Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on maailmanluokan kansallisaarre, emmekä edes tajua sitä

Matka
 
Riku Rantala
Riku Rantala
Kirjoittaja on lauantain kolumnisti.

Piipahdin muutama viikko sitten pitkästä aikaa Kolilla, Pohjois-Karjalassa. Näkymä vaaran korkeimmalta huipulta, Ukko-Kolilta, oli häikäisevä: 253 metriä alempana Pielisjärven pinnalla kellui jäälauttoja samalla, kun kymmenet saaret hehkuivat vihreyttään kevätauringossa.

Vaikka Suomessa vuodenaikojen parhaat puolet näyttäytyvät harmittavan pikaisesti, Kolia pukee keli kuin keli. Kuvittelin ympärilleni talven ja tykkylumiset kuuset tai keskikesällä ilta-auringon vaaleanpunaiseksi värjäämät kvartsiittikalliot.

Ei mikään ihme, että tämä on inspiroinut kuvataiteilijoita, säveltäjiä ja runoilijoita, ajattelin. Teki mieli jäädä viikoksi samoilemaan. Mutta aikaa oli vartti. Sitten vuokra-auto olisi suunnattava kohti Joensuuta ja ruuhka-Suomen murheita.

Pettyneenä kajautin muinaiseen uhrihalkeamaan muutaman karkeuden.

Matkalla kotiin mietin maapallon ikonisia panoraamoja. Useimpia niistä olen saanut työkseni katsastaa.

Himalajan huiput lähes silmät sokaisevilla, hohtavilla lumihangilla. Andien alkuperäisasukkaiden vuorenrinteille raatamat pengerrysviljelmät, jotka laskevat Urubamba-joen laaksoon kuin heilimöivät portaat.

Polynesian paratiisisaaret ja kymmenien metrien näkyvyys kirkkaassa vedessä. Pystyyn kuolleet ikivanhat puut vasten satoja metrejä korkeita hiekkadyynejä Namibian aavikolla. Auringonnousu Amazonilla, kun planeetan keuhkot heräävät täyteen kaikkeuteensa.

Näiden rinnallakin Kolin suomalainen kansallismaisema nousee kevyesti kärkikolmikkoon. Järjestys palkintopallilla riippuu päivän tunnelmasta. Voi se ykkönenkin olla.

Suomessa emme aina itsekään ymmärrä, millaisia maailmanluokan luontomatkailukohteita maassamme on – ja miten muhkeita luontoarvoja kansalliseen taseeseemme on kirjattu.

Ne ovat arvoja sinänsä, mutta myös täysin alikäytettyjä resursseja. Voi olla, että vasta lastenlastemme lasten sukupolvi onnistuu markkinoimaan niistä todellisen ekomatkailuhitin.

Siihen asti nykypolvien pitäisi pitää leiviskä kunnossa. Kolilta katsottuna talvivaarat ja maamme parturoiva tehometsätalous edustavat samaa lyhytnäköisyyttä kuin Venäjän touhu, kun se 150 vuotta sitten myi Alaskan polkuhintaan Amerikalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!