Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin boheemi puoli – vinkit kulttuuriväen suosikkikohteisiin

Boheemien Pietarissa pukeudutaan mustaan ja harmaaseen. Välillä livahdetaan filharmonian konserttiin katsomaan jumalaisia naisia. Ksenija Goštšitskaja toimi HS:n paikallisoppaana ja vinkkasi parhaat paikat.

Anneli Ahonen
Pietarin filharmonian sädehtivät naiset

Kaupungin parhaiden klassisen musiikin konserttien lisäksi Pietarin filharmoniaan kannattaa mennä ilmielävien nähtävyyksien takia. Nimittäin katsomaan tyylikkäitä ladyja.

”Kuulijoina on aina jumalaisia mummoja, jotka pukeutuvat timantteihin ja käsineisiin”, kuvaa pietarilainen toimittaja Ksenija Goštšitskaja. Hän valitsi tätä juttua varten omat suosikkipaikkansa Pietarissa.

Konserttiliput ovat ruplan kurssin takia huokeita. Jos matkabudjetti on kuitenkin todella niukka tai lompakko hukassa, kannattaa koettaa Goštšitskajan opiskeluaikaista konstia:

Mene kahville viereiseen hienostohotelli Grand Hotel Europeen. Siellä kahvikuppi on tyyris mutta halvempi kuin konserttilippu. Jätä päällysvaatteet kahvilaan ja pujahda konserttiin väliajalla.

Nikolai Gontar
Pietarin filharmonian konsertissa soi klassinen musiikki. Kuuntelijat koristautuvat timantein.
Pietarin filharmonian konsertissa soi klassinen musiikki. Kuuntelijat koristautuvat timantein.

”Se toimii. Ylhäällä parvella voi seisoa.”

Pietarin filharmonian suuri sali. Mihailovskaja-katu 2. Liput 600–2 000 ruplaa (8–27 euroa). www.philharmonia.spb.ru/en/

Romantiikkaa puistopaviljongissa

Kun kesäaurinko lämmittää jo kunnolla, kauneutta ja harmoniaa elämäänsä kaipaavat suuntaavat Mihailovin puiston paviljongille. Höyryävä kuppi teetä tai lasi pirskahtelevaa kuohuviiniä ovat hyvä valinta nautittaviksi ulkokahvilassa.

”Romanttinen paikka, joka sopii pariskunnille”, huomauttaa Goštšitskaja.

Nikolai Gontar
Mihailovin puiston paviljonki kutsuu romanttiseen tapaamiseen.
Mihailovin puiston paviljonki kutsuu romanttiseen tapaamiseen.

Juuri tähän tarkoitukseen – tai vaikkapa kortinpeluuseen – arkkitehti Carlo Rossi paikan alun perin suunnittelikin.

Vastapäinen Mars-kenttä muuttuu kesällä kaupunkilaisten olohuoneeksi. Sen nurmikoilla saa vapaasti telmiä, pitää bänditreenejä tai järjestää syntymäpäiviä, mikä ei ole itsestäänselvää Pietarin puistoalueilla.

Mihailovin puisto. Sisäänkäynti Verikirkon vierestä, Kanal Gribojedova 26. Paviljonki Moika-kanavan lähellä. en.rusmuseum.ru/mikhailovsky-garden/history

Maagiset kirkot

Kristuksen kirkastumisen katedraali hallitsee aukiota, jonka toisella puolella kaartuu Suomen Pietarin-pääkonsulaatti. Goštšitskajalle kirkko on erityinen.

”Se on maaginen. Avokätisin rahoitus meni aikanaan kirkkotaiteeseen, joten pyhäköissä tekivät töitä parhaat taiteilijat.”

Toisen maailmansodan ja Leningradin piirityksen aikaan kirkon kellari muutettiin pommisuojaksi. Tarinan mukaan siellä piileskeli pieni Joseph Brodsky, pietarilaisälykköjen ja Goštšitskajan suosikkirunoilija.

Tuoreempi historiankirjoitus kertoo, että Venäjän presidentti Vladimir Putin kastettiin samaisessa kirkossa. Katedraali on toimiva kirkko.

Toinen suosikeista on Pietarin tunnetuimpiin turistinähtävyyksiin lukeutuva Verikirkko, joka rakennettiin 1883–1907 tsaari Aleksanteri II:n muistoksi tämän murhapaikalle.

Arkkitehtuuriltaan se muistuttaa ylenpalttisesti koristeltua piparkakkutaloa. Nykyään se on museo.

