa tunnistamista, varmista, että selainikkunan alareunassa näkyy ehjä avain tai lukittu lukko ja että selaimen osoiterivillä on http:n sijaan https://.

Kannattaa tutustua liikkeeseen esimerkiksi googlaamalla. Niin voi löytää kommentteja kauppiaasta.

Kortinkäyttäjän pitää itse muistaa pitää oman tietokoneen ohjelmisto ja tietoturvat ajan tasalla, kun tekee ostoksia verkossa. Jotkut pankit tarjoavat mahdollisuutta asettaa luottokortille netti- ja maarajoituksia, jos ne sopivat omaan käyttöön.”

Milloin hälytyskellojen pitäisi soida?

”Internetissä kannattaa muistaa, että ilmaisia lounaita ei ole. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat erilaiset tilausansat, joihin kortinkäyttäjiä voidaan huijata.

Tilausansa on kyseessä, kun sosiaalisessa mediassa tai millä tahansa nettisivulla silmiin osuu ilmoitus, jossa kallis tuote luvataan poikkeuksellisen halvalla. Tuotteina voivat olla esimerkiksi laihdutuspillerit tai euron iPhone.”

Millaisia hujiaustapaukset yleensä ovat?

”Väärinkäyttö on siirtynyt koko ajan enemmän internetiin, koska luottokorttitietojen varastaminen internetistä alkaa olla helpompaa kuin yksittäiseltä ihmiseltä olisi fyysisen kortin varastaminen.

Tästä esimerkkinä on, että asiakkaan laskulle ilmestyy jokin omituinen nettiveloitus, jota asiakas ei tunnista. Silloin on kyseessä etämyyntiväärinkäyttö. Voi olla myös tilanteita, joissa kortilla nostetaan käteistä lähes samaan aikaan kahdessa eri maanosassa, eli kortti on kopioitu.

Väärinkäytöksiä ovat myös erilaiset esimerkiksi varastetulla kortilla tehdyt ostot.”

Miten pitää toimia, jos epäilee tulleensa huijatuksi luottokorttiostoksilla?

”Jos huomaa joutuneensa petoksen uhriksi, tulee välittömästi ottaa yhteys kortin myöntäjään. Kortinsulkunumero kannattaa olla valmiiksi tallennettuna kännykän muistiin.

Jos asiakas toimii korttiehtojen mukaisesti, vastuu mahdollisesta väärinkäytöstä ei jää hänelle.

Lisätietoja turvallisesta korttimaksamisesta on sivustolla Korttiturvallisuus.fi. Siellä on kattavat ohjeet kortinkäyttäjälle.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!