Ksenija Goštšitskajalle mosaiikein koristeltu Verikirkko symboloi sitä, kuinka elämä voittaa kuoleman.
Ksenija Goštšitskajalle mosaiikein koristeltu Verikirkko symboloi sitä, kuinka elämä voittaa kuoleman.

”Kirkko kuvastaa venäläistä sielua, sitä miten elämä voittaa kuoleman. Se on kaunis ortodoksinen vertauskuva.”

Kristuksen kirkastumisen katedraali. Preobraženskaja ploštšad 1. www.preobragenskiy.cerkov.ru

Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali. Naberežnaja kanala Gribojedova 26 A. Avoinna 10.30–18, ke suljettu. Lippu 250 ruplaa (3 euroa).

Herkkupaloja 1920-luvun lastenkirjallisuudesta

Perinteikäs kirjakauppa-kahvila Podpisnye izdanija sijaitsee Liteinyn valtakadulla muutaman harppauksen päässä Kristuksen kirkastumisen katedraalista.

Korkeassa ja valoisassa kaupassa on mukava pitää sadetta tai muuten vain tutkiskella harvinaisia niteitä. Matkalukemiseksi Goštšitskaja suosittelee Joseph Brodskyn lisäksi Sergei Dovlatovin osuvia anekdootteja tai Daniil Harmsin absurdeja tarinoita – niitä voi lukea kirjakaupan kahvilapöydän ääressä.

Nikolai Gontar
Kirjakauppa-kahvila Podpisnye izdanija sijaitsee Liteinyn valtakadulla.
Kirjakauppa-kahvila Podpisnye izdanija sijaitsee Liteinyn valtakadulla.

Kirjojen lisäksi kaupasta saa karttoja, eriskummallisia Pietari-matkamuistoja ja nuorten taiteilijoiden postikortteja.

Myös lastenkirjoja on erinomaiset valikoimat, mutta ikävä kyllä vain venäjäksi. Myytävänä on esimerkiksi uusintapainoksia sellaisista 1920-luvun neuvostoklassikoista kuin Osip Mandelštamin Kaksi ratikkaa.

Liteinyi prospekt 57. Avoinna 10–21. www.podpisnie.ru

Kehuttu Duo on ravintoloiden valioyksilö

Pieni ja rento Duo on keikkunut Pietarin kehutuimpien ravintoloiden listojen kärjessä jo muutaman vuoden.

Ksenija Goštšitskajan tapana on tulla syömään taatusti laadukasta ruokaa ja juomaan pari lasia punaviiniä ystävien kanssa – ja jatkaa sitten juhlintaa muualla.

Nikolai Gontar
Ravintola Duon tulinen lohi.
Ravintola Duon tulinen lohi.

Kokkeina toimivat paikan perustajat ja Goštšitskajan ystävät Dima ja Renat. He tekevät minkä lupaavat: ainekset ovat tuoreita ja tuliseksi mainostettu lohi oikeasti kipakkaa.

Pöytävaraus suosittuun ravintolaan kannattaa tehdä etukäteen.

Ul. Kirotšnaja 8A. Avoinna 13–24. Puh. +7 812 994 5443, sähköposti mail@duobar.ru. www.duobar.ru

Nikolai Gontar
Ksenija Goštšitskajan (keskellä) viikonlopun vietto käynnistyy illallisella ravintola Duossa.
Ksenija Goštšitskajan (keskellä) viikonlopun vietto käynnistyy illallisella ravintola Duossa.
Paikallisopas Ksenija Goštšitskaja

Toimittaja Ksenija Goštšitskaja on pietarilaisen trendilehden Sobakan tuottaja, josta öisin kuoriutuu dj. Hän tietää, miten kaupungista nautitaan tyylillä.

Goštšitskajalle on tärkeää mukava mutta sopivan särmikäs pukeutuminen. T-paita ja pieni nahkatakki ovat aina oiva valinta. Pietarilaisten vaatetuksen värimaailma on mustaa ja harmaata.

Matkailijan on hyvä ottaa mukaan mukavat kengät, sillä käveltyä tulee paljon.

Kun on pukeuduttu huolella, lähdetään vaeltamaan päämäärättä kaupungin sokkeloihin. Aina välillä pistäydytään mukavaan ravintolaan viinilasilliselle. Kylmällä säällä voi ottaa mukaan siron taskumatin ja siemaista lämmikettä.

”Näin pysyy sopivan vastaanottavainen vire yllä.”

Tuliaisiksi voi hankkia pietarilaissuunnittelijoiden asuja. Tatyana Parfionovan iltapuvut ovat kuin taideteoksia. ”Minulla on pari hänen pukuaan. Ne ovat sijoituksia tulevaan”, Goštšitskaja vinkkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!